Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-10-09 12:02:00

Véletlenül se adjunk igazolványt a közlekedési vállalat alkalmazottainak!

Kontroll: ellopta az utas iratait a BKV-ellenőr

A jegyellenőröknek ugyan nincs joguk elvenni iratainkat, mégis megesik, hogy így járnak el. Néhány napja az igazolványommal távozott egy ellenőr a helyszínről, míg a felettesével beszéltem.

A Kálvin téri megállónál szálltam le a metróról, zsebemben frissen vett bérlettel, mikor a hangosbemondóból jelezték, hogy a kijáratnál ellenőrök vannak. Szokásom szerint előkészítettem a bérletemet és felmutattam az ellenőrnek, aki kérte a diákigazolványomat. Elővettem az ideiglenes igazolványt, kinyitottam a tokot, hogy láthassa. Ő ahelyett, hogy megnézte volna, kivette a kezemből. Erre természetesen nem volt joga, hiszen csak felmutatni vagyok köteles az igazolványokat, átadni nem. Habár általában szólni szoktam ezért, most nem tettem.


A diákigazolvány valóban lejárt,

amit az egyetem tanulmányi osztályán nem hosszabbítottak meg, mondván, hogy az állandó igazolvány már megérkezett, csak az érvényesítő matricák nem, így arra kértek, addig használjam ezt. Jeleztem a problémát az ellenőrnek, s hogy sajnos más igazolásom nincs. Ő ezután csak azt hajtogatta, hogy adjam oda a személyimet. A büntetés mikéntjéről, összegéről és egyéb lehetőségekről szót sem ejtett.

Ekkora kellőképpen felháborodtam, szóltam neki, hogy adja vissza az igazolványomat, amit nem tarthatna amúgy sem a kezében, vagy hívjon rendőrt, neki átadom a szükséges iratokat, illetve azt is, hogy beszélni szeretnék a főnökével. Az ellenőr mindezt megtagadta, így a forgalmi irodához mentem, hogy panasszal éljek. Mivel az irodába nem lehet belátni, a bérletpénztárhoz álltam be a sorba, hogy segítsenek. Míg várakoztam, az ellenőr beszólt valamit a forgalmi iroda elsötétített ablakánál és visszament a kijáratokhoz. Ekkora sikerült megtudnom, hogy hogyan is juthatok be az irodába.


Ott rendkívül kedvesen és segítőkészen fogadtak,

fel is hívták a jegyellenőrök főnökét. A telefonbeszélgetés néhány percig tartott, amiből legalább megtudtam, hogy mekkora a büntetés és milyen lehetőségeim vannak. Ezután kifelé menet kértem, hogy szóljanak az ellenőrnek: adja vissza az igazolványomat és a büntetésről szóló papírokat. A forgalmi iroda alkalmazottja ki is ment, hogy szóljon az ellenőrnek, aki eközben eltávozott a helyszínről, az igazolványommal a zsebében. Hitetlenkedve álltam az iroda ajtajában, miközben közölték velem, hogy menjek utána a Déli pályaudvarhoz, vagy fáradjak be a Bosnyák térre délután az igazolványomért. Addigra az órámról már húsz perce késtem.


Másfél órával később, az óráim közti szünetben

felhívtam a BKV központi számát. Körülbelül öt perce ketyegett a számla, és legalább háromszor kapcsoltak tovább, mire adott valaki egy melléket, amin az illetékest elérhetem. Mivel az „informátor” letette a telefont, újból kezdhettem a telefonálást, azaz végig kellett hallgatnom és kifizetnem azt a másfél perces gépi bejátszást, amíg a mellék beütésére egyáltalán lehetőség nyílt. Többszöri telefonváltás után sikerült megegyeznünk, hogy másnap átvehetem az igazolványomat a Bosnyák téren, majd az Akácfa utcában befizethetem a büntetésem.

Az iskola tanulmányi osztálya aznap nem volt nyitva, ezért másnap a Kálvin tér-Bosnyák tér-Akácfa utca útvonalat kellett bejárnom. Erre két lehetőségem volt, BKV-val a 320 forintos jegyárak mellett minimum 10-15 darabot elhasználva, vagy taxival. Diákként igen megterhelő költségek ezek.

A felháborodásom egyáltalán nem enyhülhetett, mivel pontos tájékoztatást nem kaptam arról, hogy a Bosnyák téren pontosan hova kellene mennem, ezért az egyetlen bérlet-és jegypénztárhoz mentem, ahol egy hölgy közölte, hogy hova kell mennem és mindemellett kifejtette, hogy igazán nem érti, hogy miért nem lehet az utasokat tájékoztatni, hol kell ezeket az ügyeket elintézni. (Sajnos az interneten sem lehet megtalálni, hogy hova is kéne menni.)

Miután megtaláltam a remiz épületét, legalább tíz percig kísértek egyik helyről a másikra, míg sikerült megtalálni az illetékest. Nála átvettem az igazolványt, és érdeklődtem, hogy hol tehetek panaszt, mire számíthatok és, hogy mégis hogyan történhet meg, hogy egy ellenőr távozik az igazolványommal. Válaszában közölte, hogy türelmesebbnek kellett volna lennem, valamint, hogy ő majd jelzi a problémát a kollégájának. Mindehhez hozzátette, hogy a hallgatói jogviszony igazolás sem jogosít a BKV használatára diákkedvezménnyel, így folytattam az utamat az Akácfa utcába. Ott sikerült befizetnem a 2000 forintos büntetést és felvilágosítottak, hogy az igazolásommal és a személyimmel egész nyugodtan igénybe vehetem a kedvezményt. Majd továbbküldtek a panaszirodába, ami szerencsére csupán néhány háznyira volt, ahol írásban, hivatalosan bejelentettem a panaszomat, miszerint az ellenőr tulajdonképpen ellopta az igazolványomat intézkedés közben.

A BKV sajtóosztálya eddig nem kommentálta az eseményt.


Kotulics Mónika

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Szabadság tér
  • Lehet más az LMP?
  • Schmitt Pál ellen is van tüntetés azért
  • Ez fájni fog az ellenzéknek: hatalmas Fidesz-párti tömeg!
  • „Békemenet” a „Sátán kutyái” ellen – sokan vannak
  • A világ legnagyobb hatalma a Klubrádió mögött?
  • A fejkendő veszélyei a gyermekekre
  • Amerikában keményen bírálják Orbán egyházpolitikáját
  • London: durva támadás a békés tüntetők ellen
  • A meg nem rendelt demonstráció
  • Új törvény készül: börtön járhat a gyorshajtásért

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.