Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2012-01-08 09:00:00

Több százmillió a szenvedő, életét áldozó hitvalló

Egyre durvább világszerte a keresztényüldözés

Az Open Doors keresztény emberjogi szervezet adatai szerint világszerte fokozódott a keresztényüldözés. A legutóbbi listán 50 ország szerepel, ahol a keresztények helyzete a legválságosabb. A segélyszervezet becslései szerint világszerte több százmillió embert üldöznek keresztény hite miatt.

A keresztények a legjobban üldözött vallási csoport, világszerte négyből három üldözött ember hívő keresztény. A keresztények leginkább azokban az országokban vannak nehéz helyzetben, amelyekben az iszlám az uralkodó vallás. A 2012-es keresztényüldözési jelentés szerint a vallásszabadságot leginkább elnyomó, illetve korlátozó tíz állam közül kilencben a lakosság többsége az iszlám követőjének számít. Közülük öt országban romlott a keresztények helyzete az előző évhez képest, egyben pedig nem változott.


Az áttérőknek a legrosszabb

Észak-Korea továbbra is marad az első helyen, Afganisztán pedig megelőzi Iránt. Az utóbbi évben, Nigériában történt súlyos, keresztények ellen elkövetett erőszak és gyilkossági kísérletek miatt az állam a 23. helyről a 13. helyre került.

Afganisztán (2.), Szaúd-Arábia (3.), Szomália (4.), Irán (5.) és a Maldív-szigetek (6.) azok az országok, ahol a keresztényeknek semmiféle szabadsága sincsen. Először került Pakisztán a top 10-be, miután 2011. március 2-án a kormány kisebbségi ügyekért felelős keresztény miniszterét, Shahbaz Bhattit meggyilkolták, mert kifogásolta a blaszfémia (istenkáromlás) törvényt. Azok az emberek vannak a legnehezebb helyzetben, akik az iszlám vallástól elfordulnak, és más vallás mellett döntenek. A szélsőséges csoportok, a kormány, a falu és még saját családja is üldözi, és elnyomásban részesíti a keresztény hitre áttért embereket.


„Arab tél”

Sokan azt remélték, hogy az „Arab tavasz” (amelynek egyik nagy eredménye volt, hogy a már sok-sok évtizede uralkodó egyiptomi diktátort Hoszni Mubarakot sikerült a népnek elzavarnia) a vallási kisebbségek számára is szabadságot hoz. Ez sajnos nem következett be, inkább az ellenkezője történt, így a mostani helyzetet „Arab télként” emlegetik.

Az egyiptomi keresztényeknek szörnyen kezdődött az új év, amikor Alexandriában robbantásos merényletet hajtottak végre a város egyik kopt keresztény temploma ellen, 21 ember halálát okozva, akik éppen szilveszteri istentiszteletükről távoztak. Amikor februárban, a három évtizede hatalmon lévő Hoszni Mubarak egyiptomi diktátornak le kellett mondania, erősödött az egyiptomiak reménye a szabadság iránt. Hamarosan kiderült azonban, hogy a kisebbségre nem vár tavasz: Február 23-án az egyiptomi hadsereg katonái támadták meg az Anba-Bishoy kolostort, május 7-én pedig szalafista, szélsőséges muszlimok gyújtották fel a kairói St. Mina-templomot. Október 9-én a kairói demonstrációban 24 keresztény kopt halt meg. Emellett szélsőséges csoportok továbbra is fiatal kopt nőket rabolnak el.


Szudán és Nigéria: követelik a sáriát

Az listán néhány ország helyzete egyértelműen megváltozott. Szudán a 19. helyről a 16.-ra jött fel, valamint az említett Nigéria 10 hellyel került előrébb, Egyiptom pedig 4 hellyel. 2011 júliusában kikiáltották Dél-Szudán függetlenségét, megalakult a keresztény többségű független állam. A keresztények Észak-Szudánban azóta egyértelműen elszigetelődtek. Dél-Szudán leszakadása óta több tucat keresztényt öltek meg.

Nigéria továbbra is a legborzalmasabb ország, ami a halálos áldozatok számát illeti. A múlt évben több mint 300 keresztény vesztette életét csupán hite miatt, sokan közülük az áprilisi választásoknál, amikor tiltakozási hullám söpört végig Nigéria főként muszlimok lakta részében a keresztény elnök, Goodluck Jonathan választási győzelme miatt. 2009 óta szélsőséges iszlám csoportok több mint 50 templomot égettek fel, és szándékosan 10 lelkészt öltek meg. A Boko Haram iszlamista szekta az iszlám törvénykezést, a sáriát akarja bevezetni egész Nigériában, tehát a keresztények lakta déli területeken is.


Észak-Korea továbbra is első

Észak-Korea szomorú rekordot tart: már tízedik éve vezeti a listát, az emberi jogi központ jelentése szerint itt üldözik a legkegyetlenebbül a keresztényeket. Az embereknek Észak-Korea első kommunista elnökét, Kim Il Sung-ot és nemrégiben elhunyt fiát, Kim Dzsong Il-t istenként kell imádniuk. Mindenkit automatikusan elnyomnak, aki „más istent” követ. Becslések szerint 50.000-70.000 keresztényt tartanak munkatáborokban fogva. Az Open Doors szervezet információi szerint azonban annak ellenére, hogy a hívőket folyamatosan üldözik, munkatáborokba kényszerítik, valamint számos esetben halálra is ítélik, a kereszténység lassan, de biztosan növekedik.

Kínában tavaly mintegy 80 millió keresztényt üldöztek, akiknek a legnagyobb része továbbra sem gyakorolhatja szabadon vallását. Kína a 16. helyről a 21-re csúszott, nem azért, mert javult a keresztény vallásúak helyzete, hanem mert más országokban jelentősen romlott.

 

-bcs-
(forrás: welt.de, livenet.ch)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Keresztényüldözés
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Újabb 178 keresztény vértanú
  • Ijesztő titkosszolgálat a keresztény egyház?
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Katolikus rendeket is diszkriminált a kormány
  • Munkatáborokra ítélik, vagy lemészárolják őket
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Amerikai jelentés: hol üldözik leginkább a keresztényeket?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.