Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-10 15:00:00

Továbbra is tombolnak Nagy-Britanniában

Újabb halottak Angliában: kapcsolat a zavargásokkal?

Autó gázolt el három férfit Birmingham belvárosában egy benzinkúton, a sérültek a kórházba szállítás közben meghaltak. Keresik az összefüggést a zavargásokkal.

A rendőrség gyilkosság ügyében indított nyomozást szerda hajnalban. Birmingham központjában egy benzinkúton gázoltak halálra három embert, akik nem élték túl sérüléseiket. A rendőrség a közelben megállított egy autót, sofőrjét letartóztatták. A mentősök beszámolója szerint a helyszínre érve 80 fős tömeg fogadta őket a benzinkúton. A kórház épülete előtt több százan gyűltek össze, de a hangulat nyugodt marad. A rendőrség egyelőre nem adott ki több tájékoztatást az ügyről.


Tovább terjed a pusztító kedv


A zavargások Londonból átterjedtek több nagyvárosba. Eddig több mint ezer embert tartóztattak le Nagy-Britanniában a hétvége kezdete óta. A fővárost 16 ezer rendőr védi, több városrészben polgárőri csoportok alakultak.

A randalírozók fosztogatnak, gyújtogatnak, kirakatokat törnek be és még a rendőrök ellen is felveszik a harcot. A rendzavarás már hétfő este is követelt halálos áldozatot, egy 26 éves férfit találtak egy autóban Londonban, akivel több lövés végzett. A halál körülményeiről itt sem adtak ki sok információt a rendőrök.


Több nagy város is lángokban állományát


Szerda éjszakára Nagy-Britannia harmadik legnagyobb városát is elérték a zavargások. Manchesterben több száz álarcos randalírozott a városközpontban, kirakatokat törtek be, üzleteket fosztottak ki, épületeket gyújtottak fel. Végül a rend őreit sem kímélték, a biztonsági erőkkel utcai harcot folytattak. Ezek bűnözők és teljesen megbolondultak, ilyen értelmetlen erőszakot még soha sem láttam – nyilatkozta egy helyi rendőrtiszt. A városban 50 embert tartóztattak le.

Nottingham központjában 30-40 lázongó Molotov-koktélokkal támadta meg a rendőrkapitányság épületét, az őrszoba előtt álló autót is felgyújtották, szerencsére senki nem sérült meg. Egy iskola is égett – számolt be a rendőrség. Itt több mint 90 embert állítottak elő.

A Birmingham közelében fekvő Bromwichból is összecsapásokról számoltak be. 200 fős csoport barikádozta el magát a rendőrség közelében, autókat gyújtogattak és a tiszteket dobálták. Wolverhamptonból és Leicesterből is érkeztek zavargásokról szóló jelentések. Liverpoolban a tűzoltókra is rátámadtak.


Kihalt a mindig nyüzsgő London


Londonban több üzlet és iroda is zárva tart a zavargások miatt. A kávézók, éttermek és kocsmák nem mernek kinyitni esténként, így az általában nyüzsgő, hangos utcák csendesek, kihaltak, csak az ellenállásra készülők mernek kilépni. A belvárosban már többen készen álltak, hogy megvédjék a lakásaikat és vállalkozásaikat. A turistákat figyelmeztetik, hogy legyenek óvatosak, a legtöbb ország a látogatás elhalasztását javasolja.

  

spiegel.de/mindennapi

 

A nyitókép innen.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Zavargások
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Exkluzív: megrázó videó az utcai harcokról
  • Ők az új alaptörvény díszkiadásának festői
  • Tiltakozási hullám: vége a kapitalizmusnak?
  • Nem hagyják a bankárokat aludni a „felháborodottak”
  • Vegyi fegyverek a lázadóknál
  • Zavaragások lesznek Amerikában is?
  • Megtámadták az izraeli nagykövetséget
  • Keresztény fiatalok muszlimokra támadtak
  • Összecsapások az iszlámellenes tüntetésen Londonban

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.