Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2010-10-29 16:37:00

Válságkezelő mechanizmus létrehozásáról állapodtak meg Brüsszelben

Összeomolhat az uniós alapszerződés

Német kezdeményezésre példátlan, elemzők szerint az uniós alapszerződés összeomlásával fenyegető módosítások előtt áll Európa, mely a görög válság hatására próbál preventív lépéseket tenni – derült ki a brüsszeli EU-csúcson.

Korlátozott mértékben ugyan, de módosítani kell a lisszaboni szerződést – derült ki az EU vezetőnek kétnapos tanácskozásán. Nem alakult ki teljes egyetértés az eurózóna stabilitása érdekében tett lépésekkel kapcsolatban az Európai Tanács a tagállamok állam- illetve kormányfőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján.

Figyelmeztetik a „latrokat”

Miközben egyértelművé vált, hogy a pénzügyi fegyelmet megsértő országoktól nem vonhatják meg a szavazati jogot, a tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy szükségessé vált az állandó válságkezelő mechanizmus beindítása. Decemberben, a következő uniós csúcstalálkozón kerül sor a végleges döntésre a válságkezelés végleges formáját illetően. A lisszaboni szerződést – mint azt Van Rompuy megerősítette – 2013 közepére módosíthatják.

Az új szabályok értelmében az EU-hivatalnokok figyelmezetni fogják a kormányokat a fellépő spekulácós buborék vagy vagyontárgyakkal kapcsolatos gazdasági visszaélések esetén, és bírságot róhatnak ki, ha a tagállam túl sokat költött vagy túl sokat kért kölcsön. Az intézkedések célja, hogy egyfajta védőhálót biztosítsanak a permanens válságkezelő mechanizmus segítségével az európai monetáris unió bajba került tagjai számára – mint amilyen helyzetbe Görögország került tavasszal. A júniusban létrehozott válságkezelő alap ugyanis csak 2013 közepéig működik.

Minden állam egyetértett egy ilyen mechanizmus létrehozásának szükségességével, hangsúlyozta Rompuy – ami azt is jelenti, hogy a bankokat is megkérik az államok számára történő kölcsönnyújtásra, hogy ha mentőcsomag szükséges, állják annak számláit.

 

Vége Lisszabonnak?

Az európai vezetők nem túl szívesen fogadták el, hogy egy újabb, ráadásul ismeretlen tartalommal rendelkező intézmény bevezetése miatt módosítsák azt a lisszaboni szerződést, melyen szinte még meg sem száradt a tinta, s amelyet sokáig az a veszély fenyegetett, hogy soha nem látja meg a napvilágot. Írország és a csehek ellenállása miatt vagy egy évet csúszott az alapszerződés. Egy újabb módosításhoz, így vagy úgy, de mindenképpen szükséges a 27 tagállam jóváhagyása.

S bár az uniós vezetők mantraként ismételgetik, hogy csak igen korlátozott körülmények között, a tagállamokban megrendezendő népszavazás mellőzésével óhajtanak belenyúlni a szerződés szövegébe sosem lehet kizárni, hogy valami úti baleset akasztja meg a villámgyorsra tervezett módosítás folyamatát.

– Bizonyára csak korlátozott mértékben kerül sor változtatásra, de mindenki nagyon jól tudja, hogy az EU-ban egy szerződésmódosítási folyamat soha nem korlátozott – nyilatkozta a tanácskozáson egy magát megnevezni nem kívánó európai diplomata.

A tanácskozáson a közép-kelet-európai régió kezdeményezése alapján elfogadták, hogy megvizsgálják, miként lehet bevonni a stabilitási szabályok végrehajtási mechanizmusába a nemzeti nyugdíjreformok hatását.

(BBC, RadioFrance)

Udvardy Zoltán
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Európa
  • Portugália bedőlését jósolják
  • „Orbán Viktor keresztes hadjárata”
  • Rabot együnk vagy szabadot?
  • Fejlemény: a magyar kormány azt fogja tenni, amit az EU mond
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A horvátok tudják, mit csinálnak?
  • EU: a világ legnagyobb átverő show-ja?
  • Mégis megegyezik Magyarország az Unióval?
  • Orbán Viktor: „nem látok különösebben nehéz ügyet”
  • Mit ápol Orbán Viktor?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.