Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-12-15 16:00:00

Az államtitkárt büntetőjogi felelősség is terheli?

Uzsoki-botrány: elgáncsolták Cser Ágnes elnökségét

Miközben egyre-másra érkeznek a feljelentések a rendőrségre az Uzsoki-ügyben, a szaktárca éppen az ágazat vezetésének felelősségét firtató érdekképviseletek vezetőinek legitimitását kérdőjelezte meg a napokban.

Feljelentést tett a rendőrségen Cser Ágnes az Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnökeként a budapesti Uzsoki utcai kórházban történt állítólagos morfin-túladagolások ügyében, a feljelentési kötelezettség hivatalos személynek feladatkörben való elmulasztása miatt.

Cser Ágnes: megsemmisítő határozat

Cser Ágnes portálunknak elmondta: legitim elnökként tájékoztatja a közvéleményt, mivel mindaddig elnöknek tekinti magát, amíg ennek ellenkezőjéről jogerős ítélet nem születik. Közölte: a Fővárosi Ítélőtábla december 8-i végzésében helybenhagyta a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletét, amely megsemmisítette Cser Ágnes elnökké választásáról szóló kongresszusi határozatot. Az elnök eddig hivatalos tájékoztatást nem kapott a végzésről, az ítélőtábla döntéséről a sajtóból értesült. Most hivatalos személy feljelentési kötelezettségének elmulasztása miatt fordult a rendőrséghez, miután kiderült, hogy a morfin-botrányt kirobbantó orvosi szaklap csaknem egy évvel korábban közvetve ugyan, de tájékoztatta a szakállamtitkárságot az esetekről.

A szaklap felelősségével kapcsolatban az EDDSZ elnöke a mindennapi.hu-nak azt mondta: a nyomozati szervek feladata annak a kiderítése, hogy vajon ki hibázott az ügyben. Annyi azonban bizonyos szerinte, hogy az államtitkárt büntetőjogi felelősség is terheli. Portálunk úgy tudja, az Uzsoki Utcai Kórház a nyomozás lezárását követően a cikket leközlő orvosi folyóirat kiadójának felelősségét is vizsgálat tárgyává kívánja tenni.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) hétvégén újraválasztott elnöke is felvetette az államtitkárság felelősségét az Uzsoki-ügy időzítése kapcsán. Éger István korábban úgy fogalmazott, több mint elgondolkodtató, hogy éppen akkor robban ki ez az évek óta mesterségesen elhallgatott ügy, amikor elkerülhetetlenné vált a szakmai érdekegyeztetés. Szerinte az Uzsoki-ügy kegyelemdöfés volt a szakmának, és a sajátos időzítés egyik nyilvánvaló célja a betegek és a doktorok, illetve az orvosok közötti bizalmi válság mélyítése.

Megkezdődött a porlasztás

Az egészségügyi kormányzat felelősségét is felvető érdekképviseletek vezetőit az elmúlt napokban igen intenzív támadások érték, megkérdőjelezve ezzel legitimitásukat. Először Éger István újraválasztásának kapcsán jelezte aggályait az egészségügyi államtitkárság. Ezt megelőzően a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma arra próbálta rábírni a MOK-ot, hogy az alapszabályban szereplő határidőig ne zárják le a jelöltlistát.

Cser Ágnes elnöki legitimitását megingató végzést illetően kérdésünkre azt felelte: párhuzamok fedezhetők fel, mégpedig mindkét lejáratási próbálkozás mögött figyelemelterelési szándék áll. Az egészségügyi államtitkárság jogtalanságokra hivatkozik, miközben ő maga nem tesz eleget jogszabályi kötelezettségének, nevezetesen az ágazati egyeztetéseket mindmáig nem kezdte meg.

Az új elnök fia a szaktárca munkatársa

Érdekes tény, hogy a hangos elnökválasztások közepette a Magyar Gyógyszerészi Kamaránál is tisztújító küldöttgyűlést tartottak a hétvégén, ahol Hankó Zoltánt választották a testület új elnökévé. Az eseményről a szakmán kívül szinte senki nem tudott, az esemény csendben, a sajtó érdeklődése nélkül zajlott. Talán nem véletlenül. Úgy tudni, az új elnök fia a szaktárca munkatársa.

Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Egészségügy
  • Így terjed az influenza
  • Depressziós szakaszban a magyar pszichiátria
  • Kórházakba menekülnek a szegények
  • Államosított egészségügy
  • Orbán szerint nem húsbavágóak az IMF-tárgyalások
  • Megfontolandó ajánlatot kapott az orvostársadalom?
  • Milliárdok az egészségügynek
  • Összeomlik az egészségügyi ellátás?
  • Orbánt kérik a „nyomorúságos korszak” lezárásához
  • Betlehemi kvíz egy hajléktalankórházban

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.