Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-11-26 13:06:00

Offshore-összefüggések és tömegközlekedési mutyihalmaz

Milliárdos vállalkozói díjak a Volánbusztól

Több áttételen keresztül, de végső soron ugyanaz a három luxemburgi társaság áll vagy állt a magyarországi busztársaságok mögött.

Nagy forgalom, nagy bevétel, nagy lehetőség a jövedelmek megcsapolására. Nem csoda, ha a Volán-cégek közül leggyakrabban a fővárosi központú Volánbusz Zrt. zűrös ügyei kerültek a közönség figyelmének központjába. A Volánbusz „Az év menedzsere” címmel kitüntetett vezérigazgatója, Pekli Ferenc pedig nem volt rest, és működésének nyolc éve alatt családi vállalkozássá formálta át a beszállítói kapcsolatokat. Nyilvánossá vált, hogy Pekli Ferenc fia, Pekli Jakus tanácsadó cége korábban a Volánbusz legfontosabb alvállalkozóinak, a Color Tours, a T&J, illetve a Kontakt Busz Kft. luxemburgi tulajdonosainak érdekeltségbe tartozott. A fenti cégek évente milliárdos nagyságrendű vállalkozói díjat kaptak a Volánbusztól.

Mint azt a Hír-TV kiderítette, több áttételen keresztül, de végső soron ugyanazon három luxemburgi társaság áll vagy állt a magyarországi busztársaságok, valamint Pekli Jakus tanácsadó cége, a Biotique Way Kft. (korábban: Trinfo Informatikai Tanácsadó Kft.) mögött. Az ifjabb Pekli a cégbírósági adatok szerint 2006 májusában a Ppoint Investment S. A.. jogutódjaként szerezett jelentős befolyással bíró részesedést a Biotique Kft.-ben.

A bonyolult cégháló legérdekesebb része, hogy ezen három vállalkozás jelenleg is birtokolja a Color Tours, a T&J, illetve a Kontakt Busz Kft. hazai cégadatokból már ismert résztulajdonosait is, az Ariol Investment S. A..-t és az Ermis Investment S. A..-t, amelyek a luxemburgi cégadatok szerint ugyancsak a rue des Aubépines 180.-ban székelnek.

A Pekli család üzleti életének további pikantériája, hogy Pekli Jakus cégének 2004. óta tulajdonosa Czédly Éva is, aki egyben 2006. óta ügyvezetője annak az Obus Elektrik Kft.-nek, amelynek Pekli Ferenc és egy Delaware államban bejegyzett offshore cég a tulajdonosa. Ennek a vállalkozásnak a fő profilja az ingatlanbefektetés volt, még a jelenleg előzetes letartóztatását töltő Hunvald Györggyel, a VII. kerületi, jelenleg előzetes letartóztatásban lévő polgármesterrel is üzletelt.

Eközben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a gyanús kiszervezések miatt először áprilisban tartott házkutatást a Volánbusznál és alvállalkozóinál – azt vizsgálják, történt-e kartellezés. A cégnél tapasztalható fiktív munkaidő-elszámolások miatt pedig kényszerítés gyanújával a Budapesti Rendőr-Főkapitányság (BRFK) nyomoz.

Sajátos fintora a sorsnak, – vagy a véletlenek különös egybeesése – hogy a tulajdonos államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt Pekli Ferencet a családi vállalkozásairól illetve offshore érintettségéről beszámoló híradás másnapján hívta vissza. a cég vezetői székéből...

Vashegyi András



A Volán-társaságoknak a tulajdonos állam előírta, hogy járataik 5 százalékát alvállalkozóknak adják.
Az alvállalkozó számára akkor eredményes a működés, ha a fővállalkozó kedvezően bírálja el a teljesítményét.
Egyes Volán-társaságok vezetői titokban tulajdonrészt szereztek a beszállító cégekben.

Mekkora kárt okoztak a tulajdonos államnak a szabálytalanul alvállalkozásba adott közlekedési szolgáltatásokkal?
 
Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ne lopj
  • A bíróság szerint hazudott Budai Gyula és a Fidesz
  • A tudósok nem merik vizsgálni Schmitt Pál doktoriját
  • Plágiumgyanú: Kiáll Schmitt mellett a NOB
  • Nem kegyelmeztek a bennszülött kislánynak
  • Miss Robin Hood: szeretetből rabolt
  • A falu szolgáltatja a voksokat, a város a pénzt?
  • Újabb milliók vándoroltak jutalomként a zsebekbe
  • Egymillió dollárossal akart fizetni
  • Korrupcióba keveredett a Magyar Telekom?
  • Visszaélések ezrei a szociális lakások körül

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.