Társadalom
2011-09-27 12:35:00
Vitatják az egészségügyi törekvéseket a gyártókA chipsadó nyertesei: a mesterséges ízfokozók
A chipsadó inkább pénzügyi, semmint egészségügyi célokat szolgál. A gyártók véleményével immár egyre több szakértő is egyetért.
A hónap elején bevezetett chipsadó a cégeket arra kényszerítheti, hogy az érintett termékekben a kifogásolt természetes összetevőket helyettesítő anyagokkal pótolják – állítja az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ). Portálunk érdeklődésére rámutattak: az a gyártó, aki nem ezt az utat választja, a piaci részesedésének csökkenését, a kis cégek esetében a létét kockáztatja. Mindez azt jelenti, hogy a hivatalosan népegészségügyi termékdíjként definiált új adó célt tévesztett, már ha az eredeti cél valóban a káros anyagok fogyasztásának visszaszorítása volt.
Az újabb válságra így készülnek
Az ÉFOSZ-nál úgy vélik, a chipsadó parlamenti elfogadásának egyetlen oka, hogy az érintett termékek gyártóit és fogyasztóit indokolatlan mértékű, extra adóval sújtsák. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége számára nem meglepő, hogy az ENSZ napokban tartott közgyűlésén több politikus is kedvezően értékelte a magyar chipsadó ötletét. A világgazdasági válság újabb mélypontja felé közeledve ugyanis a politikusok érdeklődése néhány más országban is új pénzforrások, például egyes élelmiszerek megadóztatása felé fordul.
Eközben figyelmen kívül hagyják, hogy a táplálkozástudománnyal foglalkozók körében az elmúlt 20 évben elfogadottá vált, hogy a táplálkozással összefüggő népegészségügyi problémákat nem egy-egy élelmiszer fogyasztása, hanem általában a mozgásszegény életmód és a kiegyensúlyozatlan étrend együttesen okozza. A só és a cukor a létfenntartáshoz szükséges alapélelmiszerek, amelyekből egyetlen termék sem tartalmaz önmagában túlzott, a napi szükségletet meghaladó mennyiséget. A chipsadóval sújtott élelmiszerek ugyanolyan egészségesek, mint amelyek nem esnek az adó hatálya alá, amennyiben azokat megfelelően illesztjük be az étrendünkbe – hangsúlyozzák a szövetségnél.
Megjegyzik azt is, hogy az ÉFOSZ egyetért Ban Ki Mun ENSZ főtitkár beszédének üzenetével, miszerint a gazdasági társaságoknak több felelősséget kell viselniük az általuk előállított termékek népegészségügyi hatásaival kapcsolatban. A szövetség szerint éppen ezt akadályozza meg a magyar népegészségügyi termékadó azzal, hogy a vállalkozásokat helyettesítő anyagok, jellemzően ízfokozók használatára kényszeríti a talpon maradásuk érdekében.
A parizer megúszta
Miközben számos, előre csomagolt édesség, sós nassolni való és levespor ára drasztikusan emelkedik az új adó miatt, számos, a chipsadó hatálya alá eső élelmiszereknél jóval károsabb termék megúszta a drágulást. Mint azt André Zoé dietetikustól megtudtuk, a felvágott az egyik „legveszélyesebb”, és a gyermekek, illetve fiatalok körében legkedveltebb élelmiszer, ám annak fogyasztását egyelőre nem korlátozzák semmilyen eszközzel.
A szakember emlékeztet arra is, hogy úgymond „hivatalosan” csak a cukros üdítőről állapították meg a káros mivoltát, hiszen az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél kizárólag erre vonatkozóan állnak rendelkezésre tudományos adatok. André Zoé – a gyártók képviselőihez hasonlóan – azt mondta, nincs objektív, népegészségügyi célokat szolgáló indoka a chipsadó bevezetésének, ugyanakkor félő, hogy olyan károkat okoznak vele, amire sokan nem gondolnak.
Példaként említette a levesporokat, amelyek – egyebek mellett – az egyedülálló idősek körében kedvelt és gyakran vásárolt termék. A drasztikus áremelés miatt könnyen előfordulhat, hogy az a kisnyugdíjas, akinek ez volt az ebédje, a későbbiekben ezt sem engedheti meg magának, jóllehet, az instant levesek valóban káros hatásúak lehetnek, de tápértékük miatt – szélsőséges esetben – az éhhaláltól is megmentheti azt, aki elfogyasztja.
Károsabbak lehetnek?
A táplálkozási szakértő nyilvánvalóan túlozva a light cigaretták fokozottan káros hatásaihoz hasonlította a só, avagy a cukor helyettesítését a termékek előállításánál. Véleménye szerint a chipsadó „elvárásaihoz” igazított élelmiszerek akár károsabbak is lehetnek az eredetieknél, mivel ő úgy okoskodik: a minőségi változtatás miatt többet esznek majd belőle a túlzottan sós vagy édes ízekhez szokott fogyasztók. Természetesen ezt az okfejtést semmiféle gazdasági hatástanulmány nem támasztja alá.
Szigeti Ildikó
További cikkek
|
Egészségügy
|
|
|
|