Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-13 16:43:00

Teljes átalakulás előtt áll Mekka

Az iszlám szent helyét felhőkarcolók árnyékolják?

Mekka polgármestere azt ígéri, hogy a jövőbeni fejlesztések össze lesznek hangolva a szent város hagyományos építészetével, de a lakosság attól tart, hogy a szent helyek eltűnnek majd a felhőkarcolók árnyékában.

Az iszlám szülőhelyeként számon tartott Mekkában több tucat sárga és piros daru jelzi, hogy nagy változások előtt áll a történelmi város. Modern szállodák, komplexumok épülnek – a város vezetése szerint erre azért van szükség, hogy az egyre növekvő számú zarándokcsoportoknak kényelmet és biztonságos környezetet biztosítsanak. Évente több mint 2,5 millió muzulmán árasztja el Mekka szűk utcáit a zarándoklat idején.


Nem kérnek belőle

A látogatók és a helyi lakosok azonban már látják a túl gyors fejlődést, amelynek egyik legékesebb bizonyítéka az állami tulajdonban levő, 600 méter magas toronyház egy modern órával a tetején, és amely a Mekkai Királyi Óratorony nevet viseli. A bírálók szerint egyáltalán nem illik a modern szerkezet Mekka arculatába, és sokan hangot adtak annak is, hogy legszívesebben eltakarítanák a darukat az egész városból.

Oszama al-Bar, a város polgármestere a Reutersnek elmondta: a város építési előírásai figyelembe veszik a központi helyen levő utcák szélességét, és nem teszik lehetővé felhőkarcolók építését. Hozzátette: a jövőben készülő, mekkai stílusú épületek nem haladják majd meg a 8-10 emeletes magasságot.


Hívők imádkoznak a Nagymecsetnél.  Fotó innen

Idén augusztusban, Abdullah szaúdi uralkodó áldásával kezdődött el a mekkai Nagymecset felújítása és bővítése. A tervek szerint kétmillió főt is befogadna majd az iszlám vallás legszentebb helyének tartott imádkozóhely. A nem hivatalos adatok szerint egy-egy zarándoklat alkalmával akár 3 millió fő is összezsúfolódhat itt, és ez biztonsági kérdéseket is felvet. A mecset körüli téren is több százezres tömeg szokott összegyűlni.

A lakosság nemtetszését fejezte ki, ugyanis a bővítés miatt lerombolták Mekka szinte teljes belvárosi részét. A tervek szerint a fejlesztéssel 400 ezer nm-rel nő a mecset alapterülete, három új kupolával és két minarettel lesz megtoldva. A Nagymecset bővítése nagyságrendileg 30 milliárd dollárt emészt majd fel. Emellett egy Mekkát és Medinát összekötő, Haramain nevet viselő gyorsvasutat is terveznek.

A város hosszú távú projektjei közé tartozik a szállodák, bevásárlóközpontok és kávézók építése is. A polgármester abbeli reményét fejezte ki, hogy 2020-ra már látványos, ugyanakkor a város jellegének megfelelő új épületek nőnek ki a földből. Hozzátette: nemcsak a látványosság a lényeg, hanem az is, hogy megnöveljék a túlzsúfolt város kapacitását és szolgáltatásait.

 

– mi (forrás: Reuters)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Iszlám
  • Bérgyilkosok vadásznak a világhírű íróra
  • Ha egy muszlim nőt megölnek: becsületgyilkosság?
  • A fejkendő veszélyei a gyermekekre
  • Mikor lesz béke Izrael és Palesztina között?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • A keresztény és az öngyilkos merénylők
  • Nők az iszlámban: Ezeregyéjszaka, a történeti forrás
  • Imát kér a keresztényektől a halálraítélt
  • A vallás teszi tönkre a turizmust?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.