Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-07-05 08:00:00

Az eddigi joggyakorlat a munkáltatókat támogatta

Nem sminkelte magát, ezért kirúgták

Melanie Stark a londoni Harrods luxusáruház vezetői szerint nem tartotta be a dress code-ot, ezért eltanácsolták. Az alkalmazott jogi képviselői a brit esélyegyenlőségi törvény megsértése miatt perelnék a céget.

A 24 éves Melanie Starkot több ízben hazaküldték a munkahelyéről „nem megfelelő öltözete” miatt. Nem punknak maszkírozta magát, nem a hátsója lógott ki a kurta szoknyából, sőt a kebleit sem tette közszemlére. Ennél sokkal merészebb szabályszegést követett el: megtagadta a napi alapos sminkelést. Bár munkaviszonyának első négy évében diszkrét megjelenése nem szúrt szemet főnökeinek, az utolsó esztendőben többször ütközött össze feletteseivel különcsége miatt. A „súlyos bűn” a londoni nagyáruház munkaügyi szabályzata szerint az öltözködési előírások megszegésének számít.


Nem sminkelte magát, mennie kellett
Fotó: guardian.co.uk

A munkavállalók öltözködési szabályzata minden részletre kiterjedő alapossággal készült, a hölgyeknek a testápolás mellett az arcfestés követelményeit is részletesen meghatározták. Az alkalmazottaknak minden munkanapon kötelező a teljes smink: alapozó, arcpirosító, a szemek hangsúlyozása – nem túlságosan feltűnő módon − szemceruzával és szemhéjpúderrel, a száj kontúrozása ceruzával, majd hangsúlyozása rúzzsal, végül kiemelése szájfénnyel. A sminket a nap folyamán többször kötelesek megigazítani, figyelembe véve az áruházi terek belső világításának kedvezőtlen hatásait.


Az én arcom az én váram

Amikor Melanie visszautasította az arcfestést, a főnöke nyomatékosan felajánlotta a cég sminkmesterének szolgáltatásait. A teljes arckikészítés után a felettese sokatmondóan megjegyezte: „Most már láthatja, hogyan néz ki, ha megfelelően ki van festve.” Melanie megdöbbent, és kifejezetten sértőnek találta főnöke megjegyzését. „Tudom, hogyan festek sminkkel. Használtam némi arcfestést korábban is, de soha nem munka közben. Fel nem foghatom, hogyan veszi magának a Harrods a bátorságot, hogy korlátozza a jogaimat, és meghatározza, tönkreteszem-e az arcomat festékekkel, vagy sem” − mondta a fiatal nő, vállalva egyéniségét.

Mint magyarázta, alapvetően egyetért a szabályokkal, és betartott minden utasítást az öltözködésre vonatkozóan, ám az, hogy kifesti-e az arcát naponta többször, vagy sem, szerinte nem egyenlő azzal, hogy fekete nadrágot ölt-e magára, vagy éppen barnát. „Ez az arcom. Az én arcom. Az arcfestés teljesen megváltoztatja az arckifejezést – különösen, ha mindazt a kenceficét magamra kell kennem, amit előírnak. Egy másik személy néz vissza rám a tükörből. Én azonban soha nem szeretnék úgy kinézni” − indokolta döntését Melanie.

A többszöri konfliktus miatt ötévnyi munkaviszony után Melanie eljött az áruházból. Jogi képviselői szerint az áruház szabályzatával megszegte a 2010-ben elfogadott brit esélyegyenlőségi törvényt, így egy bírósági perből az alkalmazott nagy eséllyel győztesen kerülne ki az áruházzal szemben. A brit és az amerikai gyakorlatban a munkáltatók gyakran hoznak alkalmazottaik megjelenésére vonatkozó úgynevezett dress code-ot, azaz öltözködési szabályzatot, s bár a dolgozók több ízben próbáltak bíróság előtt érvényt szerezni az esélyegyenlőség jogának, a perek nem hozták meg a kívánt eredményt.

Az eddigi joggyakorlat támogatta a munkáltatókat abban, hogy férfi és női munkavállalóikat eltérő módon kötelezzék bizonyos öltözködési előírások betartására. Az ügyvédek szerint azonban a munkáltatóknak meg kell érteniük, hogy a kulturális és vallási jogukkal élő alkalmazottak nem kötelezhetők – általuk erkölcsileg betarthatatlan − megjelenésre. 


FV (The Guardian)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Gender
  • Kövér, fekete asszonyság az Isten?
  • Szomorú kitekintés: egyháztagok is verik a nőket
  • Kirekesztett afgán nők: milyen élet vár rájuk?
  • Nevek harca a bíróságokon
  • Szilveszteri üzenet a ribancoktól
  • TOP 5 hely, ahol nem számít a nők élete
  • Reformáció és a nők: evangélikus szemmel
  • A nemi erőszak az új főügyész célkeresztjében
  • Nem vetette el gyermekét, megalázták
  • Nők kapták az idei Nobel-békedíjat

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.