Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-18 10:30:00

Nyitni kell a határokat és nyitni kell egymás felé

Súlyos kilátástalanság a Gáza-övezetben

Döbbenetes mértéket öltő munkanélküliség, csökkenő fizetések és fájdalmas kilátástalanság a Gázai övezetben. Vajon a Hamasz és a Fatah közötti közeledés változtathat-e a helyzeten?

Egy Budapest területénél is kisebb tengerparti sávban több mint másfél millió palesztín várja, hogy a nemzetközi politikai viszonyok kedvezőbben alakuljanak, és a Gázai övezetet 2007 óta sújtó blokádot végre feloldja Izrael. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy rövid időn belül megoldódhat az évek óta tartó gázai konfliktus, de az elmúlt hónapok fejleményei sok fiatal számára mégis reményt jelentenek.
 

Closed Zone: Yoni Goodman, az Oscar-díjra jelölt Libanoni keringő című film rendezőjének rövidfilmje

Barát – ellenség – barát: a Hamasz és a Fatah viszonya

Május elején megbékélési egyezményt írt alá a Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamasz és a palesztínok képviseletével hivatalosan is elismert Fatah, melynek értelmében a két szervezet egységkormányt hozna létre a soron következő palesztín választásokig. A megegyezésnek történelmi jelentősége is van: a 2007-es szakítás óta ez az első alkalom, hogy a politikai erők hajlandóságot mutatnak az együttműködésre.

A Hamasz és Fatah közötti konfliktus a 2006-os palesztín választásokra vezethető vissza – a politikai megméretettetést a nemzetközi közösség meglepetésére a radikális iszlamista szervezetként elkönyvelt Hamasz nyerte meg. Noha először úgy tűnt, hogy egy egységkormány létrehozásával sikerül feloldani a belpolitikai feszültségeket, a nemzetközi közösség nem nézte jó szemmel a Hamasz térnyerését, így rövid időn belül elhatárolódott az új palesztín vezetéstől. Ezt követően a Fatah kilépett a koalícióból és általános válságállapotot hirdetett, mire válaszul a Hamasz teljes ellenőrzése alá vonta Gázai övezetet – kiszorítva onnan a Fatah képviselőit.
 

Nyílik a blokád

A gázai palesztínok mindennapjaira azonban sokkal nagyobb hatást gyakorolt az Egyiptomba vezető rafahi határátkelő megnyitása, amely május vége óta a 18 és 40 év közötti palesztínok számára akár vízum hiányában is lehetővé teszi az övezet elhagyását.

A rafahi átkelő megnyitása jól mutatja, hogy az egyiptomi átmeneti kormány más szellemben viszonyul a Gázai övezet kérdéséhez, mint a Mubarak-rezsim – Nabil al-Arabi külügyminiszter egyenesen szégyenteljesnek nevezte a korábbi döntést, melynek értelmében 2007 óta szinte folyamatosan zárva volt a határ. Az egyiptomi vezetés az elmúlt időszakban különösen aktív volt palesztín politikai kérdésekben – a Hamasz és a Fatah közötti kiegyezés is a kairói közvetítésnek volt köszönhető.

Aggódva figyeli a fejleményeket azonban Izrael, ők egyelőre elzárkóznak attól, hogy akár közvetett formában is tárgyaljanak a Hamasz képviselőivel, a Gázai övezetet sújtó blokádot pedig továbbra is jogosnak és szükségszerűnek ítélik meg, azzal érvelve, hogy a határok megnyitása újfent lehetőséget biztosít a Hamasz katonai szárnyának a fegyverkezésre.

Az egyiptomi határátkelő megnyitása azonban nem jár együtt az áruk szabad áramlásának lehetőségével, az Izrael által előírt szigorú áru- és eszközbeviteli korlátozások továbbra is érvényben maradnak – ennek eredményeképp Gázában továbbra is nélkülözni kell olyan alapvető nyersanyagokat, mint a cement, acél és kavics, amik egyszerűn elengedhetetlenek az elmúlt évek során lerombolt épületek újjáépítéséhez.
 

Konstans humanitárius válság

A gázai gazdaság katasztrofális helyzete pedig nem igazán látszik javulni, a palesztín menekültek segélyezéséért felelős ENSZ-szervezet (UNRWA) legújabb jelentése szerint a tavalyi évben a munkanélküliségi ráta meghaladta a 45 százalékot, és emellett a fizetések is jelentősen csökkentek. Paradox módon ebből a helyzetből a Hamasz profitál leginkább – a szervezet szociális ellátóhálója és az Egyiptom felé vezető csempészalagutak feletti befolyása kétségtelenül növeli a szervezet tekintélyét a Gázai övezet lakóinak szemében. Egyre csak növekszik a kormányzat alkalmazásában állók száma is, ennek értelmében több tízezer ember számára biztosít állást – és vár el cserébe lojalitást – a Hamasz vezetése.

Míg a nemzetközi közösség figyelmét leköti az izraeli-palesztín békefolyamat aktuális alakulása és a Palesztín Hatóság elismerésének kérdése, a Gázai övezet lakói számára kétségtelenül az jelentené a legnagyobb előrelépést, ha Izrael feloldaná a blokádot és megindulhatna a térség fejlődése. Erre azonban úgy tűnik még egy darabig várni kell, ugyanúgy, ahogy a béketágyalások tekintetében sem lehet számítani gyors áttörésre.

Az ENSZ-hez fordul elismerésért a Palesztín Hatóság?

Amennyiben nem történik komolyabb előrelépés az izraeli-palesztín békefolyamatban, az ENSZ-hez kíván folyamodni elismerésért a Palesztín Hatóság vezetése. Az ötletet erősen ellenzi mind Izrael, mind az Egyesült Államok, azonban a palesztín vezetés azt reméli, hogy Washington az utóbbi időben tapasztalható progresszív hozzáállása az izraeli-palesztín kérdéshez lehetővé teheti, hogy az ügy a Közgyűlés elé kerülhessen. Az államelismerés ügyében ugyanis az ENSZ Közgyűlése jogosult dönteni, amennyiben a kérdést a Biztonsági Tanács tagjai a szerv elé utalják. Ebben az esetben, akár a kétharmados többség, azaz 128 ország támogatása is elég lehet az elismeréshez. Ahhoz azonban, hogy a Közgyűlés egyáltalán szavazhasson a kérdésről, a Biztonsági Tanácsnak jóvá kell hagynia szavazást, és valószínűsíthető, hogy az Egyesült Államok azonnal megvétózna egy ilyen próbálkozást.


Tóth Kata 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Közel-Kelet
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Tízezrek követelik a zsarnok kivégzését
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • Miért haltak meg az iráni atomtudósok?
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Az EU-embargó is drágítja majd a benzint
  • Fehérneműk miatt válnak munkanélkülivé férfiak ezrei

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.