Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-07-13 21:03:00

A hívőknek is van lelkiismereti szabadságuk

Tolerálná a kereszténységet az esélyegyenlőségi biztos

A keresztény munkavállalók számára is biztosítani kell a lehetőséget, hogy ne ütközzön hitükkel a munkahelyi szabályzat, jelentette ki a brit esélyegyenlőségi biztos.

Az Esélyegyenlőségi és Emberijogi Bizottság szerint a bíróságok túl szigorúan állnak azokhoz az esetekhez, amikor keresztények jeleznek vallási diszkriminációt. Vagyis a bíróságok általában nem veszik figyelembe ezeket a panaszokat és nem mérlegelik a súlyuknak megfelelően, mutatott rá a bizottság által rendelt felmérés. A vizsgálat hátterében az áll, hogy négy esetben is az Európai Emberi Jogok Bizottságához fordultak azok az érintettek, akiket diszkrimináció ért hazájukban.

Nadia Eweida-t azért rúgták ki fizetés nélkül 2006-ban a British Airways kötelékéből, ahol utaskísérő volt, mert visszautasította, hogy levegye a nyakában lógó keresztet. Shirley Chaplin ápolónőt több kórházból is elküldtek, ugyanezen ok miatt: a nyakában lógó kereszt zavarta a főnökeit. Gary McFarlane párkapcsolati tanácsadót azért fosztották meg állásától, mert lelkiismereti és vallási okokra hivatkozva visszautasította, hogy azonos nemű párokkal folytasson szexuálterápiát. Lillian Ladele anyakönyvvezetőt fegyelmiben részesítette a munkahelye, mert a hitével nem tartotta összeegyeztethetőnek, hogy az élettársi viszonyt házasságként anyakönyvezze.

Kirúgták a keresztje miatt

A brit Esélyegyenlőségi Bizottság kutatásának eredményei szerint a bíróságok napi joggyakorlata „elégtelennek bizonyult arra, hogy biztosítsa a vallási és lelkiismereti szabadságot”. A Bizottság azonban ennél is tovább megy: szerintük maga a törvényszöveg zavaros és ellentmondásos, és a munkáltatók sem tudják, hogy hogyan kezeljék a munkavállalók vallásos érzékenységéből fakadó munkahelyi konfliktusokat.


Új törvény kell, vagy nagyobb tolerancia

A bizottság javaslata szerint „ésszerű alkalmazkodásra” van szükség a munkáltató felől is és a vallásos munkavállalók felől is. Ennek előfeltétele a párbeszéd, mielőtt jogi útra terelnék az ügyet. Ugyanakkor a jelentés nem említi meg, hogy például az idézett esetekben, bár lehetőség lett volna a párbeszédre, a munkáltató egyszerű hatalmi szóval tette utcára a hitük mellett kiálló alkalmazottakat.

– Az ilyen esetekben maximum amit tehetünk, hogy felhívjuk a bíróságok figyelmét, hogy értelmezzék a törvényt nagyvonalúbban, és tartsák szem előtt a hívő és nem hívő munkavállalók érdekeit egyaránt – fogalmazott John Wadham, a bizottság elnöke. – A vallási érzékenységgel kapcsolatos, a munkavállalás során tapasztalható megkülönböztetések jogi kezelhetetlensége már évtizedek óta a diszkriminációs törvény fogyatékossága. Új törvényre van szükség – állítja az elnök.

Ez az állásfoglalás egyébként nem sokkal azután született, hogy a társadalmi problémák megoldásáért küzdő Evangéliumi Szövetség bírálta az Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottságot, mivel az nem állt ki a fentebb említett esetekben (sem) a negatív diszkriminációt elszenvedő keresztények mellett. Az Evangéliumi Szövetség szerint ezek az esetek egyáltalán nem egyediek, és felháborítónak tartják, hogy az állami szervezetek úgy tesznek, mintha jelen sem lenne a probléma.


Az anglikán egyház besokallt

– A kormányzat és az Esélyegyenlőségi Bizottság-hoz hasonló látszatszervezetek mindenfajta tolerancia nélkül erőltetik a világi értékrendet. Olyannyira, hogy ez marginalizálja a hívő embereket a társadalom minden szintjén – fogalmazott az Evangéliumi Szövetség szóvivője. Egyre keményebb hangot üt meg az Anglikán Egyház is a munkahelyi diszkriminációval kapcsolatban. A héten véget ért püspöki zsinatnak is egyik fontos témája volt az utóbbi időkben előforduló esetek európai visszhangja. Szóba került az esélyegyenlőségi törvény is, ami megnehezíti, hogy valaki a meggyőződésének és hitének megfelelően viselkedjen a munkahelyén.

– Jónéhány munkáltató szerint a hit és a hívő élet felvállalása a munkahelyen aggresszív dolog, és valamiért félnek tőle. Ahhoz, hogy ezt ellehetetlenítsék, a hatályban lévő törvény kiskapuit használják fel. Mindenképpen párbeszédre van szükség ahhoz, hogy a helyzet megváltozzon – mondta el Dr. Philip Giddings, az anglikán egyház közügyekkel foglalkozó tanácsának elnöke. Az anglikán egyház vezető püspökei a kormánykoalició több miniszterével is megbeszélést folytattak a zsinat után, ahol jelezték aggodalmukat a munkahelyi megkülönböztetések miatt. Az egyházi vezetők szerint a hangulat szívélyes volt, és közös célként fogalmazódott meg, hogy amint lehet, praktikus megoldásokat kell találni a problémák kezelésére.

-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Keresztényüldözés
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Újabb 178 keresztény vértanú
  • Ijesztő titkosszolgálat a keresztény egyház?
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Katolikus rendeket is diszkriminált a kormány
  • Munkatáborokra ítélik, vagy lemészárolják őket
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Egyre durvább világszerte a keresztényüldözés

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.