Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2010-10-22 19:07:00

Mindenki tud a várható csapásról

Sivataggá válva

Földünk szárazföldi területeinek 41 százalékát fenyegeti a küszöbön álló katasztrófa.

 A mexikói Cancúnba, november végére tervezett klímakonferencia előtt az ENSZ erőteljesen sérelmezi, hogy a nemzetközi közösség nem kongatja meg a vészharangot a többnyire elfejtett, küszöbön álló csapás, az elsivatagosodás miatt. Pedig ez sürgősebb lépéseket kíván, mint az általános felmelegedés elleni küzdelem.

– Ha nem születik egyetértés a pusztuló földterületek rehabilitálását illetően, ez azt jelenti, hogy még inkább lepusztítjuk ezeket a földeket, hogy még alaposabban eltüntetjük az itt található erdőket  – figyelmeztetett egy algíri konferencián Luc Gnacadja. Az elsivatagosodás elleni küzdelemről szóló ENSZ-egyezmény végrehajtó titkára a tanácskozáson felhívta a bolygó vezetőit, hogy vonják le a következtetéseket az elsivatagosodás jelentette csapásból, és sajnálatát fejezte ki, hogy nem kezelik olyan súlyú kérdésként, mint az általános felmelegedést.

Gnacadja úgy véli, az elsivatagosodás elleni küzdelem a humanitárius katasztrófával fenyegető szárazság elleni „stratégiai kihívást” jelent. Ez a jelenség a bolygó szárazföldi területeinek 41 százalékát fenyegeti. Afrika csak a legelső, de egyáltalán nem az egyetlen kontinens, melyet megérintett a katasztrófa közelsége.

Az emberiség egyharmada, két milliárd fő válhat az elsivatagosodás áldozatává. Ezek az emberek gazdaságilag fejletlen, úgynevezett fejlődő országokban élnek. A világszervezet munkatársa, aki egy korábbi, brüsszeli tanácskozáson rámutatott: a talaj igen alacsony szervesanyag-tartalma is kulcsszerepet játszik az elsivatagosodásban, most is kihangsúlyozta, hogy a mikrobiológiai diverzitás indítja meg a föld regenerálódását. Ha ez nem történik meg, elpusztul a termőtalaj.

Az elsivatagosodás elleni harc az ENSZ-tisztségviselő szerint a szegénység csökkentésének leghatásosabb módszere. Aláhúzta: tíz százalékkal magasabb termésátlag hat százalékkal csökkenti a szegénységet. Miközben emberek halnak meg az elsivatagosodás következtében, nem beszélhetünk ugyanerről az általános felmelegedés kapcsán – fogalmazott. Gnacadja, majd felhívást intézett a mexikói tanácskozás résztvevőihez, hogy kössenek olyan megállapodást, mely figyelembe veszi a földterületek megtartásának szempontjait is, óvva azok terméketlenné tételétől.

(Forrás: maxisciences.com, ec.europa.eu)

Udvardy Zoltán
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Világvége
  • Nincs is olyan messze a világvége?
  • A világvége tíz forgatókönyve
  • Katasztrófafővárost építene Japán
  • Képek: A tetoválás, amiért halál jár
  • A „megváltási program befejeződött”: világvége október 21-én?
  • A keresztényszociálisok kívül tudnák a „latrokat”
  • Világméretű feszültséget okoz a vízválság
  • Agymosással vádolják a tiszteletest
  • Új világválság jön: a Világkereskedelmi Szervezet a kormányokat okolja
  • Túléljük a válságot? A jövőkutatás professzorát kérdeztük

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.