Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2012-01-26 15:00:00

Aki egy embert megtámad, az mindnyájunkat támad

Újabb 178 keresztény vértanú

Nigériában óráról órára eszkalálódik a polgár- és vallásháborús helyzet. Múlt hét péntekén az iszlám szélsőségesek az afrikai ország legnagyobb északi városa, Kano ellen indítottak bombatámadást. 178 halott áldozata lett az akciónak.

Nigéria elnöke, Goodluck Jonathan kormánya tagjai kíséretében meglátogatta az áldozatok családjait, és részvétét nyilvánította nekik. Ezt követően az iszlám szélsőségesek felgyújtották a város rendőrkapitányságát, és két templomot is megtámadtak.


A terrorista hullám fokozódik

Két templomot és egy biztonsági átkelőt, valamint a rendőrség főhadiszállását érte támadás Nigériában azt követően, hogy a keresztyén elnök, Goodluck Jonathan meglátogatta az ország második legnagyobb városát, az északi tartományban fekvő Kanót. Pénteken az iszlám szélsőségesek a várost nehézfegyverekkel és bombalövedékekkel támadták meg. Legfrissebb jelentések szerint 178 halálos áldozata volt a támadásnak.

Testvérháború? Vallásháború ez? Kano város rendőrparancsnoka elmondta, hogy a biztonsági átkelőnél 11 személyt, köztük rendőröket és katonákat öltek meg a terroristák válaszul arra, hogy a bombatámadást követően az államelnök részvétlátogatást tett a városban. Az elnök vasárnap ment el a romépületek miatt elszomorító látványt nyújtó városba, ahol először a helyi kórházban látogatta meg a túlélőket, majd az áldozatok családjaival találkozott. A terrorakciót ismét a Boko Haram fegyveresei hajtották végre, hét különböző helyen indítva a támadást reggel 7 és este 6 óra között.


A biztonsági erők és vallási erővonalak

Jonathan elnök hivatalos üzenetében kanoi látogatását követően megismételte korábbi kijelentését: „Az az üzenet, amit Kano lakosságának átadtam, ugyanaz, amit Nigéria minden lakosához intézek: aki egy ember ellen terrorista támadást intéz, az mindnyájunkat megtámad”.

Az utóbbi hónapban a szélsőséges iszlám csoport kormányzati és állami épületeket, valamint keresztyén templomokat is válogatás nélkül kíméletlen tűz alá vett. Karácsonykor, újévkor hívők sokaságát ölték meg. Áldozataik száma egy hónapon belül több százat tesz ki. A támadások egyre brutálisabbak. Nigériában korábban nem tapasztalt vallási erőszakhullám szedi áldozatait. Ayo Oritsejafor lelkész, a Nigériai Keresztyén Társaság elnöke szerint a kormány képtelen a keresztyének megvédésére.

„A nagy baj az, hogy a biztonsági erők és a rendőrség is megosztott a vallási erővonalak mentén” – mondja a lelkész. A biztonsági erők egy része sokkal lojálisabb az iszlám iránt, mint hazája, Nigéria iránt, így előfordul, hogy bizalmas információk igen gyorsan eljutnak a Boko Haram vezérkarához. A szélsőségesek igyekeznek erőszakkal az északi régió demográfiai, lakossági összetételét megváltoztatni, mégpedig úgy, hogy elűzik onnan a keresztyéneket – magyarázza Ayo Oritsejafor.

Maga az elnök is úgy fogalmazott a christian.post amerikai keresztyén hírügynökségnek, hogy a kormányt is átitatják a szélsőségesek embereikkel. A lelkész felszólította az elnököt, hogy sokkal keményebb döntéseket kellene hoznia, s el kellene mozdítani a biztonsági erők éléről azokat a főtiszteket, akik nem a kormány döntéseit hajtják végre, illetve azokat szabotálják.
A legújabb események hatására ülésezett az USA Nemzetközi Vallásszabadság Bizottsága (USCIRF), és megállapította: Jonathan elnök nem képes többé megvédeni a veszélyetetett keresztyéneket országában.

Az Open Doors keresztyén szervezet közleménye szerint Nigéria – keresztyén elnöke ellenére – a 13. helyen van azon országok listáján, ahol a keresztyéneket leginkább üldözik a világon. A probléma rendezéséhez nem elég a muszlim-keresztyén megbeszélés elindítása. A kormánynak is mindent meg kell tennie a terrorista szekta megfékezésére, illetve felszámolására. Az Open Doors USA szóvivője, Jerry Dykstra kijelentette: „A nigériai elnöknek határozottan lépnie kell, mi meg imádkozunk azért, nehogy polgárháborúba torkolljék a jelenlegi brutális helyzet”.

 

Békefy Lajos

Forrás: christianpost.com; nigeriaguardiannews.com; tribune.com.ng.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Keresztényüldözés
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Ijesztő titkosszolgálat a keresztény egyház?
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Katolikus rendeket is diszkriminált a kormány
  • Munkatáborokra ítélik, vagy lemészárolják őket
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Egyre durvább világszerte a keresztényüldözés
  • Amerikai jelentés: hol üldözik leginkább a keresztényeket?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.