Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-02-10 09:51:00

Egyiptom: fél helyett egész forradalmat

Heidelbergi klinikára távozna Mubarak?

A brit külügyminiszter, William Hague figyelmeztetett, hogy az észak-afrikai események elterelhetik a figyelmet a térség egyik legégetőbb problémájáról – a még mindig feloldatlan izraeli-palesztin konfliktusról.

A  Tahrír téren az elmúlt napokban eddig soha nem látott nagyságú tüntetői tömeg gyűlt össze, hogy közösen egyértelműsítsék: nem kérnek a politikai alkukból, nem elégszenek meg Szulejmán alelnök látszatintézkedéseivel. Szerintük ugyanis azok csak az időhúzást szolgálják – márpedig a hatalom ezzel hiába próbálkozik, a tüntetők „a mostani fél-forradalmat be fogják teljesíteni”. Az elkövetkező napokban ki fog derülni, hogy maradnak-e annyian a tüntetők, hogy jelenlétükkel valódi nyomást tudjanak gyakorolni a kormányzatra. Kétségkívül segítséget jelent nekik, hogy a szakszervezetek általános sztrájkot hirdettek – noha ez némileg független a tüntetésektől (politikai helyett inkább gazdasági követeléseik vannak), az egyiptomi gazdaság leállása további terhet nyom Mubarak rezsimjére.

Mi lesz a Szuezi-csatornával?
A Szuezi-csatornát üzemeltető cég 6000 dolgozója is sztrájkba kezdett magasabb bérreket kérve, ez azonban nem érinti a csatorna zavartalan működését. A stratégiai fontosságú, napi kétmillió hordó kőolaj forgalmú átjáró sorsa a zavargások kezdetétől fogva aggasztja a világot. Mi lesz, ha lezárják a csatornát? 1967 és 1975 között volt erre példa, nem lehetetlen tehát, hogy egy ilyen esemény újra bekövetkezzen.
Ennek azonban jelenleg nem csak gazdasági jelentősége lenne – noha kétségkívül megdrágítaná a kőolajat, amit Ázsiából csak Afrikát körbehajózva lehetne Európába szállítani. Fontosabb azonban a stratégiai jelentőség: az amerikai erők nagy része a Földközi-tengeren állomásozik, így egyértelmű, hogy a csatorna lezárása jelentősen rontaná a mozgósítási képességeket.

Egyelőre a békés, fesztivál hangulatú demonstrációt nem zavarja senki és semmi – szép idő van, a hadsereg nem avatkozik be és eltűntek az utcáról a múlt héten halálos áldozatokkal is járó összecsapásokat provokáló ellentüntetők is. A Tahrír téren kiépült az infrastruktúra, tegnap színpadról, hangosítással adott koncertet egy helyi banda. Sőt, a tér megérhette az első, százezres tömeg előtt megkötött esküvőt is:


Csordogáló tárgyalások


Egyelőre tehát nem akaródzik a népnek megunni a tiltakozásokat, pedig az alelnök vezette tárgyalások éppen ezt célozták. Ennek megfelelően jelentős engedményeket tett az egyiptomi kormányzat: ígéretet tettek jelentős béremelésre, a politikai foglyok szabadon bocsátására, illetve arra, hogy nem fognak erőszakosan fellépni a tüntetők ellen.

Egy kormánypárti és ellenzéki politikusokból, valamint jogászokból álló alkotmányozó bizottságot is létrehoztak, ennek a feladata lenne a politikai átmenet során meghozott alkotmánymódosítások felügyelete. Az alelnök azonban továbbra is fenntartja, hogy Mubarak ki fogja tölteni a szeptemberig tartó mandátumát, annak ellenére, hogy már az is szóba került, hogy egy heidelbergi luxusklinika fogadná be az elnököt – már többször kezelték ott –, hogy ezáltal teremtsék meg a méltó visszavonulás lehetőségét.

A tárgyalásokon részt vett Mubarak legnagyobb politikai ellenfele, az egyetlen szervezett ellenzéki erő, az iszlamista Muszlim Testvériség is. Ez utóbbi azonban már a tárgyalások megkezdésének másnapján azzal fenyegetőzött, hogy visszalép a párbeszédtől, ha nem teljesítik a tüntetők követeléseit. Elsőként Mubarak távozását.

Az időhúzás továbbra is jó fegyver Mubarakék kezében, hiszen a lakosság nagy részét igencsak érzékenyen érinti a munkából való kiesés – egy olyan országban, ahol a lakosság 40 százaléka napi két dollár alatti összegből próbál megélni, érthető, ha a fontossági sorrendben egy idő után az elvek fölé kerekedik a korgó gyomor.


Nyugati blama


A politikai tárgyalások előrehaladtával az Egyesült Államok is óvatosabb, a válság kezdetéhez hasonló pozíciót vett föl az utóbbi napokban. Az „azonnali átmenet” sürgetése helyett most inkább a „békés átmenet” fontosságára került a hangsúly – jelezve, hogy a radikális változásoknál fontosabb a közel-keleti biztonság fenntartása.

Mubarak távozása azonban továbbra is az USA egyik legfontosabb célja. Ennek megfelelően kisebb botrányt okozott Frank Wisner, az USA egyiptomi különmegbízottja (egyben egykori egyiptomi nagykövete), aki nyilatkozatában „jó embernek” nevezte az egyiptomi elnököt, akinek „elnökként kellene levezényelnie az átmenetet”. Az USA sietve elhatárolódott diplomatájától, kijelentve, hogy nyilatkozatát szigorúan magánemberként tette. A dolog pikantériáját az adja, hogy kiderült: Wisner tanácsadó cége többek között Mubarak kormányának is dolgozik.

A franciák is kínos afférokba keveredtek, miután kiderült, hogy François Fillon miniszterelnök a tavalyi karácsonyi szünetet a családjával együtt Mubarak személyes vendégeként töltötte Egyiptomban. Korábban már a francia külügyminiszter, Michèle Alliot-Marie is hasonló botrányba keveredet, ő tunéziai nyaralásaihoz vette igénybe Ben Ali egyik közeli üzlettársának magánrepülőjét. Nicolas Sarkozy ezek után elrendelte, hogy miniszterei Franciaországon belül pihenjék ki fáradalmaikat.

Kevés szó esik a palesztin-izraeli konfliktusról
Nagy-Britannia külügyminisztere, William Hague közel-keleti útja során aggodalmát fejezte ki a palesztin-izraeli békefolyamat háttérbe szorulása miatt. A brit politikus figyelmeztetett, hogy az észak-afrikai események elterelhetik a figyelmet a térség egyik legégetőbb problémájáról – a még mindig feloldatlan izraeli-palesztin konfliktusról. Tavaly szeptemberben nemzetközi közreműködéssel újabb tárgyalássorozat indult a felek között, de az egyeztetések hamar kudarca fulladtak, mert az izraeli vezetés nem volt hajlandó lemondani a megszállt palesztin területeken és Kelet-Jeruzsálemben tervezett telepbővítésekről.


Tóth Miklós

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Közel-Kelet
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Tízezrek követelik a zsarnok kivégzését
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • Miért haltak meg az iráni atomtudósok?
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Az EU-embargó is drágítja majd a benzint
  • Fehérneműk miatt válnak munkanélkülivé férfiak ezrei

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.