Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-26 07:02:00

Schiffer 2014-ben elküldené Orbán Viktor kormányát

Megalakul a Jobbik-MSZP-LMP koalíció?

Arra készül az LMP, hogy elküldje Orbán Viktor kormányát. Schiffer András szerint a jelenlegi befagyott magyar politikai rendszert föl kell olvasztani.

– Immár nincs akadálya, hogy meginduljon a büntetőeljárás Gyurcsány Ferenc ellen a Sukoró-ügy miatt. 2009. októberében  az Ön feljelentése nyomán indult a nyomozás, most meg azt mondja, a Fidesz politikai színházat csinál az ügyből. Nem az zavarja, hogy amennyiben Gyurcsányt elítélik, azt mindenki a Fidesz politikai sikereként fogja elkönyvelni?

– Ami most történik a Sukoró-ügy körül, a Fidesz számára egyáltalán nem politikai siker, és az LMP számára sem. Számunkra az volt siker, hogy sikerült megvédeni természeti és kulturális örökségünket a Velencei-tó körül, és az lesz siker, hogy tisztán láthatunk az ügyben. Az egész -ügylet hatalmas botrány, a mai napig nem látunk tisztábban, ami a kormány munkáját minősíti. Annak idején arra szerettük volna felhívni a figyelmet, mennyire visszás, amikor banánköztársaságokat idéző módon a fél kormány fogad egy befektetői csoportot, akiknek a miniszterelnök előre megígér mindent, többek között egy koncessziós eljárás számukra kedvező végeredményét. Ezt követően 2010. áprilisában a Gyurcsány-kormány utolsó ülésén meghozzák a kiemeltté nyílvánító kormányerendeletet. A visszaélés kitapintható, mivel megszegték a jogalkotási normákat, hogy ennek a befektetői csoportnak segítsenek.

– Népszavazási kezdeményzést nyújtottak be, hogy megakadályozzák egy olyan munkatörvény elfogadását, ami kedvezőtlen a munkavállalókra nézve. Ön szerint elképzelhető, hogy a munkavállalók számára kedvező törvény születik?


A Sukoró-ügyben a hivatali visszaélés kitapintható. (Fotó: Vörös Szilárd)

– Nem hiszem, mivel nemrég jelentette be Lázár János, hogy az ország versenyképessége érdekében a munkaerőpiacot rugalmasabbá kell tenni; ez elég világos mondat szerintem. Lehet, hogy a Fidesz néhány ponton engedni fog, de lényegi visszalépés az eredeti, a munkavállalókat hátrányosan érintő koncepcióból nem várható.

– Az LMP is javaslatot tett a devizahitelesek helyzetének orvosolására. De nemcsak a devizahitelesek vannak bajban, hanem a fiatalok nagy része komoly anyagi és lakásgondokkal küzd. Számukra is van az LMP-nek ajánlata?

– Szemben a kormány végtörlesztésről szóló húzásával, az LMP ésszerű javaslattal élt. A Nemzeti Ingatlanalap koncepciója arról szól, hogy mindenki egyaránt részt vállal a terhek viselésében. A bankok beszállnak a követeléseikkel, a tartósan adósok beadják ingatlantulajdonukat, az állam beviszi a bankadó bevételét, az önkormányzatok pedig a bérlakásállományukat. Ez nemcsak néhány tízezer embert ment meg a hajléktalanságtól, hanem megteremtheti az alapját egy átfogó szociális bérlakásépítési programnak. Az a katasztrófája az elmúlt húsz év társadalompolitikájának, hogy egy teljesen „perverz” lakásszerkezet alakult ki a rendszerváltás után. A tanácsok szinte odadobták az embereknek az addig kezelésükben lévő lakásokat, akik a hirtelen leromlott szociális körülmények miatt alig voltak képesek azokat fönntartani, ugyanakkor m minimális mennyiségben maradtak közösségi tulajdonban lakások. Ha szétnézünk Nyugat-Európában, pontosan fordított összetétel van. Nagyon jelentős a közösségi lakásszektor, ami komoly lehetőség, elsősorban pont a fiataloknak.

– Bejelentették, hogy új pártstratégiát készítenek. Ezt azt jelenti, hogy változás várható az LMP politikai irányvonalában?

–  Az LMP konstruktív ellenzék, amely ugyanakkor kemény és következetes ellenzéki párt volt és marad, ebben semmiféle változás nem lesz. A pártnak valóban készül a stratégiája, erről azonban bővebbet nem tudok mondani, október közepén is csak egy munkaanyagról fogunk beszélni, elfogadás még nem lesz. Szeretném azonban hangsúlyozni, hogy a 2009-es Alapítónyilatkozatunkon egy betűt nem fogunk változtatni.

– Az LMP az egyetlen parlamenti párt, melyet mondhatni semmilyen politikai felelősség nem terhel az elmúlt 21 évért. Többen úgy gondolják, emiatt történelmi esélyük volt arra, hogy már 1 év alatt megsokszorozzák a választáson elért eredményüket. Ez mégsem történt meg.

