Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-05 20:10:00

„Mélységsen aggódik” a washingtoni vezetés, mely Izraelt fegyverrel látja el

Izraeli katonák fegyvertelen civileket öltek: frissítve

Eddig harminc halottról és mintegy száz sebesültről szólak a hírek: izraeli katonák tüzet nyitottak fiatal palesztin tüntetőkre. Igaz: előtte szóltak, hogy távozzanak a szögesdróttól.

„Három mártír, köztük egy gyerek" vesztette életét a tv jelentése szerint, amelyből nem derült ki az áldozatok nemzetisége. Egy későbbi közlés már hat halottról szólt. A Madzsdal-Samszban készült riport képein fiatalok éppen átmásznak a határt jelző szögesdróton, izraeli katonák pedig harckocsira szállnak fel, arra készülve, hogy tüzet nyitnak a fiatalok felé.


„Visszafogott, de határozott intézkedés” – vagy mészárlás?

hogy a katonák - akik a "hatnapos háború" évfordulóján magas fokú készültségben vannak a szíriai és a libanoni határ mentén - figyelmeztető lövéseket adtak le határsértés lehetősége miatt. Áldozatokról nem szólt.

A Reuters hírügynökség helyszínen lévő tudósítója négy tüntetőt látott hordágyon elvinni, de nem volt számára világos, hogy izraeli lövések találták-e el őket. Elmondta azt is, hogy a katonák hangosbeszélőn keresztül arabul figyelmeztették a demonstrálókat, hogy ne közelítsék meg a szögesdrótkerítést. Ez a határszakasz korábban évtizedeken át általában nyugodt volt.

Órákkal az incidens előtt Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő közölte: arra utasította az izraeli erőket, hogy visszafogottan, de határozottan lépjenek fel a határsértések megelőzése érdekében. A megszállt Ciszjordániában mintegy száz palesztin tüntető vonult egy izraeli katonai ellenőrzőponthoz, ahonnan a katonák könnygázzal űzték el őket. A libanoni határról nem jelentettek incidenst.


A „kudarc napjára” emlékeztek

A libanoni palesztin menekülttáborokban élők is megemlékeztek vasárnap a "nakszáról" (kudarc), ahogy ők az 1967-es háborút nevezik, amelyben az arab hadseregek vereséget szenvedtek Izraeltől. Libanon 12 palesztin táborában, köztük a legnagyobb táborban, a déli Ain-Heluében bezártak az üzletek és fekete zászlókat tűztek ki a gyász jeléül.Közben a libanoni hadsereg megerősítette jelenlétét a táborok körül, főként az Izraellel határos déli országrészben.

A múlt hónapban hasonló tüntetés volt Izrael szíriai és libanoni határán az állam 1948-as megalapításának évfordulóján. Akkor 13-an vesztették életüket. Egyes izraeli vélemények szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök azért adott szabad utat a megmozdulásnak a Golánon, hogy elterelje a nemzetközi közösség figyelmét az országában folyó véres leszámolásról, amellyel a rendszere ellen felkelt tömegeket akarja megfékezni.
 

Szíria részéről nem adtak magyarázatot arra, miért engedték meg a tiltakozóknak, hogy megrohamozzák a határvonalat. Az állami média szerint egy közeli menekülttábor palesztin fiataljai rögtönözték az akciót, amely délelőtt 11 óra tájban kezdődött, s hírek szerint a Facebook közösségi portálon szerveződött. Buszok szállították a helyszínre a néhány tucat fiatalt, csoportjuk a nap folyamán egyre terebélyesedett, és estére már elérte az 1000 főt. 

A washingtoni vezetés mélységes aggodalmának adott hangot a történtek miatt, s mindkét felet nyugalomra intette. 

 MTI, mi

Kapcsolódó cikk:

A pápa a szabad Palesztina mellett foglal állást

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Közel-Kelet
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Tízezrek követelik a zsarnok kivégzését
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • Miért haltak meg az iráni atomtudósok?
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Az EU-embargó is drágítja majd a benzint
  • Fehérneműk miatt válnak munkanélkülivé férfiak ezrei

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.