Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-05-19 12:30:00

Ártatlanságát hangsúlyozza az IMF-vezér

DSK-ügy: Christine Lagarde a legesélyesebb jelölt a valutaalap élére

Dominique Strauss-Kahn, akit a jövő évi francia elnökválasztás nagy esélyesének tartottak, azonnali hatállyal lemondott az IMF-vezérigazgatói tisztségéről.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa csütörtökön jelentette be, hogy Dominique Strauss-Kahn azonnali hatállyal lemondott a szervezet éléről. Egyúttal azt is közölték, hogy megkezdik az új vezérigazgató kiválasztását, ez idő alatt pedig John Lipsky, az amerikai vezérigazgató-helyettes vezeti az IMF-et.

Az igazgatótanács ismertette DSK levelét, amelyben a lemondott vezérigazgató határozottan cáfolja az ellen felhozott vádakat, valamint azt is közli: "minden erejét, idejét és energiáját" arra fordítja, hogy ártatlanságát bebizonyítsa. Mint ismeretes, múlt hét végén a botrányos nőügyeiről ismert DSK-t szexuális bántalmazással vádolta meg a New York-i Sofitel szálloda egyik szobalánya. A rendőrség a Kennedy repülőtéren el is fogta az IMF-vezért, jelenleg előzetes letartóztatásban van.

Kahn az igazgatótanácsnak küldött levelében hangsúlyozza:  "Jelen pillanatban elsősorban a feleségemre - akit mindenkinél jobban szeretek -, a gyerekeimre, a családomra és a barátaimra gondolok. Mint ahogy gondolok IMF-beli kollégáimra is" - írja Strauss-Kahn. A volt IMF-vezérigazgató, mint írja, "végtelenül szomorú", de kötelességének érzi lemondani, mert gondolnia kell családjára, és mert az IMF javát tartja szem előtt. Volt kollégáihoz szólva így írt: "nagy dolgokat vittünk véghez az utóbbi több mint három évben."

A Wall Street Journal esélylatolgatása  szerint az IMF élére utódként Christine Lagarde francia pénzügyminiszter a legesélyesebb, már ha az eddigi hagyományokat veszi alapul a szervezet, nevezetesen azt, hogy az IMF vezetője európai, a Világbank élére pedig amerikai állapolgár kerül. Tény viszont az is, hogy a G20-ak csoportja nemrégiben nyílt kiválasztási eljárásban egyezett meg, eszerint más lehetséges jelölt is szóba jöhet a felzárkózó gazdaságú országok köréből.


Sarkozy keze lehet a dologban?

Dominique Strauss-Kahn letartóztatása teljesen új megvilágításba helyezi a jövő évi francia elnökválasztásokat is. Strauss-Kahnt a 2012-es francia elnökválasztásokra a szocialisták legesélyesebb jelöltjeként emlegették. A közvélemény-kutatások szerint jóval magasabb a támogatottsága, mint Nicolas Sarkozy-nek, a jelenlegi francia elnöknek. Az április 28-án mért adatok szerint öt százalékpontos előnyt mutattak átlagosan a statisztikák. A történtek, ha igaznak bizonyulnak, megsemmisítő csapást mérnek a francia szocialistákra. Az eddig nyilatkozó francia politikusok az ártatlanság vélelmének hangsúlyozása mellett kételyeiknek is hangot adtak. Internetes kommentelők máris azt feszegetik, hogy a népszerűtlen államfő, Nicolas Sarkozy „piszkos kampányának nincs-e köze az incidenshez".

(mi, Bloomberg, MTI)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek IMF
  • Portugália bedőlését jósolják
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • Mit ápol Orbán Viktor?
  • Martonyi: Magyarország meg akar állapodni az IMF-fel
  • Őket mentené az MSZP
  • Beteges hiúsága miatt távozzon Orbán?
  • Amiben Lagarde és Fellegi is egyetért
  • Független-e a magyar jegybank? Itt a válasz
  • Ilyen még nem volt: elzárja a pénzt az EU?
  • Tragédia lenne az IMF nélkül?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.