Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-09 18:00:00

Döntött a Szociális Kerekasztal: támogatják a pertársaság létrehozását

Devizahitel-ügy: tömeges perek várhatók?

Bankokkal szembeni pertársaság megalakítását javasolja a Szociális Kerekasztal. Az indoklás szerint a pénzintézetek valójában hibás banki termékeket értékesítettek a lakosságnak, amiért kártérítés jár.

Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum elnöke a Szociális Kerekasztal-beszélgetést követő sajtótájékoztatón elmondta: a Szociális Kerekasztal járhatónak tartja azt az utat, hogy a károsultak a devizaalapú szerződésekre mint hibás banki termékekre vonatkozó kereseteket nyújtsanak be, és így a bankoktól kártérítést kapjanak. A kerekasztal kezdeményezi, hogy a bajba jutottak maguk alakítsanak pertársaságot, amihez minden szervezési és jogi segítséget megad.

A Szociális Kerekasztal kimondta: a kormány hitelkárosultakkal kapcsolatos intézkedései nem állnak összhangban a társadalmi probléma súlyosságával, és nem védik meg a bajbajutottakat otthonuk elvesztésétől. A kerekasztal állásfoglalása szerint tömeges kilakoltatás fenyegeti azokat, akik nem tudnak eleget tenni a bankok és a kormány közötti megállapodás elvárásainak, ami szerint például a pénzintézetek dönthetik el, ki részesülhet a nemzeti eszközkezelő alap ingatlanvételi szolgáltatásából, és ki marad a hitelezők foglya. A kerekasztal véleménye szerint a kormány és a bankok közötti megegyezés összességében az adósok terhére történt, és a kormány intézkedései miatt a közüzemi díjhátralékosok is tömegesen veszíthetik el otthonukat.

Simó Endre leszögezte: tűrhetetlennek tartják, hogy az ország a lakhatás költségét fedező jövedelmet sem képes biztosítani polgárainak, és ráadásul már az otthonukat is elvenné tőlük. A lakhatás az élethez való jog része. Hozzátette: megkerülhetetlen politikai felelősség terheli a kormányt a kilakoltatásokkal kapcsolatos halálesetekért, öngyilkosságokért, drámai lakásrobbantásokért, és a télen történt több mint 400 fagyhalálért.

A Magyar Szociális Fórum által kezdeményezett Szociális Kerekasztal felszólította a kormányt, hogy július 1. után is mindaddig tartsa fenn a kilakoltatási és árverezési moratóriumot, amíg nem teremtette meg a szükséges gazdasági feltételeket az otthonvesztés elkerüléséhez. A kerekasztal ezen kívül követeli, hogy még a nyáron szülessenek meg az intézkedések ahhoz, hogy a következő télen már senki ne fagyjon meg.
 

A Szociális Kerekasztal a következő határozatot hozta:

– A kormány vizsgálja felül a bankokkal kötött megállapodását, és vizsgálja meg a hitelszerződéseket a polgári jog és az üzleti tisztesség szempontjából!
– A kialakult helyzetért elsősorban a bankok feleljenek!
– Ha a szerződések csak részben is jogszerűtlenek, jogszerűtlennek vagy tisztességtelennek bizonyulnak, akkor a fizetésképtelen adósok részesüljenek kellő anyagi és jogi védelemben!
– Mindaddig, amíg a felülvizsgálatok le nem zajlanak, a végrehajtásokat és a kilakoltatásokat függesszék fel! Ez nem moratórium, hanem jogvédelem.
– Ne konszolidálják a bankokat az adófizetők pénzén!
– A parlament tegyen eleget az Európai Unió jogszabályában foglalt kötelezettségének, és mondja ki a kölcsönszerződések egyoldalú banki módosításának tilalmát!


Varga István, a Magyar Adófizetők Országos Szövetségének alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő két-három hétben a bankszövetség és a kormány szóbeli megállapodásáról törvény készül. A folyamat két résztvevője a bankszövetség és az a minisztérium, amelyik ennek a törvénynek az előkészítését elvégzi, ugyanakkor azok az emberek, azok a százezrek, akik az ügyben érintettek, semmilyen módon nem részesei a jogszabály-előkészítésnek. A kormány megalakulásakor első intézkedéseként minden hatóság falára kifüggesztette a nemzeti együttműködés dekrétumát: a nemzeti együttműködésnek tehát ebben az esetben is működnie kell, és ha a kormány nem hagyja, hogy az emberek a jognak érvényt szerezzenek, akkor kiírja magát a tisztességes európai államok közül. 

 

PHCS

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Adósság
  • Portugália bedőlését jósolják
  • Böjte Csaba: fenntartható vágyak
  • Ki az igazi felelős a devizahitelesek problémájáért?
  • Nemsokára megmondják, ki miatt adósodtunk el
  • Végtörlesztés: sok a panasz
  • Szíjjártó: az új ötlet még a végtörlesztésnél is jobb
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A Jobbik ma nagyon tolja
  • Melyik az egyetlen megbízható európai gazdaság?
  • Martonyi: Magyarország meg akar állapodni az IMF-fel

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.