Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-10-22 00:09:00

Privatizációs dossziék 1.: sikerdíjak a gazdaság sötét közelmúltjából

Kapcsolatbróker, akit senki sem ismer

A bécsi Format című hetilap 2008 februárjában közölte azt a tényt, hogy a MÁV Cargo privatizációjában aktív szerepet vállaló Gulya Andrásnak közel 2 milliárd forint jár. A „kapcsolatbrókert” ezt követően nem ismerte senki.

A kapcsolatbróker olyan ember, aki mindenkit ismer. Összehozza a pénzt és a döntéshozókat. Aki abból él, hogy bejárása van a fontos irodákba, megnyílnak előtte a kapuk és a lelkek. Gulya András 2008 februárjában azonban egy nap arra ébredt, hogy senki sem ismeri Budapesten. Legalábbis miután a bécsi Format hetilap közölte, hogy birtokában van az a megbízási szerződés, amely szerint a Gulya résztulajdonában álló Geuronet Bt.-nek a MÁV Cargóért fizetett 102,5 milliárd forintos vételár 1,75 százaléka (7,1 millió euró, ami közel 2 milliárd forint) jár a Rail Cargo Ausztriától.

A cikket átvette az összes fontos magyar médium, és persze mindenki arra volt kíváncsi, mely hivataloknál lobbizott Gulya András a magyar fővárosban. De egyetlen olyan hivatal, vagy cég sem akadt, amelyik elismerte volna, hogy tárgyalt a „kijáróemberrel.” Nyilatkozott a Kóka János irányította közlekedési minisztérium, a MÁV, a MÁV Cargo, az osztrák-magyar tulajdonú GySEV, és egybehangzóan azt állították, nem is látták Gulya Andrást. A Központi Igazságügyi Hivatal, amely a lobbitörvény alapján nyilvántartja a hazai kijárókat, azzal zárta le vizsgálatát, hogy Gulya András nem végzett Magyarországon lobbitevékenységet. Mi több, nemcsak üzleti partnerei nem akartak tudni Gulyáról, de ismerősei is megtagadták. A kapcsolatbróker, aki honlapján azzal kérkedett, hogy mindenkit ismer Pesten, s akinek iwiw-oldalán százszámra sorjáztak a befolyásos személyiségek, hirtelen légüres térbe került. Senki nem akadt, aki megvédte volna, aki kiállt volna mellette.

Pedig Gulya valóban széles ismeretségi körrel rendelkezett. Specialitása épp az lehetett, hogy a politikai paletta mindkét oldalán voltak kapcsolatai. Az első Fidesz-kormányban az ABN AMRO Bank igazgatója, majd Auth Henrik helyettese volt a Postabanknál. Varga Mihály minisztersége alatt a Pénzügyminisztériumban miniszteri biztos lett, úgy hírlett, a Stasi-pénzek állítólagos magyarországi tisztára mosásának vizsgálatát felügyelte. Később az MTV kuratóriuma mellett felügyelt pénzügyeket, de állítólag kegyvesztett lett, és félreállították.

A Fidesz bukása után hamar átállt a túloldalra: előbb a Mátra Holdingban bukkant fel, majd 2004 és 2007 között pedig már nem Gyurcsány Ferenc, hanem Erdős Ákos tulajdonában lévő Perfekt Rt. felügyelő bizottságának volt a tagja. A Format-cikk megjelenésekor pedig a Szerencsejáték Zrt. munkatársa volt, de munkahelyén hónapok óta senki sem látta.

2008 tavaszán egy időre az érdeklődés középpontjába került. Stúdióról stúdióra járva igyekezett megmagyarázni, milyen szolgálatokért fizetett cégének az osztrák vasút kétmilliárd forintot, ám nem járt sok sikerrel. Hónapokkal később Kozák Márton liberális MTV-kurátor tett közzé nyílt levelet Gulya érdekében az egyik napilapban. Gulya sajtópert indított a Heti Válasz ellen, amiért az címlapon közölte portréját, de a bíróság nem találta kifogásolhatónak a cikket.


- 2008. januárjában az osztrák állami vasút (ÖBB) Rail Cargo Austria leányvállalata megvásárolta a MÁV Cargót 102,5 milliárd forintért.
- 2008. februárjában a bécsi Format hetilap nyilvánosságra hozta, hogy az osztrák vállalat tanácsadói szerződést kötött a magyar Geuronet Bt-vel 7,1 millió euró értékben.
- 2008. márciusában a Nemzeti Nyomozó Iroda eljárást indított ismeretlen tettes ellen, befolyással üzérkedés ügyében. A magyar szerv tavaly ősszel jogsegélykérelemmel fordult az osztrák korrupcióellenes hatóságoz.
- 2010. októberben az osztrák nyomozók házkutatást folytattak több osztrák állami vasúti vezető, köztük Gustav Poschalko irodájában és lakásán. A gyanú: a vasúti vezetők magyar politikusokat vesztegettek meg a MÁV Cargo megvásárlása ügyében. Lapinformációk szerint a magyar közlekedési minisztérium államtitkára kapta a pénzt, a közvetítő a Geuronet Bt. volt.
- 2010. október: Garamhegyi Ábel, a GKM korábbi államtitkára elismerte, hogy hivatalában fogadta az osztrák vasút vezetőit.

- Ha a Rail Cargo Austria kétmilliárd forintos sikerdíja a Geuronet Bt. közreműködésével a minisztériumi vezetőhöz került, kinek adta tovább?

Vashegyi András
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ne lopj
  • A bíróság szerint hazudott Budai Gyula és a Fidesz
  • A tudósok nem merik vizsgálni Schmitt Pál doktoriját
  • Plágiumgyanú: Kiáll Schmitt mellett a NOB
  • Nem kegyelmeztek a bennszülött kislánynak
  • Miss Robin Hood: szeretetből rabolt
  • A falu szolgáltatja a voksokat, a város a pénzt?
  • Újabb milliók vándoroltak jutalomként a zsebekbe
  • Egymillió dollárossal akart fizetni
  • Korrupcióba keveredett a Magyar Telekom?
  • Visszaélések ezrei a szociális lakások körül

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.