Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-08 14:30:00

„Veszélyesek lesznek az olcsó pirulák”

Félti a profitját a milliárdos gyógyszerágazat

Az OEP gyógyszerár-csökkentésről beszél, a betegeknek októbertől mégis többet kell majd fizetniük: sok orvosság elveszti támogatását. A nagy gyártók fenyegetőznek.

A kiszámíthatóbb gyógyszerellátás és a lakosság pénztárcájának kímélése érdekében hozott intézkedések első eredményeképpen, a héten lezárult licit következtében október 1-től jelentős gyógyszerárcsökkenések várhatók – adta közzé az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). A közlés értelmében 458 termékre nyújtottak be átlagosan 25 százalékos mértékű árcsökkentést a gyógyszer gyártók. A gyógyszerek között több népegészségügyi szempontból fontos készítmény is megtalálható, vérnyomáscsökkentők, koleszterinszint csökkentők, antidiabetikumok, antidepresszánsok és onkológiai szerek.


Csökkenő árak, növekvő terhek?

Az írásos tájékoztatásban rámutatnak: a július 27-én életbe lépett jogszabályváltozások módosították a gyógyszergyártói árlicit szabályait. Az új rendszer jelentősen fokozta a piaci versenyt, nagyobb lehetőséget biztosítva az olcsóbb termékek részére. Az új rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, csökkentve ez által a lakosság valamint a gyógyszerkassza kiadásait. Ennek eredményeképpen egyes vérnyomáscsökkentőkért vagy koleszterinszint csökkentő gyógyszerekért a betegek dobozonként akár 1000 Ft-tal is kevesebbet fizethetnek, mint korábban.

Az OEP közleményében megjegyzik azt is, hogy a gyógyszerek térítési díja abban az esetben emelkedhet, ha a gyártó nem él az árcsökkentés lehetőségével, és ugyanabból a hatóanyagból rendelkezésre áll jelentősen olcsóbb készítmény is. Az viszont kimaradt a hivatalos közlésből, hogy a 458 termék között szerepel egyazon gyógyszer különböző kiszerelésű változata is, vagyis némileg túlzás azt állítani, hogy ennyi készítmény esetében csökken a térítési díj.

Portálunk az egyik piacvezető cég illetékeseitől úgy tudja, számos, a krónikus betegek körében megszokott orvosság az árlicit következtében kiszorult az úgynevezett támogatotti körből, vagyis a későbbiekben ezekért a teljes árat ki kell fizetni, ami azt jelenti, hogy akár több ezer forinttal kell többet fizetni ezekért a gyógyszerekért.


Fel tudjanak készülni


A mindennapi.hu érdeklődésére az OEP-nél hangsúlyozták: azért jelezték már most az októbertől várható árváltozásokat, hogy a betegeknek és kezelőorvosoknak legyen elegendő idejük felkészülni. Az egészségbiztosítónál azt mondják, nagyon fontos a konzultáció, hogy minél többen éljenek azzal a lehetőséggel, hogy október 1-jétől az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül mindig a legkedvezőbb árú és támogatású, úgynevezett preferált gyógyszereket szedjék.

Mindeközben napvilágra került egy felmérés, amely tanúsága szerint mind az orvosok, mind a betegek márkahűek és akkor is ragaszkodnak az évek óta alkalmazott orvosságokhoz, ha azokért többet kell fizetni. A kitartás oka, hogy egyre többen vannak tisztában azzal a veszéllyel, amit a gyógyszerváltás jelenthet. Az azonos hatóanyag ugyanis jellemzően nem jelent azonos kiegészítő, adalékanyagot, amit a betegek szervezete nem, vagy csak nehezen tolerál.


„Menekülnek” a piacvezetők


A világ vezető gyógyszergyártói közül egyre többen döntenek a magyarországi képviseletük minimálisra csökkentése mellett. A radikális lépés hátterében a piac szereplőit sújtó kormányzati megszorítások állnak. Drasztikus, csaknem 60-70 százalékos leépítést hajtanak végre heteken belül a világ egyik vezető gyógyszergyártójának hazai leányvállalatánál – tudta meg portálunk. Értesüléseink szerint, ha ekkora elbocsátást nem is, de hasonló lépéseket tervez több olyan, a nemzetközi piac meghatározó szereplője, amely Magyarországon akarta kiépíteni kutatásfejlesztési, avagy logisztikai központját.

Úgy tudni, az intézkedések hátterében olyan kormányzati intézkedések állnak, amelyek jelentős, akár milliárdos nagyságrendű veszteséget, illetve pluszkiadást okozott a gyártóknak. A gyógyszercégeket igen érzékenyen érintette a különadó, illetve egy olyan, Rogán Antal fideszes képviselő nevéhez köthető törvénymódosítás, amely lényegében visszamenőleges hatályú pénzelvonást jelent a gyógyszeripari szereplőknek.


A nagyok veszéllyel fenyegetnek

A Richter Gedeon Nyrt. Vezérigazgatója szerint a gyártók számára kellemetlen, a betegek számára viszont veszélyes lépés nagymértékben kinyitni a piacot az olcsó termékek előtt, amelyeknek a minősége nem garantált, és amelyeket az egészségügyi államtitkárság, bár feladata lenne, nem is ellenőriz kellőképpen.

Bogsch Erik úgy vélekedett, a felelőtlenül beengedett, olcsó külföldi cégeket adó- és marketingszempontból sem kontrollálják úgy, mint az itthon bejelentett gyártókat, ez viszont indokolatlan és kétséges versenyelőnyt biztosíthat olyanoknak is, amelyek termékei akár „veszélyesek” is lehetnek.

 

-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Egészségügy
  • Így terjed az influenza
  • Depressziós szakaszban a magyar pszichiátria
  • Kórházakba menekülnek a szegények
  • Államosított egészségügy
  • Orbán szerint nem húsbavágóak az IMF-tárgyalások
  • Megfontolandó ajánlatot kapott az orvostársadalom?
  • Milliárdok az egészségügynek
  • Összeomlik az egészségügyi ellátás?
  • Orbánt kérik a „nyomorúságos korszak” lezárásához
  • Betlehemi kvíz egy hajléktalankórházban

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.