Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-12-28 20:30:00

Rezidens szövetség: nem veszik komolyan az orvosokat

Összeomlik az egészségügyi ellátás?

Január elsejével állami tulajdonba kerülnek a fővárosi és a megyei fekvőbeteg-ellátó intézmények, s az év során a teljes egészségügyi ellátórendszer átalakul. Eközben több ezer orvos készül felmondani.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint ugyan minden feltétel adott ahhoz, hogy a január elsejei átadás-átvétel zökkenőmentes legyen, az országos híradások mégis az ellátórendszer közeli összeomnlásával fenyegetnek. Az egészségügyi államtitkárság tervei szerint május elsejétől „mindenki számára egyértelmű lesz a betegút- és a térségi beosztás; a szükséges megállapodásokat április végéig aláírják”.

Miközben javában folyik az egészségügy „átépítése”, a Magyar Rezidens Szövetség Orbán Viktor miniszterelnök beavatkozását kéri az ágazatban kialakult szakemberkrízis megoldása érdekében. A kormányfőnek címzett, kedden az MTI-hez is eljuttatott levélben a rezidensek azt kérték: a miniszterelnök tegyen eleget azon ígéretének, hogy lezárja azt a korszakot, amely „megnyomorította a magyar egészségügyet (...) mutasson jövőképet az ágazatban dolgozók számára, biztosítsa a megélhetésünkhöz szükséges feltételeket”. A rezidens szövetség a levélben kiemeli: az orvosok és a szakdolgozók bére csaknem egy évtizede nem emelkedett, reálértékét tekintve pedig jelentősen csökkent, és ez a tendencia folytatódott az elmúlt másfél évben is.


Átadták, meg átvették


Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerdán elmondta: az átadás-átvételi dokumentációk elkészültek, a munkacsoportok minden intézményt meglátogattak, az egyeztetések megtörténtek, az intézmények minden információt megkaptak arról, hogyan működnek majd az új rendszerben. Ennek megfelelően gyakorlatilag minden feltétel adott ahhoz, hogy a január elsejei átadás-átvétel zökkenőmentes legyen. „Ebből a folyamatból a betegek semmit sem fognak majd észrevenni” – mondta Rácz Jenő.

Az egészségügyi intézmények a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz kerülnek, amelyen belül a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI) jelölték ki fenntartónak, míg a vagyonkezelő a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium alá tartozó Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. lesz.

A fővárosi egészségügyi szolgáltatók közül január elsejével állami tulajdonba kerül a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézeti és Baleseti Központ, a Nyírő Gyula Kórház, a Szent Imre Kórház, a Károlyi Sándor Kórház, az Uzsoki Utcai Kórház, a Központi Stomatológiai Intézet, a Visegrádi Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdő, a Heim Pál Gyermekkórház, valamint a Segély Helyett Esély Alapítvány által működtetett budafoki pszichiátria.


Szeretnék, ha nem sérülne

A GYEMSZI a honlapján azt írta: az intézet legfontosabb célja, hogy ne sérüljön a betegellátás biztonsága. Mint hozzátette, az átalakítás alapja, hogy az ellátói lobbiérdekek helyett az új ellátási struktúra középpontjában a beteg áll. A Semmelweis Tervben bevezetett új koncepció az egészségügyi ellátórendszert nyolc térségbe szervezi. Alapelv, hogy a tömegesen nyújtható, egyszerűbb ellátások a betegek lakhelyéhez minél közelebb álljanak rendelkezésre, viszont a bonyolult, nagy specializációt igénylő kezelések, beavatkozások a magas szakmai színvonalú centrumokban valósuljanak meg.

A térségek pontos határvonalát a jövő évben húzzák majd meg, de annyit már most tudni lehet, hogy a nyolc térségből három érinti majd a fővárost. Így Budapesten három központi intézmény lesz: egy észak-pesti, egy dél-pesti és egy budai. Az észak-pesti a Honvédkórház bázisán lesz. A dél-pesti centrum a Korányi-projekttel megerősített Semmelweis egyetemi bázison, a budai pedig a János kórház – Kútvölgyi tömb – Városmajor egységben lesz.

Szócska Miklós többször is hangsúlyozta: mindenkiről gondoskodni fognak, mindenkit „odakötnek” az ellátást nyújtó intézményhez, de emellett a térségeken belül a szabad választás megmarad. Az államtitkár korábban azt mondta: az egészségügyi ellátórendszer lényegi elemei a következő félév végére fognak látszódni, a keretek pedig a jövő év végére készülnek majd el.


Tisztújítás, akcióterv


A kórházak élén várható változások kapcsán Szócska Miklós egészségügyi államtitkár korábban azt mondta: mindenki munkájára számítanak, de a tulajdonosváltással együtt általános tisztújítás is lesz az intézményekben.

A Magyar Rezidens Szövetség által indított Élhető Magyar Egészségügyet mozgalom keretében azonban már több mint 2500 orvos helyezte letétbe felmondólevelét. A keddi, kormányfőhöz címzett levélben az áll, hogy Magyarország az egészségügyre legkevesebbet költő országok közé tartozik az Európai Unióban. Emellett az elmúlt évek orvosmigrációja mostanra „olyan súlyos szakemberhiányt eredményezett, ami közvetlenül veszélyezteti a betegek biztonságos ellátását”. Mint írták, „gyakran már csak a szerencsén múlik, hogy egy beteg sürgősségi helyzetben hozzájut-e a szakellátáshoz”. Emlékeztetett a szövetség által a közelmúltban indított honlapra, a betegbiztonsag.blog.hu-ra, amelyen szerintük láthatóvá vált, hogy az állam nem biztosítja a közfinanszírozott ellátórendszer működési kereteit, így sérül az állampolgárok ellátórendszerhez való hozzáférésének a joga.

A tegnapi levél hatására akcióterv kidolgozására utasította Orbán Viktor kormányfő Navracsics Tibor közigazgatási és Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert azzal összefüggésben, hogy a Magyar Rezidens Szövetség által meghirdetett akció során letétbe helyezett felmondólevelek hamarosan „aktiválódnak” – közölte a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter szerdán újságírók előtt kifejtette: az akciótervnek azt kell szolgálnia, hogy Magyarországon ne alakuljon ki olyan helyzet, mint a közelmúltban Szlovákiában az orvosok tömeges felmondása miatt, valamint azt, hogy beteg ne maradjon ellátatlanul.

A szóvivő tájékoztatott arról is, hogy a kormányhivatal-vezetők irányításával megyei egészségügyi védelmi bizottságok jönnek létre. A terv rögzíti majd a szükséges átcsoportosításokat is arra az esetre, ha valahol orvoshiány lépne fel.

Tény: ha nem születik megegyezés a Magyar Rezidens Szövetség és a kormány között, akkor nem egy egy szép és új, hanem egy szürke és orvosok nélküli, romjaiban heverő egészségügyi rendszerrel nézünk majd farkasszemet az új esztendőben.

 

MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Egészségügy
  • Így terjed az influenza
  • Depressziós szakaszban a magyar pszichiátria
  • Kórházakba menekülnek a szegények
  • Államosított egészségügy
  • Orbán szerint nem húsbavágóak az IMF-tárgyalások
  • Megfontolandó ajánlatot kapott az orvostársadalom?
  • Milliárdok az egészségügynek
  • Orbánt kérik a „nyomorúságos korszak” lezárásához
  • Betlehemi kvíz egy hajléktalankórházban
  • Tovább fogy a magyar, szörnyű kilátások

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.