Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-02-02 13:13:00

Poltikai műhiba a Városházán

Szentes maradhat, de hatáskörök nélkül

Felhatalmazás nélkül akarta meneszteni Tarlós helyettese a budapesti kórházigazgatókat kedden. A főpolgármester még aznap leállíttatta az akciót és hatásköröket vont el Szentes Tamástól.

Szentes Tamás és az általa kedden elbocsátott tucatnyi kórházigazgató is a helyén marad – jelentette be Tarlós István. A főpolgármester a szerdai rendkívüli sajtótájékoztatón próbálta megnyugtatni a kedélyeket, amelyeket az egészségügyért felelős helyettese borzolt fel a „partizánakciójával”.

A városvezető kedden magához rendelte a tizenkét fővárosi fenntartású kórház vezetőjét, és  távozásuk mikéntjéről kérdezte őket. Volt, akinek az idő előtti nyugdíjazás lehetőségét, és volt olyan, akinek tanácsadói pozíciót ajánlott a bő két hete kinevezett főpolgármester-helyettes.
Tarlós István az intézkedésekről értesülve, Szerbiából üzent helyettesének és azonnali hatállyal felfüggesztette az egyeztetéseket.

A főpolgármester hazaérkezése után az egészségügyért felelős államtitkárral, Szócska Miklóssal együtt közösen tájékoztatta az újságírókat, Szentes Tamás az eseményen nem vett részt. Ezzel kapcsolatban a város első embere azt mondta: „kímélni akarta” helyettesét, hiszen – mint Tarlós István fogalmazott – nem a kéz tehet arról, ha az agy hibázik. (Arról, hogy ha Szentes Tamás a kéz, akkor vajon ki az agy, a főpolgármester nem beszélt.)

A főpolgármester-helyettest is a segítő szándék vezérelte, amikor kiadta az útját a tucatnyi kórházvezetőnek – legalábbis ezt mondta Tarlós István. Az egészségügyért felelős államtitkár szerint Szentes Tamás magánakciója úgymond „felgyorsítja” az egészségügyi intézmények államosítási és integrációs folyamatait.

Szócska Miklós a mindennapi.hu kérdésére elmondta: az egészségügyi intézmények központosítását is célzó Semmelweis tervet ismertető országjáró körút forgatókönyve szerint két héten belül a fővárosba érnek, és egyeztetnek a felelősökkel. A megbeszélések célja, hogy az érintettek konszenzusra jussanak az egységes működtetést illetően. Az államtitkár elmondta azt is, hogy nem szó szerinti „államosításról” van szó, hiszen az önkormányzati fenntartás is az állami tulajdonlás egyik formája. Szócska Miklós rámutatott arra, hogy az egységes üzemeltetés jelentős belső tartalékokat szabadíthat fel. A központosított gyógyszerbeszerzés például 20-30 százalékkal is csökkentheti az intézmények költségeit.

Az tehát aligha kérdés, hogy a jövő útja az integráció, ám a végrehajtás ütemezését és technikáját illetően mély szakadék húzódik az egészségügyi kormányzat szándékait támogató Tarlós István és a

„holdingpárti”

Szentes Tamás között.

Tarlós István egyelőre nem meneszti a drasztikus intézkedést választó, korábban sebészként is dolgozó helyettesét, ám jelentős jogköröket vont meg tőle. Szentes Tamás a későbbiekben nem csupán a sajtóval, de az önkormányzaton kívül dolgozókkal sem kommunikálhat közvetlenül. Ez azt is jelenheti, hogy az egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes mostantól nem végezheti a dolgát, hiszen a fővárosi egészségügyi ellátórendszer képviselőivel nem találkozhat.

A mindennapi.hu kórházi forrásokból úgy értesült, csupán technikai kérdés, hogy ki dönthet személyi kérdésekben. A kórházigazgatók a keddi villámlátogatás során megértették, hogy így vagy úgy, de együtt kell működniük az átalakítást levezénylő kormányzati vagy önkormányzati illetékesekkel. Az „ellenállókra” a biztos menesztés vár.


Szigeti Ildikó


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.