Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-02-03 23:57:00

Hatalmas veszteségek az egyiptomi gazdaságban

Külföldi újságírókra vadásznak Kairóban

Egyiptomban a titkosrendőrség a külföldi sajtómunkásokat vette célba, tucatnyi képviselőjüket verték meg és tartóztatták le. A külföldieket közben rohamtempóban evakuálják az országból.

Soha nem látott méretű erőszakot hozott a szerda éjszaka Egyiptom fővárosában, ahol összecsapott a Mubarak távozását követelő tömeg és az elnökhöz hű ellentüntetők csoportja. A tizenhárom halottat és több mint ezer sebesültet eredményező csatába a hadsereg nem avatkozott bele: a felfegyverzett Mubarak-pártiak könnyedén hatoltak be a Tahrír térre, ahonnan köveket és Molotov-koktélokat dobálva próbálták kiszorítani a tüntetőket. Estére szabályos háborús helyszínné vált Kairó főtere – felszedték az utcaköveket, a kormánypártiak a környező épületek tetejéről betontömbökkel célozták a tüntetőket, egyes források szerint pedig mesterlövészek is vadásztak a Mubarak azonnali távozását követelő tömegre.

Az egyiptomi állóháború a mai napon is folytatódott, a barikádokat emelő, egymással farkasszemet néző felek most már a Tahrír tér mellett az Október 6. híd környékén is egymásnak estek. Fokozódtak a külföldi újságírók felé irányuló támadások, a mubarakista ellentüntetők kifejezetten utaznak a nem arab kinézetű, kamerával a kezükben jelen lévő emberekre.

A hadsereg igyekszik a sajtómunkásokat kiemelni a tömegből, hogy ezáltal védje meg őket a huligánoktól, de a titkosrendőrség így is vagy tucatnyi sajtóst és emberi jogi aktivistát vert meg és tartóztatott le – többek között a Wall Street Journal, az al-Dzsazíra és az Amnesty International munkatársát. Korábban a BBC és a CNN tudósítóját is összeverték, izraeli kémeknek vádolva őket. Franciaország, az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország, Spanyolország és az Egyesült Államok is elítélte a külföldiek megfélemlítésére irányuló szisztematikus akciót.

Az ellentüntetők kiléte közben egyre világosabb: több mint száz elkapott tagjuknál találtak rendőrigazolványt, így erősödik a gyanú, hogy a Mubarak-pártiak akciója a kormányzat szándékos provokációja, aminek célja, hogy az addig békés tüntetést erőszakosnak beállítva felléphessenek ellene.

A tegnapi események fontos következménye lehet, hogy az addig megosztott ellenzék ismét összekovácsolódhat. Mubarak tegnapelőtti ígéretei ugyanis a tüntetők egy részét megingatta, sokan hajlottak arra, hogy haladékot adjon a nyilatkozata szerint szeptemberben lemondó elnöknek. A mostani véres összecsapások azonban világossá tehetik az ellenzékieknek, hogy Mubarak csak manőverezik, szavainak hitelt adni több mint ostobaság.

A négy napja kinevezett miniszterelnök, Ahmed Safik szörnyűségesnek nevezte az erőszakot, és gyors vizsgálatot ígért. Azt is kijelentette, hogy kész találkozni a Tahrír téren az ellenzékkel. Noha bocsánatot kért a tegnap történtekért, tagadta a kormányzat felelősségét.

Jemen, Algéria: előrefelé menekülnek?
Az egyiptomi és tunéziai események nyomán az autoriter észak-afrikai és közel-keleti államok vezetői mintha előrefelé menekülnének, és a hasonló megmozdulások elkerülése érdekében az ellenzéki erők megnyugtatását szolgáló intézkedéseket hoznak. Azonban hiába jelentette be Ali Abdullah Szaleh, Jemen több mint 30 éve regnáló elnöke, hogy nem indul a következő – 2013-ban esedékes – választásokon, ma mégis több tízezren tüntetten a fővárosban, azonnali távozását követelve. A kormányzat további gazdasági kedvezmények bevezetésével probálja elvenni a tüntetések élét, egyelőre sikertelenül. Algériában is pillanatok alatt a szükségállapot megszüntetéséről döntöttek, miután az ellenzék bejelentette, hogy széleskörű megmozdulásokat szervez február 12-re. A kormányzat célja egyértelműen a demonstrációk elkerülése volt, a szervezők legfontosabb követelése ugyanis éppen a 21 éve tartó szükségállapot eltörlése lett volna.

A külföldieket közben tömegével próbálják evakuálni az országból, ez azonban nem egyszerű. Nehézséget okoz ugyanis, hogy a kijárási tilalom miatt sok légitársaság ideiglenesen leállította Egyiptomba irányuló szolgáltatásait. Így a kairói reptér leginkább egy tömött szórakozóhelyre hasonlít, mindenki egymás lábán tapos. Az egyiptomi hivatalos légitársaság gépei sem indulnak, mivel a személyzet nagy része az éjszakai kijárási tilalom miatt otthon rekedt. Tegnap Franciaország és az Egyesült Államok is felszólította állampolgárait, hogy haladéktalanul hagyják el az országot. Az USA megkezdte a kormányzati alkalmazottainak kivonását is, a londoni kormány pedig charterjáratokat küldött saját polgáraiért, akik így 100 font körüli összegért térhetnek haza.

Vodafone: mint Pilátus a krédóba
Kínos helyzetbe került a Vodafone, miután kiderült, az ő hálózatát használva mentek ki azok a kör-sms-ek, melyek az egyiptomiakat Mubarak melletti tüntetésre buzdítanak. A kiadott közleményében a mobilóriás a kormányzatot vádolta a függetlensége megsértésével. A Vodafone-t korábban is kritizálták, nem állt ugyanis ellen Mubarak a tüntetések második napján hozott rendelkezésének, miszerint le kell kapcsolnia szolgáltatását Egyiptomban. A cég azzal védekezett, hogy az ilyen, központilag generált üzeneteket szerződés szerint nem véleményezhetik. Tegnap az egész országban helyreállt az internet- és mobilszolgáltatás.

Az OECD közben kiszámolta, hogy az egyiptomi gazdaság az internet betiltásával összesen nagyjából 90 millió dollár veszteséget könyvelhet el. A kár ráadásul a jövőben még emelkedhet is, hiszen az eset után a külföldi befektetők kétszer is meggondolják, mielőtt egy olyan országba költöznek, ahol egyik napról a másikra ellehetetleníthetik a vállalkozásukat.

A befektetők jövőbeni távolmaradását valószínűsíti az is, hogy a Moody’s és a Standard & Poor’s után a harmadik nagy hitelminősítő intézet, a Fitch is leminősítette Egyiptom devizaadósságának besorolását.


Thurányi Kata – Tóth Miklós

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Közel-Kelet
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Tízezrek követelik a zsarnok kivégzését
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • Miért haltak meg az iráni atomtudósok?
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Az EU-embargó is drágítja majd a benzint
  • Fehérneműk miatt válnak munkanélkülivé férfiak ezrei

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.