Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-10-22 00:43:00

Az NFÜ szigorúbb ellenőrzésekkel korlátoz

Szabálytalan projekt nem kap pénzt

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv nem valósította meg elsődleges céljait, állítja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Ez még szigorúbb ellenőrzésre és elszámolásra készteti az uniós pályázati pénzek felhasználását monitorozó intézményeket.

Külön főosztályt állít fel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ), hogy az uniós forrásokat érintő közbeszerzéseket szigorúan, következetesen ellenőrizzék. Az előzetes kontrollt egy jogszabály-módosítás biztosítja – az eddiginél hatékonyabban. Petykó Zoltán, az ügynökség elnöke ugyanis kudarcként értékelte az Új Magyarország Fejlesztési Tervet, hiszen az I. Szegedi Gazdasági Konferencián úgy fogalmazott: az előző kormányok által megfogalmazott legfőbb stratégiai célkitűzését, azaz a bruttó hazai termék és a foglalkoztatás növelését a programnak nem sikerült elérnie.

A téma kapcsán Kiss Imre, a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség elnöke elmondta: a régióban 453 gazdaságfejlesztési pályázatot nyújtottak be, ebből 152 volt sikeres. A megítélt támogatások összege eléri a 14 milliárd forintot, de 25 milliárd továbbra is rendelkezésre áll. Tapasztalata azonban az a tény; hogy a régiókban a válság különösen nagy kihívást jelentett, ezt a helyzetet pedig különösképp súlyosbította, hogy a pályázatok kiírása során figyelmen kívül hagyták a munkahelyteremtést, helyette látványberuházásokra folyt el a pénz.

A kormányzat új intézkedéscsomagjának a célja, hogy az Európai Bizottság (EB) indítsa újra a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) közbenső kifizetéseit. Ismeretes, hogy Brüsszel azért zárta el a pénzcsapot, mert a KÖZOP 2007. január 1-je és 2009. szeptember 15-e közötti működésében súlyos hiányosságokat tárt fel. A felfüggesztés mielőbbi feloldása érdekében a kormányzat jelenleg is egyeztet az EB képviselőivel. Fellegi Tamás miniszter Brüsszelben tárgyalt e témában. Konkrét szabálytalanság gyanúja 53 közbeszerzésnél merült fel, ebből 15 esetben már maga az elindított eljárás is szabálytalannak volt ítélhető.

A KÖZOP pénzek elakadása azért is problémás, mert az azokból finanszírozott beruházások éppen az uniós közlekedésfejlesztési célok megvalósítását szolgálták. Számos műszaki és informatikai korszerűsítésre – mellette persze jogszabályi változtatásokra is – szükség van ahhoz, hogy kivegyük a részünket az egységes európai vasúti térség létrehozásából. Igaz, e látványos elképzelés életre keltése uniós szinten is jócskán elmarad a meghirdetettektől, a késlekedésnek pedig a Magyarországot segítő források mostani elakadása mellett sok más oka is van. Például régióink egészében jelentősek az elmaradások, a piacnyitás, az egységes piac technikai akadályainak a felszámolása, vagy a többi közlekedési móddal egyenlő versenyfeltételek megteremtése terén.

Illyés Szabolcs
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ne lopj
  • A bíróság szerint hazudott Budai Gyula és a Fidesz
  • A tudósok nem merik vizsgálni Schmitt Pál doktoriját
  • Plágiumgyanú: Kiáll Schmitt mellett a NOB
  • Nem kegyelmeztek a bennszülött kislánynak
  • Miss Robin Hood: szeretetből rabolt
  • A falu szolgáltatja a voksokat, a város a pénzt?
  • Újabb milliók vándoroltak jutalomként a zsebekbe
  • Egymillió dollárossal akart fizetni
  • Korrupcióba keveredett a Magyar Telekom?
  • Visszaélések ezrei a szociális lakások körül

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.