Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-29 09:08:00

Célkeresztben a gazdaságunk

Londoni elemzők: Magyarország a legkiszolgáltatottabb

A Morgan Stanley elemzői után az Economist is írt a magyar gazdasági helyzetről. Egyik tanulmányban sem túl biztatóak az előrejelzések.

A legfrissebb tanulmányban – melyet a Morgan Stanley londoni közgazdászai készítettek – Magyarországot a legkiszolgáltatottabbnak nevezték a CEEMEA feltörekvő országai közül. Saját indikátoruk alapján állítottak fel sorrendet, mellyel a külső adósság mértékét vizsgálták a devizatartalékok jelenlegi szintjéhez képest – írja a portolio.hu. Talán pont a görög adósságválság hatására került középpontba a kérdés, miszerint honnan tudják az adósságaikat rendezni és likviditásukat megőrizni azok az országok, akik jelentős adósságfinanszírozásra szorulnak.


Sebezhetőnek vagyunk minősítve, és tényleg

Tovább finomítható az elemzés még néhány adat figyelembe vételével, a kapott értékekkel pedig az országok sérülékenységét (VSI mutató) tudják összehasonlítani. A likviditás és a refinanszírozás lehetőségei mellett például a folyó fizetési mérleg egyenlege, a hitel és a betét aránya, a devizahitelek aránya, a költségvetés hiánya vagy az államadósság szintje is összehasonlítható. Sajnos kijelenthető, nem állunk túl jól, a magyar gazdaság sebezhetőnek minősült.

Az elemzők hangsúlyozzák, ez csak egy pillanatkép, az épp aktuális szintet méri fel. Jelenleg nálunk a legnagyobb az államadósság, de azt is megtudhattuk az elemzésből, hogy a költségvetési egyenleg és a folyó fizetési mérleg kedvező képet mutat. Bár az elemzők tisztában vannak vele, a nyugdíjvagyon miatt van többlete a költségvetésnek, éppen ezért aggasztónak tartják a gazdasági növekedés mértékét. A kormány megfelelő lépéseinek hiányában 2012-re akár a GDP 6 %-át is elérheti az államháztartás hiánya. Strukturális reformokra van szükség, ezen múlik minden – összegzik az elemzést a Morgan Stanley elemzői.

A londoni elemzők tanulmánya előtt nem sokkal az Economist is vizsgálni kezdte a régió gazdasági helyzetét. A tíz relatív új tagot, akik 2004 és 2007 között csatlakoztak az Európai Unióhoz, jobban megviselte a gazdasági válság, mint a korábban belépő, fejlett országokat. Természetesen köztük van hazánk is, az államadósság mértéke és az alacsony életszínvonal miatt gyenge lábakon áll a gazdaság. Az Economist elemzői külön kihangsúlyozzák, hogy a mérgező örökség is az oka a lemaradásnak, a nemzetközi izoláció és a tervgazdaság negatív hatásai is közrejátszanak a pillanatnyi gazdasági helyzet kialakulásához. Magyarországon súlyosbítja a helyzetet a devizaadósságok mértéke, de az alacsony születésszám, az alacsony munkaerő-piaci részvétel és az export visszaesése is nagy gondokat okoz. Ebben az elemzésben is hazánk tűnik a leggyengébb láncszemnek a többi országhoz képest.

Megoldási javaslatokat is kaptunk: magas színvonalú oktatással, a hitelek leépítésével, a belföldi kereslet növelésével, az építőipar fejlesztésével, a fogyasztás ösztönzésével és az export serkentésével beindulhatna a gazdasági növekedés.

 

AE

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Adósság
  • Portugália bedőlését jósolják
  • Böjte Csaba: fenntartható vágyak
  • Ki az igazi felelős a devizahitelesek problémájáért?
  • Nemsokára megmondják, ki miatt adósodtunk el
  • Végtörlesztés: sok a panasz
  • Szíjjártó: az új ötlet még a végtörlesztésnél is jobb
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A Jobbik ma nagyon tolja
  • Melyik az egyetlen megbízható európai gazdaság?
  • Martonyi: Magyarország meg akar állapodni az IMF-fel

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.