Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-01-27 06:00:00

Fair Play: saját rúdjával verték meg

2010 legbecsületesebb sportolói

A 2010-es esztendő legbecsületesebb sportolói vehetik át csütörtök este jól megérdemelt díjukat a Nemzetközi Fair Play Bizottság lausenne-i gálaestjén. Emberek, akiket példaként lehet állítani egy nem épp emberséges világban.
Nekünk, magyaroknak különösen fontos mindez, hiszen hatalmas elismerés, hogy az említett bizottság elnöke dr. Kamuti Jenő. – Örvendetes, hogy nőtt a sportszerű cselekedetek száma tavaly. Ezek a díjak tényeken alapulnak, a döntés nem szubjektív – fogalmazott az MTI-nek adott nyilatkozatában a magyar sportdiplomata.

A Pierre de Coubertin-díjat, amelyet az esztendő legsportszerűbb cselekedeteiért ítélnek oda, három sportoló kapta, mindannyian valóban példamutatóan viselkedtek. Az iráni labdarúgó, Amin Motavassel Zadeh százszázalékos ziccerbe került, miután az ellenfél kapusa egy ütközés után a földön maradt. Zadeh pillanatnyi hezitálás nélkül rúgta ki a labdát az oldalvonalon túlra, majd odarohant a sérült kapuvédőhöz. Nem csoda, hogy a rivális játékosai közül nagyon sokan odamentek hozzá, hogy átöleljék, megszorítsák a kezét. – Fel sem vetődött bennem, hogy gólt rúgjak, ebben a helyzetben egyszerűen nem hozhattam más döntést, szerintem mindenki így cselekedett volna a helyemben – mondta szerényen a díjazott.




Zadeh segített ellenfelén

A litván tízpróbázó, Darius Draudvila a barcelonai atlétikai Európa-bajnokságon mutatott példát sportszerűségből. Verseny közben egyik legnagyobb riválisa, Andrej Kraucsanka került bajba, amikor a rúdugrás előtt eltörött a szer, amivel versenyzett volna. – Több társamhoz odamentem, de senki nem segített, s az edzőm már éppen azt mondta, hogy vissza kell lépnem az Eb-től, amikor Darius szólt, majd a kezembe nyomta a saját rúdját – emlékezett Kraucsanka. – Kérdeztem tőle, hogy te akkor mivel versenyzel, erre ő azt mondta, majd előveszi a tartalékot. Később lett egyértelmű számomra, hogy a jobbik eszközt kaptam meg tőle, s ezért nem tudok elég hálás lenni. Ha valaki megérdemli a kitüntetést, akkor az Darius Draudvila!

Kraucsanka végül a kölcsönkapott szerrel a harmadik helyen zárta a kontinensviadalt, míg a litván fiú a rosszabb rúddal csak a hatodik lett.




Draudvila kölcsön adta a jobb rúdját, amivel legyőzték

A kínai birkózó, Feng Gao az Ázsia Játékok szabadfogású birkózóversenyének bronzmérkőzésén találkozott az iráni Ahmadi Zarinkolaei Saeid-dal. Az iráni fiút többször is figyelmeztetni kellett kirívóan sportszerűtlen magatartása miatt (többek között megharapta ellenfelét), s a meccset Feng Gao nyerte a sérülést szenvedő Ahmadival szemben. A kínai sportolóban azonban nem a harag munkálkodott, ölben vitte az öltözőbe sérült ellenfelét. – Tudtam, hogy sérülten lép ellenem szőnyegre, s becsülöm, amiért mindent megtett a sikerért. Igaz birkózó, igazi harcos, még ha most én nyertem is a mérkőzést” – mondta ellenfeléről Feng Gao.

A három sportszerűségi díjason kívül a fair play szellemlének népszerűsítéséért kap Willi Daume-díjat Walther Tröger, a NOB tiszteletbeli tagja, a Német Olimpiai Bizottság korábbi elnöke és Tegla Chepkite Laroupe kenyai atléta. A gálán életmű-díjat (Jean Borotra-díj) vehet át a 400méteres gátfutás történetének legnagyobb alakja, az amerikai Edwin Moses.

B. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Fair play
  • Sportszerűtlenségben világszinten vagyunk
  • Összefogás után lehet újra nagy a Fradi
  • Társadalmi fair play romákkal (videóval)
  • Kiemelt szerep jutott Magyarországnak a fair play mozgalomban

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.