Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-12-12 15:00:00

Már csak a vidékieknek fontos a karácsonyi mise és az istentisztelet?

Kiderült: kevesen tudják, mit ünneplünk karácsonykor

Jézus születése csak minden második német embernek jut eszébe a karácsonyról, derült ki a hamburgi Stiftung für Zukunftsfragen reprezentatív felméréséből.

A legtöbb válaszadó feldíszített fa mellett, családjával közösen szeretné megünnepelni a karácsonyt, egymást megajándékozva és finom ételeket fogyasztva. A németek karácsonyi költségvetése nagyobb, mint a múlt évben. A gazdasági bizonytalanság ellenére átlagosan 449 eurót (137 000 forintot) költenek ajándékokra, ünnepi ételekre és összejövetelekre, 4,3 százalékkal többet, mint tavaly.


Háttérbe szorul a vallási tartalom

Arra a kérdésre, hogy „Mi jut eszébe a karácsonyról?”, a megkérdezettek 78 százaléka a karácsonyfát válaszolta. Ezután a családdal töltött idő és egymás megajándékozása a legfontosabb a német emberek 71 százalékának a szeretet ünnepén. A válaszadók 67 százaléka pedig a meghittségre és a karácsonyi világításra gondol először.

A megkérdezettek több mint fele (53 százalék) gondolja úgy, hogy a karácsony keresztény ünnep, 52 százalék pedig a nyugalomra és az elmélkedésre asszociál. Tíz válaszadóból négy ember szerint (41 százalék) Jézus Krisztus születésére emlékezünk, minden harmadik német ember a templomba menéssel köti össze az ünnepet. Negatív válaszok is születtek a szeretet ünnepével kapcsolatban: a megkérdezettek 36 százaléka bevásárlási és beszerzési stressznek éli meg a karácsonyt, 17 százalék egyenesen giccsesnek tartja, 7 százalék pedig már most a családi veszekedésektől fél.


Nem csak erről szól az ünnep. Fotó innen

A felmérés eredményeiben feltűnő a különbség a régi és az új szövetségi tartományok között. Míg Keleten 7 százalékponttal többen gondolnak a meghittségre, a szeretet ünnepére vagy a visszahúzódásra, a nyugatnémetek sokkal jobban hangsúlyozzák a vallási tartalmat: a karácsony keresztény ünnepnap 24, Jézus születése 28, a templomba menés 23 százalékponttal kapott több szavazatot, mint Kelet-Németországban.

A karácsonyi istentisztelet inkább a vidékieknek fontos, a városban élőknek a jó beszélgetések és a feldíszített üzletek jelentik az ünnepi hangulatot. Ulrich Reinhardt, a felmérést készítő alapítvány tudományos vezetője szerint különösen a nyugatnémetek fedezik fel újra a Karácsony eredeti jelentését. „Éppen a bizonytalan időszakban emlékeznek az emberek, és keresik Isten és a család közelségét”.

Az alacsony jövedelműek – kevesebb, mint havi nettó 1000 euró – számára a szeretet, a meghittség és a finom ételek a legfontosabbak karácsonykor. Ezzel szemben a jobb keresettel rendelkező lakosok inkább a kiadásokra és a giccsre gondolnak. Leginkább a szinglik párosítják a karácsonyt a magánnyal, míg a 30 év alattiaknak a giccs és az ajándék jut eszébe. Az 55 év felettieknek Jézus születése a legfontosabb. A középkorúaknak (25 és 49 év közöttiek) a sugárzó gyerekszemek jelentik az ünnep fénypontját.

A Stiftung für Zukunftsfragen – a British American Tobacco társadalmi elvárásokat tanulmányozó német alapítványa – ezer 14 év feletti állampolgárt kérdezett meg.

 

– bcs – (forrás: jesus.de) 

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Karácsony
  • Karácsonyi vérengzés a megyei önkormányzatoknál
  • Ma három csodát ünneplünk
  • Gyermekgyilkosságok: mészáros volt-e Heródes?
  • Keresztények, de elutasítják a karácsonyt
  • De ki az a Larvandad, a Gusnászf és a Hormizd?
  • Most akkor magyar a bejgli, vagy nem?
  • Egy progresszív vasutas elképesztő fotói
  • Karácsonyt nem csak keresztényeknek
  • Kálvin: mi az igazi ajándék?
  • A dal, ami nélkül nincs karácsony

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.