Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-18 22:03:00

Rockfesztiválnyi a madridi vizit költsége

Spanyol katolikusok tiltakoznak a pápalátogatás miatt

Több mint száz csoport tüntet a madridi pápalátogatás miatt: az utcára vonulók szerint elfogadhatatlan, hogy a válság közepén ilyen drága programmal kedveskedjenek az egyházfőnek.

Tegnap óta ezrek tüntetnek Madrid utcáin a Világifjúsági Találkozó keretein belül megrendezett spanyolországi pápalátogatás miatt. Több mint száz társadalmi csoport tartja elfogadhatatlannak, hogy a kormányzat egy rockfesztivál teljes költségvetését a katolikus egyházfőre költi – adta hírül az AFP.


A költségek megtérülnek

A tüntető csoportosulások közös felvonulása tegnap este kezdődött, és egyes vezetőik ígéretei szerint napokon át tart majd. A méltánytalannak tartott luxus-költségvetés ellenzőin túl a melegek jogaiért, illetve az állam és az egyház szétválasztásáért küzdő mozgalmak is a protestálók táborát erősítik. A megmozdulás vezetői egyébként összeadták: a spanyol állam adófizetőinek csaknem 51 millió euróba, azaz közel 13 milliárd forintnyi összegbe kerül a találkozó, amihez még nem vették hozzá a biztonsági és egyéb állami költségeket.

A rendezvény szervezői szerint nincs ok az aggodalomra, mert a már korábban is említett részvételi díjakon túl szerintük a járulékos turisztikai bevételekkel együtt megtérül az állami kiadás, ám az ellentábor riposztja erre: ha a kormányzat ilyen nagyvonalú, akkor miért volt szükség a súlyos megszorításokra, valamint miért nem költik ezt az összeget a térségben is toronymagas, közel 21 százalékos munkanélküliség enyhítésére?


Amikor a spanyol fiatalok csaknem fele állástalan

A ceremóniák visszásságára rámutatók szerint a mai látogatás pikantériája éppen az, hogy XVI. Benedeket az ifjúság nevében hívták meg, miközben a spanyol 25 év alatti, munkaképes korosztályon belül az állástalanok aránya 45 százalék. A tiltakozók között bőven akadnak katolikus szervezetek is, többek között a REDES Cristianos (Keresztény Hálózatok) vezetői is aggodalmuknak adtak hangot. Az egyik vezetőjük, Evaristo Villar szerint ez az állami nagyvonalúság és a pápa csekély önmérséklete rengeteg kárt okoz a spanyol egyháznak, úgy véli, sokan éppen eme „kérkedés” miatt fordulnak el majd a kereszténységtől.


Aranyrudakkal díszített napfogó pálmaernyő

A hivatalos ceremóniák sora azonban megkezdődött, Madrid csaknem teljes belvárosi forgalmát leállították, hogy az egyházfő megtarthassa beszédét a Cibeles téren. A városközpontban egyébként egész nap keresztény pop- és rockzenék szóltak, 200 fehér gyóntatószéket állítottak fel mindenfelé a Retiro parkban. Vasárnap – a találkozó fénypontjaképp – a pápa egy közel 200 méter hosszú, hullám alakú színpadon tart majd beszédet és celebrál misét, miközben számára az árnyékot egy hatalmas napernyő biztosítja majd, melyet arany rudak díszítenek.

A pápához hű katolikus szervezetek is felemelték a hangjukat, a Hazte Oír (Hallasd a Hangod! ) felszólította a hatóságokat, hogy tiltsák be a megmozdulásokat. Petíciót is közreadtak, melyben felhívták rá a figyelmet: a pápalátogatás ellen tiltakozók az intoleranciát és a vallási gyűlöletet szítják.

 

AFP

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Zavargások
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Exkluzív: megrázó videó az utcai harcokról
  • Ők az új alaptörvény díszkiadásának festői
  • Tiltakozási hullám: vége a kapitalizmusnak?
  • Nem hagyják a bankárokat aludni a „felháborodottak”
  • Vegyi fegyverek a lázadóknál
  • Zavaragások lesznek Amerikában is?
  • Megtámadták az izraeli nagykövetséget
  • Keresztény fiatalok muszlimokra támadtak
  • Összecsapások az iszlámellenes tüntetésen Londonban

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.