Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-11-19 14:00:00

Klimatizálási kísérlet a mongol fővárosban

Óriási jégtömbbel a globális felmelegedés ellen

Mongol geomérnökök legújabb nagyszabású projektjének célja, hogy a Tuul folyón télen vastag jégpáncélt alakítsanak ki, és majd a nyáron annak segítségével biztosítsák Ulánbátor hűtését és vízellátását.

Mongóliában e hónap végén indul a világ egyik legnagyobb jégtömb-előállító kísérlete, a globális felmelegedés és a városi hőszigetjelenség káros hatásainak enyhítése céljából. Az ulánbátori kormány által finanszírozott geomérnöki projekt célja, hogy a téli fagy hatását egy, a Tuul folyón kialakuló hatalmas jégtömbben konzerválják. Ez nyáron lassú olvadása révén segít hűteni a fővárost.


Olcsó és környezetbarát

A kutatók reményei szerint az 1 milliárd tugrikos – közel 170 millió forintos – kísérlet segítségével csökkenthető lesz a klímaberendezések által elhasznált energia, és szabályozottabbá válhat az ivó- és öntözővíz-ellátás is. Ha a kísérlet sikeresnek bizonyul, akkor a modellt más nagyvárosokban is alkalmazzák.

A projekt célja, hogy mesterségesen hozzanak létre „naled”-eket – extrém vastag, réteges szerkezetű lemezekből álló jégtömböket –, amelyek egyébként természetes módon az arktikus és a szubarktikus éghajlati övezetekben keletkeznek. Amikor a vízfolyások felszínét borító jégrétegek repedésein nappal víz szivárog a felszínre, amely azután az éjszaka során megfagy, így újabb réteggel gazdagítja a jégpáncélt, és a folyamatsor megismétlődhet mindaddig, amíg elegendően nagy a nyomás ahhoz, hogy a felszínre juttassa a vizet. Végül, eltérően az állóvizek felszínén képződő átlagosan egy méter vastag jégtakarótól, így akár hét méter vastagságú jégpajzs is kialakulhat, amelynek az olvadása is sokkal tovább tart.


Gyógyír lehet a jég a globális felmelegedésre. Fotó innen

A „naled”-ek – német nyelvterületen „aufeis” – már több száz éve ismertek. Az észak-koreai hadsereg például tankok folyókon való átkelésére, az oroszok pedig fúrótornyok alapzatának használták őket. Azonban eddig inkább mint a mérnökök dolgát megnehezítő természeti jelenségek voltak ismertek.

Az angol és mongol kézben lévő vállalat, az ECOS&EMI fúrja ki a befagyott Tuul folyó jegén a – jégrétegeket biztosító – víz felszínre juttatásához szükséges járatokat. „Mindenki pánikban van a gleccserek és egyéb jégtakarók olvadása miatt, de senki nem talált még egy olcsó, környezetbarát alternatívát. Ha tudod, hogy kell bánni velük, akkor a „naled” jégpajzsok segítségével orvosolható a globális felmelegedés káros hatása a permafroszt területeken, és nyáron is hűvös parkok alakíthatók ki a nagyvárosokban” – mondta Robin Grayson geológus. Véleménye szerint mindez megvalósítható azokban a városokban, ahol a nyár elviselhetetlenül forró, és a télen a hőmérséklet egy pár hónapig legalább -5 és -20 Celsius fok között van.

 

Lakatos Réka

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Környezet, védelem
  • Szálló por, szmogriadó: mi történik Magyarország légterében?
  • A médiafogyasztás káros az egészségre
  • Szappannal mossák a tengert
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Lemond a vidékfejlesztési államtitkár
  • Végveszély az óceánokon: csökken a halak túlélési esélye
  • Orbán Viktor: a háború elkezdődött
  • Patkányméreg kerülhet az élelmiszerbe?
  • Nem kegyelmeztek a bennszülött kislánynak
  • Mi az a környezetvédő zene?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.