Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-20 07:00:00

Éles lőszerekkel támadják a rendfenntartó erők a demonstrálókat

Tüntetéssé fajulnak a temetések a Közel-Keleten

Megszokott dologgá kezd válni Szíriában, hogy a temetések rendszerellenes tüntetésekké fajulnak. Ilyenkor emberek halnak meg, és kezdődik minden elölről.

Legutóbb szombaton, két temetésen is a jelenlegi rezsim ellen tüntettek a kelet-szíriai Deir-ez-Zór városban, összesen 70 ezer résztvevővel. Két olyan embert temettek el, akiket az előző nap öltek meg tüntetések vérbe fojtása során - közölte a francia hírügynökséggel a Szíriai Emberi Jogok Obszervatóriumának elnöke.


Több mint ezer áldozat március óta

A két temetésről elindult a 20, illetve 50 ezer fős gyásznép, és egy ponton egyesült – mondta Rámi Abderrahmán. – A résztvevők rendszerellenes jelmondatokat kiabáltak –  tette hozzá.
Beszámolt arról, hogy a közép-szíriai Homszban is eltemettek szombaton öt embert, akiket egy előző napi demonstráción öltek meg a biztonsági erők. Több ezer ember vett részt ezen a temetésen is. Volt egy temetés a Damaszkusztól 15 kilométerre északra fekvő Dúmában is. Ott is egy olyan embert kísértek utolsó útjára, aki előző nap lett áldozata a hatósági erőszaknak. A szertartáson résztvevők utána ülősztrájkot tartottak a város fő mecsete előtt –  mondta Abderrahmán.

A pénteki tüntetéseknek jogvédő szervezetek szerint összesen 19 halálos áldozata volt.
A március 15-én kezdődött szíriai tiltakozó mozgalomnak 1309 halálos áldozata van a civilek és 341 a biztonsági erők körében.


A halál, mint eszköz

Márciusban több ezren tüntettek egy 23 évesen meggyilkolt fiú temetésén Deraában. A temetést követően az emberek az al-Omari mecset felé indultak és azt skandálták: „Forradalom! Forradalom!” valamint „Isten, Szíria és szabadság – ez minden".  A szíriai igazságügyi miniszter is a helyszínre érkezett.

Damaszkuszban április 3-án nyolc demokráciát követelő, rendőrök által meggyilkolt áldozatok közös temetését tartották. A temetésekre több ezer fős embersereg gyűlt össze, akik a nemzeti lobogókkal letakart koporsók mellett egy hangként követelték a szíriai nép szabadságát.

Április 9-én a szíriai biztonsági erők a tüntetők közé lőttek Szíria Deraa városában. A kormányellenes tüntetések központjaként ismert városban egy nappal korábban 27 ember temetését tartották, de a szíriai biztonsági emberek motorokról lövöldözve próbálták szétoszlatin a több ezer fős, gyászoló tömeget. A szíriai belügyminisztérium nyomatékosan kérte a tüntetőktől, hogy ne használják a hatalom ellen a szertartásokat. Civilek szerint a tüntetésen éles lőfegyvereket használtak a hatalom katonái, úgy lőttek a tömegbe. A könnygáz mellett pedig ájulást okozó gázt is bevetettek.

 

Az észak-afrikai és közel-keleti országokban zajló forradalmak és véres összecsapások március közepére Szíriára is átterjedtek. A tunéziai és egyiptomi példán felbuzdulva a Facebookon szerveztek tüntetéseket több városban is, amelyekre a hatóságok többnyire éles lőszerekekkel reagáltak. Az összecsapásokban mindezidáig több százan vesztették életüket. A legtöbb áldozat Daraa városában volt, de Damaszkuszban is hasonló a helyzet. Szíriában a siíta alaviták kezében van a hatalom, a tüntetők demokráciát és jobb megélhetést követelnek a magát reformpártiként definiáló Basir al-Asszad elnöktől. Szíriában úgy tartják, hogy túlságosan is barátkozik a Nyugattal, míg a Nyugat szerint túl arabos a felfogása.

 

mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Közel-Kelet
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Tízezrek követelik a zsarnok kivégzését
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • Miért haltak meg az iráni atomtudósok?
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Az EU-embargó is drágítja majd a benzint
  • Fehérneműk miatt válnak munkanélkülivé férfiak ezrei

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.