Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-17 19:33:00

Sokak szerint a tömeges kereseteknek van esélyük

Hogyan nyerhetünk pert a bank ellen?

A Bankszövetség elnöke egy tévéműsorban utalt rá: bankok ellen keresetet beadni eleve bukó projekt. Megkérdeztünk szakértőket, tényleg így van-e. És nem.

A devizaalapú hitelszerződések esetében közérdekű keresetre van szükség, ami azért lenne előnyös, mert az ítélet az összes érintett ügyfélre kiterjedne. A Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke, Réti László a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, hogy a devizahitelesek érdekeit leginkább az szolgálná, ha az erre feljogosított állami hatóság, vagyis az ügyészség, vagy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) közérdekű keresetet indítana a kölcsönszerződések ügyében. Az állam képviselői könnyebben megismerhetnék és áttekinthetnék a hitelezési konstrukciókat, akár külföldi szakértők bevonásával, míg az egyéni perlésnék ügyvéd segítségével is komoly kockázatai vannak.


Elárasztanák a károsultak a bíróságokat

A kamaraelnök, aki szerint az egyéni perek elárasztanák a bíróságokat, úgy véli, hogy a Magyar Szociális Fórum által szorgalmazott egyéni perfolyam szétforgácsolná az erőket. A bírák pedig azt figyelhetnék, hogy melyik másik tanács hozott már ítéletet. Az elvesztett per esetleg a többi ügyfélre is kihathatna, mivel az első döntést precedens értékűnek tekinthetnék.

Róna Péter közgazdász is úgy gondolja, hogy a probléma átfogó vizsgálatára van szükség. A közgazdász szerint a devizaalapú hitel pénzügyi szempontból hibás terméknek számít, és ennek a hibának a részletes kivizsgálása még nem történt meg. Elképzelése szerint a kormánynak gondoskodnia kellene egy olyan független, nemzetközi vizsgálóbizottság felállításáról, amelyik képes megfelelő szakmai alapokon ezeket a kérdéseket átvilágítani.


A Szociális Fórum munkaanyaggal segíti a perre készülő adósokat


A Magyar Szociális Fórum korábban pertársaság megalakítását szorgalmazta, de most már az egyéni keresetek mellett érvel, éppen ezért az átláthatatlan és kiszámíthatatlan deviza alapú hitelek miatt munkaanyagot készített a bankok ellen perre készülő adósok számára. A fórum elnöke, Simó Endre lapunknak adott interjújában kifejtette: a pertársaság azért nem jött létre, mert a magyar jog szerinti pertársaság együtt bukik, ha valamelyik ügyfél menet közben meghal, vagy ügye nem áll meg jogilag. Ez a 6 százalékos perköltség elvesztésével, vagy a perelt kárösszeg befizetett összegének elvesztésével járhatott volna.

Varga István, a Magyar Adófizetők Országos Szövetségének alelnöke a tömeges perek mellett teszi le a voksát a „több szem, többet lát” elv alapján. Szerinte, ha sok ügyvéd, és sok bíró foglalkozik ezekkel az ügyekkel, egyértelműbb kép rajzolódik majd ki, mintha esetleg egy jól kiválasztott bíró, egy jól kiválasztott testületben hoz döntést. Varga szerint nem állja meg a helyét a Réti László kamaraelnök érvelése, miszerint a bírók egymás ítéleteire figyelnének, és az elvesztett pert precedensértékűnek lehetne tekinteni, ennek oka pedig az, hogy a bírók nem látják egymás ítéleteit, mivel nincs olyan adatbázis, ami egy adott ügy peranyagát egy másik bíró elé tárná.


„A bankok ellen nem lehet nyerni”

Patai Mihály a Bankszövetség elnöke a HírTV Rájátszás című műsorában a pertársaság alakulásával, az esetleges perekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott: „Semmiféle félrevezetésről nem volt szó, tehát nem lehet ellenünk pert nyerni.” A Bankszövetség elnökével teljes egyetértésben nyilatkozott portálunknak Müller János, aki a szövetség vezető tanácsadója, ő minden adóst óva int a perektől és hangsúlyozta, egy esetlegesen nem megfelelően előkészített per még többe kerülhet a nehéz helyzetben lévő adósoknak.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) azonban megcáfolta azt, hogy ne lehetne nyerni a bankok ellen; erre Barabás Gyula világított rá, a Széchenyi Hitelszövetség elnöke. barabás kérdésünkre elmondta: a PSZÁF 2009-ben vizsgálta néhány pénzintézet egyoldalú kamatemelésével kapcsolatos eljárását, és komoly büntetéseket szabott ki. A másik komoly eset pedig éppen egy közérdekű kereset a PSZÁF részéről, amiben első fokon nyert is a felügyelet négy pénzügyi szolgáltatóval szemben, amelyek közül az egyik egy kereskedelmi bank. Ebben az esetben tisztességtelen feltételek miatt indult kereset.

 

P.Horváth Csaba

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Adósság
  • Portugália bedőlését jósolják
  • Böjte Csaba: fenntartható vágyak
  • Ki az igazi felelős a devizahitelesek problémájáért?
  • Nemsokára megmondják, ki miatt adósodtunk el
  • Végtörlesztés: sok a panasz
  • Szíjjártó: az új ötlet még a végtörlesztésnél is jobb
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A Jobbik ma nagyon tolja
  • Melyik az egyetlen megbízható európai gazdaság?
  • Martonyi: Magyarország meg akar állapodni az IMF-fel

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.