Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-03 13:00:00

Mégis tanácskozik a közel-keleti négyes

Kíméletlenül letartóztatták a gázai segélyflottilla kapitányát

A közel-keleti kvartett azzal a kéréssel fordult a hét végén „minden érintett kormányhoz”, hogy közvetve vagy közvetlenül beszéljék le a Gázai övezetbe készülő segélyflottilla részvevőit tervük megvalósításáról.

Az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ alkotta négyes New Yorkban kiadott közleményében egyúttal ezt a minden esetleges további flottillára is vonatkozó kérését azzal indokolta, hogy életveszélybe kerülhetnek a hajók utasai, és az akció miatt csak súlyosbodhat a közel-keleti konfliktus.


Washingtoni négyes

„A kvartett nyomatékosan felhívja azok figyelmét, akik árut akarnak szállítani a Gázai övezet lakosságának, hogy ezt a létező csatornákon tegyék, mert így a szállítmányok ellenőrizhetők lesznek, és a már meglévő szárazföldi útvonalak valamelyikén juthatnak el úti céljukhoz”– olvasható közleményükben.

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter elégedetten nyilatkozott vasárnap a katonai rádióban a flottilla elindulásának megakadályozására irányul erőfeszítésekről, amit az izraeli diplomácia eredményének nevezett. Különösen nagyra értékelte Görögország fellépését, valamint a kvartett közleményét az ügyben.

A kvartett július 11-én tanácskozást tart Washingtonban – jelentette be újságíróknak egy meg nem nevezett amerikai diplomata, megerősítve ezzel Alain Juppé francia külügyminiszter néhány órával korábbi, akkor még csak feltételes bejelentését. A találkozón Hillary Clinton amerikai, illetve Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár vesz részt.

Az Egyesült Államok az utóbbi hónapokban vonakodott attól, hogy összehívják a kvartett tanácskozását, hasztalannak ítélve azt mindaddig, amíg számottevő előrelépés nem történik az izraeli-palesztin tárgyalások felújítása érdekében.


Kapitány rács mögött

A görög rendőrség őrizetbe vette a pireuszi kikötőben indulásra váró flottilla egyik hajójának amerikai kapitányát – közölték a helyi hatóságok. John Klusmire, az Audacity of Hope 60 éves kapitánya keddi bírósági kihallgatásáig őrizetben marad. Jane Hirschmann, a hajó szóvivője az AP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy „szörnyűek” a kapitány fogva tartásának körülményei. „Nincs ágya, egy padon ül” – állította. A görög rendőrséget nem lehetett elérni az ügyben.

A parti őrség közleménye szerint Kusmire-t azzal gyanúsítják, hogy a hajóval engedély nélkül akarta elhagyni a kikötőt, valamint hogy veszélyeztette utasai életét. Az előbbi szabálysértésnek, az utóbbi bűncselekménynek minősül.

A görög hatóságok pénteken tiltották meg a Gázai övezetbe készülő segélyhajóknak, hogy elhagyják a görögországi kikötőket. Az intézkedést azzal indokolták, hogy Izrael megtiltotta minden hajónak a gázai partok megközelítését. Nem sokkal ezután a parti őrség feltartóztatta az Audacity of Hope nevű hajót, fedélzetén amerikai aktivistákkal. A nemzetközi konvoj szóvivője pénteken, még a tilalom elrendelése előtt jelentette be, hogy a flottilla a jövő héten indul útjára, a szervezők a többszöri késedelmet izraeli szabotázsakciókkal magyarázták.

Az izraeli hatóságok csak azt hajlandók engedélyezni, hogy a hajók rakományukat az izraeli Asdod vagy az egyiptomi el-Arís kikötőjében tegyék partra, és ha bebizonyosodik, hogy nem szállítanak fegyvert vagy lőszert az iszlamista Hamász uralta területre, a szállítmány hiánytalanul eljuthat a Gázai övezetbe.


Athént bírálják a palesztinok

„Sajnáljuk, hogy Görögország engedett a nemzetközi nyomásnak, és akadályozza a flottilla elindulását. Felszólítjuk Görögországot, hogy vizsgálja felül álláspontját, és engedélyezze a hajók kifutását” – mondta Mohammed Avad, a Hamász külügyminisztere gázai sajtóértekezletén. Száeb Erekát, a Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóság Izraellel tárgyaló állandó küldöttségének vezetője pedig Rámalláhban kiadott közleményében bírálta a közel-keleti kvartettet szombaton New Yorkban kiadott kommünikéje miatt.

Az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ alkotta négyes azzal a kéréssel fordult „minden érintett kormányhoz”, hogy közvetve vagy közvetlenül beszéljék le a Gázai övezetbe készülő minden segélyflottilla részvevőit tervük megvalósításáról. Kérését azzal indokolta a négyes, hogy életveszélybe kerülhetnek a hajók utasai, és az akció miatt csak súlyosbodhat a közel-keleti konfliktus. A kvartett felhívta a figyelmet: akik árut akarnak szállítani a Gázai övezet lakosságának, hogy ezt a létező csatornákon tegyék, mert így a szállítmányok ellenőrizhetők lesznek, és a már meglévő szárazföldi útvonalak valamelyikén juthatnak el úti céljukhoz".

„A Gázai övezetet sújtó izraeli zárlatot azonnal fel kell oldani, és nem csak enyhíteni. Csak egy ilyen értelmű üzenet fogadható el” – olvasható Erekát közleményében.
A nemzetközi segélyflottillának is az a célja, hogy megtörje a Gázai övezet öt éve tartó izraeli zárlatát. A szervezők szerint a flottilla már több bürokratikus akadályba is beleütközött, és elszenvedett két szabotázsakciót. Az eredetileg tervezett tíz hajó helyett vasárnap már csak négy készült arra, hogy elindul a jövő héten: egy spanyol, egy kanadai és két francia. A négy közül három a szervezők közlése szerint hétfőn elindul a görög tilalom ellenére. Az aktivisták közölték: fel vannak készülve arra, hogy a görög parti őrség feltartóztatja őket. A negyedik hajó, a francia Dignité már vasárnap elindul, de nem a Gázai övezetbe, hanem Krétára.
 

(mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Közel-Kelet
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Tízezrek követelik a zsarnok kivégzését
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • Miért haltak meg az iráni atomtudósok?
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Az EU-embargó is drágítja majd a benzint
  • Fehérneműk miatt válnak munkanélkülivé férfiak ezrei
  • További cikkek Közel-Kelet
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Tízezrek követelik a zsarnok kivégzését
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • Miért haltak meg az iráni atomtudósok?
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Az EU-embargó is drágítja majd a benzint
  • Fehérneműk miatt válnak munkanélkülivé férfiak ezrei

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.