Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-27 09:07:00

A hiedelmekkel ellentétben a muszlim többség nagylelkű és könyörületes

Muzulmánná lettek 9/11 után: miért?

Mint sokan, úgy Johannah Segarich is feltett magának a kérdést 9/11 után: mégis milyen vallás ösztönöz valakiket ilyen cselekedetre?

Johannah tájékozott, világ dolgaira nyitott és a különböző vallások alapvető tanait ismerő embernek tartja magát. Az iszlámot soha nem tanulmányozta, de  9/11 után úgy gondolta, hogy szembenéz a tényekkel. Így hát vett egy példányt a Koránból, mert elsősorban arra volt kíváncsi, hogy az iszlám valóban patriárchális, illetve erőszakos tanokat közvetít-e, ahogyan azt sokan állítják. Johannah hamar a végére ért az olvasmányának, és rögtön úgy érezte, hogy újra kell olvasnia a Koránt. Alig 10 héttel 9/11 után az asszony eldöntötte, hogy lépnie kell. Így tehát az Utahban született zenetanárnő iszlám hitnyilatkozatot (shehadah) tett a bostoni Iszlám Társaságnál Cambridge-ben.


Őrültség?

Johannah elmondása szerint ez az egész őrültségnek tűnt, hiszen ő egy független, szakmai sikereket halmozó nő hírében állt, és hirtelen egy olyan vallást vett fel, amelyet sokan szidalmaztak. Elmondta: sok amerikai a terrorizmussal és az erőszakkal asszociálta az iszlámot, főleg 9/11 óta. De tény az is, hogy sokan pont ezért vágtak bele a Korán tanulmányozásába. A felmérések szerint a terrortámadások után főként a nők tértek át az iszlámra, illetve a spanyol és afro-amerikaik körében gyakori a váltás. Bár pontos számokat nehéz mondani, a becslések szerint évente 20 ezer amerikai vált iszlámra.

Yvonne Ridley brit újságíró 2003-as iszlámra való áttérése címlapokra került, miután kikerült a tálibok fogságából. De említhetnénk még Lauren Booth-ot is, Tony Blair brit miniszterelnök mostohatestvérét is, vagy a brit rappert, Loont, aki tavaly tért át.
 


Yvonne Ridley, az iszlámra áttért brit újságíró. Fotó innen

Angela Collins Dél-Kaliforniában nőtt fel, de egy utazási hiba folytán Egyiptomban és Szíriában kötött ki. A nő akkor eszmélt rá, hogy a hiedelmekkel ellentétben az ott élő emberek többsége nagylelkű és könyörületes. A 9/11 utáni muszlim ellenes magatartásból Collins nem vette ki a részét, sőt átállt az iszlámra. Állítása szerint tévesen ítélik meg a muszlimokat, hiszen terroristáknak és a nőket elnyomó embereknek bélyegzik őket. Collins akkor döntötte el, hogy kiáll ezekért az emberekért és megvédi őket, ehhez pedig behatóan kezdte el tanulmányozni a Koránt. Elmondta: az Isten fogalma volt a legszebb dolog, és az iszlám tanai szervesen illeszkedtek hitvilágába.

Bár sokan támadták az asszonyt az iszlámra való áttérés miatt, ő soha nem törődött a gyűlölködőkkel. Collins most Brazíliában él férjével, aki szintén áttért az iszlámra. A nő végezetül elmondta: tudja, hogy rátalált Istenre, a többi nem számít.


– mi (forrás: Huffington Post)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Iszlám
  • Bérgyilkosok vadásznak a világhírű íróra
  • Ha egy muszlim nőt megölnek: becsületgyilkosság?
  • A fejkendő veszélyei a gyermekekre
  • Mikor lesz béke Izrael és Palesztina között?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • A keresztény és az öngyilkos merénylők
  • Nők az iszlámban: Ezeregyéjszaka, a történeti forrás
  • Imát kér a keresztényektől a halálraítélt
  • A vallás teszi tönkre a turizmust?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.