Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-11-12 10:16:00

Kiszámíthatatlanná vált a gazdasági környezet

Negatív megfigyelés alá került Magyarország

Negatív kihatású megfigyelés alá vette Magyarország devizában és forintban fennálló szuverén adósságának befektetési ajánlású, „BBB mínusz/A-3” szintű osztályzatait szombaton a Standard & Poor's.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, szombat hajnalban Londonban jelentette be döntését arra a véleményére hivatkozva, hogy a külső pénzügyi és gazdasági környezet gyengülésével növekszenek a magyar hitelképességet terhelő, lefelé ható kockázatok. Ehhez fűzött elemzésében az S&P annak a véleményének is hangot adott, hogy a felügyeleti szervek meggyengülése és bizonyos bevételi oldali költségvetési döntések miatt „kiszámíthatatlanabbá” vált magyarországi gazdaságpolitikai környezetnek negatív hatása lesz a gazdasági növekedésre és a kormányzati pénzügyekre.


Negatív besorolás

Néhány órával az S&P bejelentése előtt egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Magyarország államadósi besorolásainak kilátását, megerősítve ugyanakkor a hosszú futamú deviza- és hazai adósság „BBB mínusz”, illetve „BBB” besorolásait.

A Standard & Poor's szombat hajnali londoni elemzése szerint a kockázatokat tovább erősíti a cég által gyengülőnek tartott intézményi hatékonyság. E hatékonyságot az S&P szerint az alkotmányban, valamint egyes független intézmények - például a Költségvetési Tanács – működésében eszközölt változtatások „kezdték ki”. A hitelminősítő szerint ennek valószínűleg negatív hatása lesz a költségvetési tervezésre és a beruházási aktivitásra, és az S&P azzal számol, hogy ez továbbra is nyomást gyakorol Magyarország középtávú növekedési kilátásaira.

A Standard & Poor's véleménye szerint a különböző szolgáltatási szektorokra bevezetett átmeneti adók rövid távon korlátozhatják a beruházásokat és a munkahelyteremtést, a devizaalapú háztartási jelzáloghitelek kedvezményes árfolyamú végtörlesztésének lehetővé tétele pedig tovább csökkentheti a gazdaság hitelellátását. Ezek az intézkedések korlátozzák a növekedési kilátásokat, veszélybe sodorhatják a kormány költségvetési célkitűzéseit, és akadályozhatják az államadósság tartós csökkenését – áll a hitelminősítő elemzésében.

A Standard & Poor's közölte, hogy a most bejelentett megfigyelés eredményéről valószínűleg még ebben a hónapban döntést hoz, azoknak a további információknak a függvényében, amelyeket a magyar kormány szolgáltat a gazdasági kihívások kezelésének mikéntjéről.
A három nagy nemzetközi hitelminősítő - a Fitch Ratings, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service – egyaránt a befektetési ajánlású osztályzati sáv legalsó szintjén, „BBB mínusz”, illetve a Moody's osztályzati módszertanában ugyanennek megfelelő „Baa3” hosszú távú osztályzattal tartja nyilván Magyarországot mint államadóst.

A magyar besorolásokra a Moody's - és a pénteki kilátásrontás óta – a Fitch Ratings is negatív kilátást tart érvényben. A Standard & Poor's által szombat hajnalban bejelentett negatív megfigyelés a hitelminősítői gyakorlat alapján a negatív kilátásnál erősebb utalás a leminősítés lehetőségére. Ha a három hitelminősítő valamelyike rontaná a magyar államadósság osztályzatát, azzal Magyarország befektetésre már nem ajánlott besorolási kategóriába kerülne át az adott cégnél.

Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays Capital felzárkózó piaci közgazdászainak minapi elemzése szerint ha ez meg is történne, az jó eséllyel csak korlátozott piaci hatással járna, mivel a magyar kormánykötvények zöme felzárkózó piacokra szakosodott kötvényalapok portfolióiban van, és ezek számára nincs olyan kifejezett előírás, hogy csak bizonyos alsó besorolási küszöb feletti kötvényeket tarthatnak.

A Barclays Capital londoni szakértői kiemelték ugyanakkor, hogy a magyar szuverén dollárkötvények viszont befektetési osztályzatú adósságokra szakosodott jelentős amerikai kötvényindexekben szerepelnek - köztük a Barclays Capital US Credit indexben -, és ha esetleg két hitelminősítő is a befektetési osztályzati sáv alá sorolná át Magyarországot, e magyar dollárkötvények szükségszerűen kikerülnének ezekből az indexekből, ami a magyar adósság külföldi befektetői bázisának valamelyes eróziójához vezetne.

MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Adósság
  • Portugália bedőlését jósolják
  • Böjte Csaba: fenntartható vágyak
  • Ki az igazi felelős a devizahitelesek problémájáért?
  • Nemsokára megmondják, ki miatt adósodtunk el
  • Végtörlesztés: sok a panasz
  • Szíjjártó: az új ötlet még a végtörlesztésnél is jobb
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A Jobbik ma nagyon tolja
  • Melyik az egyetlen megbízható európai gazdaság?
  • Martonyi: Magyarország meg akar állapodni az IMF-fel

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.