– Teljesen irreális azt várni, hogy robbanásszerű növekedésnek induljunk. Azokban, akik előző 8 év után a Fideszre szavaztak, még mindig van némi bizakodás. Illúzió azt várni, hogy ebben hirtelen fordulat következik be. Nem igaz, hogy az emberek iszonyatosan kiábrándultak a Fideszből, ugyanakkor bizonytalanok és nem csatlakoznak egyik ellenzéki párthoz sem. A kihívás mindegyik ellenzéki párt számára az, képes-e felnyitni az emberek szemét, hogy a Fidesz futóhomokra épülő gazdaságpolitikája nem vezet sehova. Ehhez azonban időre van szükség. Szerintem egy ellenzéki pártnak nem az a célkitűzése, hogy 1 éven belül taroljon és 15-20 százalékra feltornázza magát. Nekünk először stabilizálni kell a helyzetünket, s év végétől reális elvárni, hogy tartós növekedésnek induljunk.

– Fiatalos, szabadelvű pártként határozzák meg magukat, és többek között azzal a célkitűzéssel léptek a közélet porondjára, hogy egy teljesen új színt hoznak a hazai politikai életbe.  Ön szerint elegendő pusztán a parlamenti megjelenés? Mennyire használják ki a közösségi oldalakban rejlő lehetőségeket?


Szó sem volt kormányalakításról a Jobbik-kal vagy az MSZP-vel

– Folyamatosan használjuk a webkettes kommunikációban rejlő lehetőségeket, de nyilvánvalóan van még hova felpörögnünk. Ugyanakkor azért reálisan kell látnunk: ma még Biharnagybajomtól Komlóig az emberek döntően nem a Facebookról fogyasztják a politikát.

– Az LMP 3 százalékos parlamenti küszöböt határozna meg az új választási törvényben. Miért csökkentenék a jelenlegi 5 százalékos küszöböt, ha a pártot nem fenyegeti az a veszély, hogy 2014-ben kimaradhat a parlamentből?

– Ha levisszük a küszöböt, akkor realitássá válik, hogy új szereplők is megjelennek a parlamentben, akik adott esetben pont az LMP-től vonják el az újdonság varázsát. Tehát ha az önös érdekeinket néznénk, akkor azt mondnánk, hogy ne szállítsuk le a küszöböt. Mi azonban elvi alapon szoktunk politizálni. A magyar politikai rendszer befagyott,  föl kell olvasztani, föl kell szabadítani.  Ahhoz, hogy a magyarok nagy többségének újra legyen bizalma a demokrácia iránt,  kellenek új szereplők és mozgás a politikai térben.

– Vajon a támogatóik bizalmát mennyire rengette meg a nyári bejelentés, miszerint szükség esetén egy LMP-MSZP-Jobbik koalícióval váltanák le a kormányt?

– Szó sem volt arról, hogy mi a Jobbik-kal vagy a szocialistákkal kormányt akarnánk alakítani. Arról volt szó, hogy amennyiben a Fidesz bebetonozza az egykulcsos adórendszert, amivel megbénítja a következő kormány gazdaságpolitikáját, másrészt csinál egy aránytalan, igazságtalan választási rendszert, akkor saját fegyverével kell legyőzni, és néhány hétre vagy hónapra létre kell hozni egy technikai koalíciót, hogy kigyomlálhassuk a súlyos kártételeket, melyket a Fidesz tett. Tehát például ki kell venni a kétharmados körből az adórenszert, arányosítani a választási rendszert, amelyben egyébként mindhárom ellenzéki párt egyet ért és utána egy újabb választást ki kell írni 2014-ben. Nem véletlenül használtuk Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettessel a technikai koalíció fogalmát, hiszen teljesen egyértelmű, hogy a három ellenzéki párt együtt nem tud kormányt alakítani, mert egyszerűen nem illeszthetők össze az elképzeléseik, úgyhogy erről kár is beszélni.

– Akkor mire készül az LMP 2014-re tekintve?

– Az LMP önálló pólusképző erő kíván lenni. Arra készülünk, és erre fog megfogalmazódni a stratégiánk is, hogy 2014-ben elküldjük Orbán Viktor kormányát.


Ferkó Dániel

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Szabadság tér
  • Lehet más az LMP?
  • Schmitt Pál ellen is van tüntetés azért
  • Ez fájni fog az ellenzéknek: hatalmas Fidesz-párti tömeg!
  • „Békemenet” a „Sátán kutyái” ellen – sokan vannak
  • A világ legnagyobb hatalma a Klubrádió mögött?
  • A fejkendő veszélyei a gyermekekre
  • Amerikában keményen bírálják Orbán egyházpolitikáját
  • London: durva támadás a békés tüntetők ellen
  • A meg nem rendelt demonstráció
  • Új törvény készül: börtön járhat a gyorshajtásért

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.