Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-22 18:30:00

Bevált a kamarai elnök sötét jóslata

Betegeskedő egészségügy: a rezidensek nem adják (el) magukat

A szakorvosjelöltek töredéke, mindössze 99 rezidens pályázta meg a havi százezer forintos kiegészítéssel járó ösztöndíjprogramot, ezért a kabinet újabb kísérletet tesz a fiatal doktorok marasztalására.

Minden jel szerint bevált Éger István borús jóslata, miszerint a rezidenseket pusztán pénzügyi ösztönzőkkel nem lehet röghöz kötni. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint a kormány pályázati programja célt tévesztett és a Semmelweis tervvel együtt vissza kéne vonni. Úgy tűnik, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Egészségügyért Felelős Államtitkársága is kezdi belátni, hogy valamit valahol elhibáztak, ám nem visszavonják, hanem módosítják az akciót.

A szakállamtitkárság hétfői közlése szerint ugyanis kiterjesztik a most zárult ösztöndíjprogramot. Az eredeti pályázat értelmében havonta százezer forinttal egészítik ki azon rezidensek fizetését, akik vállalják, hogy csaknem egy évtizedig itthon és a pályán (állami egészségügyi intézmény kötelékében) maradnak, valamint garantálják, hogy nem fogadnak el hálapénzt.

A most zárult pályázati körben azok jelentkezhettek, akik az idén, augusztus 20. előtt kapták meg az általános orvosi oklevelüket. (Ők a várható végzetteknek csak egy részét képezik.) Közülük 99 szakorvos-jelölt és 11 szakgyógyszerész-jelölt adta be pályázatát az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalhoz – a kiírás szerint 600 szakorvos-jelölt és 20 szakgyógyszerész-aspiráns kapna támogatást. Az újabb pályázati körben hamarosan már azok is jelentkezhetnek az ösztöndíjra, akik csak a hónap végén, esetleg október-novemberben tesznek záróvizsgát. Az államtitkárság a programot kiterjeszti azok számára is, akik még legalább három évig részt vesznek a szakorvos képzésben, vagyis minden jelenleg, a végzést követő két éves törzsképzésben résztvevő rezidensre.

A rezidensek vezetője is elmenne

A most bejelentett támogatási akciókkal nem hogy marasztalná, kifejezetten távozásra készteti az orvosokat a kormány – állította Éger István az ösztöndíjprogram bejelentésekor. A MOK elnöke a mindennapi.hu-nak nyilatkozva azt mondta, célt téveszt a kormány szándéka, sőt, ellentétes hatása lesz. A pályázatok ugyanis olyan mértékű bérfeszültséget okoz, amely azokat is elgondolkodásra készteti, akik eddig nem fontolgatták a távozást.

A MOK elnöke megjegyezte azt is, hogy több kamarai tagtól kapott levelet, amelyben azt kérik, hogy a köztestület elnökeként ne vegyen részt a támogatási programok végrehajtásáról szóló egyeztetéseken, ezzel is jelezve, hogy nem tartják ezt megoldásnak.

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke néhány hete radikális lépésre szánta el magát. Papp Magor ugyan tisztában van azzal, hogy bármit tesz, annak üzenet értéke van, ennek ellenére, vagy éppen ezért úgy döntött, csatlakozik azon rezidenstársaihoz, akik munkáltatójuknál letétbe helyezték felmondásukat.

Információink alapján idén nyolcszázan végeztek, de várhatóan négyszáznál többen nem kezdik el a szakképzést, és közülük is csak minden második gondolja úgy, hogy a következő tíz évben Magyarországon marad. Papp Magor nem biztos, hogy köztük lesz.

Szigeti Ildikó
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Egészségügy
  • Így terjed az influenza
  • Depressziós szakaszban a magyar pszichiátria
  • Kórházakba menekülnek a szegények
  • Államosított egészségügy
  • Orbán szerint nem húsbavágóak az IMF-tárgyalások
  • Megfontolandó ajánlatot kapott az orvostársadalom?
  • Milliárdok az egészségügynek
  • Összeomlik az egészségügyi ellátás?
  • Orbánt kérik a „nyomorúságos korszak” lezárásához
  • Betlehemi kvíz egy hajléktalankórházban

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.