Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-10-15 15:00:00

Ez egy igen-igen kemény, kemény világ

Új törvény készül: börtön járhat a gyorshajtásért

Az új szabálysértési törvény keményen büntet. Akár szabadságvesztéssel is számolhat, akit fél éven belül második alkalommal kapnak gyorshajtáson vagy tilosban parkoláson.

A kormány ragaszkodik kitűzött céljához, így a sajtó, az egyházak és a közterületen tartózkodó hajléktalanok után most a kisebb kihágásokat elkövetők körében is rendet rakna. A szabálysértésekről szóló törvény újrafogalmazása olyan jól sikerült, hogy jogvédők szerint jobban jár, aki bűncselekményt követ el, mert enyhébb büntetésre és nagyobb törvényi garanciákra számíthat, mintha szabályt sértene. Feltéve, ha elfogadják az új szabálysértési törvényt.


Jogi aggályok a rendelkezés-tervezettel kapcsolatban


A kormány 2011. szeptember 29-én tette közzé honlapján a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartás rendszeréről szóló törvény tervezetét, amelynek véleményezésére kevesebb mint hat munkanapot biztosított. A Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság közösen véleményezte a tervezetet, és több alkotmányellenes, illetve nemzetközi jogba ütköző rendelkezésére mutattak rá.

Többek között kifogásolták, hogy a tervezet fenntartja a fiatalkorúak elzárását lehetővé tevő szabályozást, ez azonban ellentétes a gyermek jogairól szóló nemzetközi egyezménnyel. Továbbá a 14–16 éves gyerekeknél a figyelmeztetés mellett gyakorlatilag csak elzárást lehet kiszabni, ami csak büntetés-végrehajtási intézetben tölthető le.

A tervezet a hat hónapon belüli második szabálysértésre akkor is lehetővé teszi az elzárás alkalmazását, ha azt a törvény egyébként nem tartalmazza. A jogvédők szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, ha valaki fél éven belül kétszer tilosban parkol vagy gyorsan hajt, akár börtönbe is kerülhet. Abszurdnak tartják azt is, hogy a tervezet alapján szabálysértésért 20 százalékkal hosszabb ideig tartó közérdekű munkát lehet kiszabni, mint bűncselekményért.

Aggályosnak tartják, hogy a tervezet automatikusan lehetővé tenné a pénzbírság és a közérdekű munka átváltoztatását elzárásra, vagyis a jövőben ehhez bírói döntésre sem lenne szükség. Ugyanakkor az elkövető meghallgatása nélküli elzárása sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét. A két civil szervezet emellett rámutatott a tervezet pozitív oldalára is. Jónak tartják, hogy a jelenlegihez képest a közérdekű munka önálló büntetési formaként jelenik meg.


Mindenki szabálysértő?

Egy névtelenséget kérő jogi szakértő portálunknak elmondta, a jogászok többsége nem tartja jónak, hogy a normaszövegben szinte egybemossák a szabálysértés és a bűncselekmény fogalmát, legalábbis nem minden aspektusban tesznek különbséget köztük. Az sem túl jó, hogy a tervezet túlzottan preferálja az elzárást a nem bűncselekmények elkövetése esetén.

A normaszöveg szerint akár 60 napos szabadságvesztéssel is számolhat, aki szabályt sért, bár elsősorban a visszaesőket büntetnék ilyen módon. Nem árt azonban végiggondolni, mi számít szabálysértésnek. Például a tilosban parkolás, a gyorshajtás, áthaladás piroson, jogosítvány otthon hagyása vagy lakcím késedelmes átjelentése. Ebből is látszik, hogy életünk során akaratlanul is számtalan szabálysértést követünk el, ezért sem feltétlenül jó, ha ilyen súlyú esetekért akár szabadságvesztéssel is számolhatunk. A szakértő szerint akkor inkább a bírságok összegét kellene megemelni, ami a tervezetben meg is történt. 2013-tól a szabálysértési bírság összege 300 ezer forintra nő, míg a helyszíni bírság 5–50 ezer forintra változik.

 

A. Sándor

 

Kép innen: bkps.k12.ar.us
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Szabadság tér
  • Lehet más az LMP?
  • Schmitt Pál ellen is van tüntetés azért
  • Ez fájni fog az ellenzéknek: hatalmas Fidesz-párti tömeg!
  • „Békemenet” a „Sátán kutyái” ellen – sokan vannak
  • A világ legnagyobb hatalma a Klubrádió mögött?
  • A fejkendő veszélyei a gyermekekre
  • Amerikában keményen bírálják Orbán egyházpolitikáját
  • London: durva támadás a békés tüntetők ellen
  • A meg nem rendelt demonstráció
  • Ezek a problémák az új civiltörvénnyel

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.