Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-24 19:45:00

Demokrácia az NCA Tanácsában

Tiltakozó civil szervezetek: megcsúfolta őket a kormány?

A Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) Tanácsa olyan személyt választott a környezetvédő civil szervezetek képviseletére, akit egyetlen szervezet sem támogat. 71 civil szervezet tiltakozik a döntés ellen.

A demokratikus elveket figyelmen kívül hagyva, a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) Tanácsa a környezetvédő civil szervezetek képviseletére újonnan létrehozott Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsba (NGTT), nem a civil szervezetek által támogatott Lukács Andrást, hanem Martényi Árpádot választotta, aki  nem kötődik zöld szervezetekhez, viszont a Fidesz-közeli Rákóczi Szövetség alelnöke.


Nem is tudják, hogy kicsodát raktak oda

Noha Lukács Andrást a környezet- és természetvédő civil szervezetek demokratikus szavazással már megválasztották delegáltnak Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsba, ezt a Nemzeti Civil Alapprogram Tanácsa figyelmen kívül hagyta. A döntés ellen 71 civil szervezet tiltakozik, akik elfogadhatatlannak tartják, hogy megtagadják azt a jogot, hogy maguk válasszák a legjobb belátásuk szerint a képviselőiket.

A döntés amiatt is károkat okoz az országnak, mivel az NCA Tanácsa által választott személy nem a környezetvédelmi civil szférában tevékenykedik, ezáltal nincs tapasztalata a környezet- és
természetvédelmi témákkal és az e területen tevékenykedő civil szervezetekkel kapcsolatban, így képtelen az érdekeiket, álláspontjukat képviseln – áll a civilek közleményében. A döntés és annak következménye az Európai Unió intézményeiben is komoly visszatetszést kelthet, ahol rendszeresen találkoznak a zöld szervezetek képviselőivel, ismerik tevékenységüket, állásfoglalásaikat.

A zöld szervezetek már korábban jelezték, elhibázott volt annak a törvényi rendelkezésnek az elfogadása, amely szerint az NCA Tanácsának kell döntenie arról, hogy kik képviseljék a civil szervezeteket az NGTT-ben. Erre nem alkalmas egy olyan testület, mint az NCA Tanácsa,
amelyben a politikai élet delegáltjai is helyet foglalnak. A Nemzeti Civil Alapprogramot – és azon belül az NCA Tanácsát – nem is ezzel a céllal hozták létre.

F. Nagy Zsuzsanna, a környezetvédelmi társadalmi szervezetek Egyeztető Fórumának jelenlegi elnöke s megválasztott delegálttal kapcsolatban portálunknak úgy nyilatkozott: zöld szervezeteken belül senki nem ismeri őt, nem tevékenykedik a civil körökben, nem is őt jelölték. A fórum szerint a civil szervezetek akkor tudják elfogadni az NGTT összetételét, ha abba demokratikus módon, az érintett szervezeti csoportok delegálásával kerülnek be a tagok.

 

 

mindennapi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Szabadság tér
  • Lehet más az LMP?
  • Schmitt Pál ellen is van tüntetés azért
  • Ez fájni fog az ellenzéknek: hatalmas Fidesz-párti tömeg!
  • „Békemenet” a „Sátán kutyái” ellen – sokan vannak
  • A világ legnagyobb hatalma a Klubrádió mögött?
  • A fejkendő veszélyei a gyermekekre
  • Amerikában keményen bírálják Orbán egyházpolitikáját
  • London: durva támadás a békés tüntetők ellen
  • A meg nem rendelt demonstráció
  • Új törvény készül: börtön járhat a gyorshajtásért

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.