Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-02-23 18:00:00

Liverpooltól Rómáig, Barcelonától Manchesterig zeng az ének

Szavazzon a BL-csapatok klubindulóira!

Ha az egyszeri magyar szurkoló eljut Európa valamelyik nagy stadionjába, érdemes jóval a kezdés előtt kiülni a lelátóra, beleszagolni a hangulatba, s persze várni a felharsanó klubindulót, amit tízezrek énekelnek…

Szerencsésnek vallhatom magam, hiszen az alább felsorakoztatott dalok kétharmadát élőben is hallottam, így a szelektálásnál óhatatlanul is rengeteg emlék tör a felszínre. Az egyik a római Stadio Olimpicóból származik, ahol barátom – aki akkor járt először „európai” futballmeccsen – az AS Roma himnuszának elhangzása után, azaz még a kezdés előtt azt mondta: ha most el kellene hagynunk a stadiont, már akkor is megérte eljönni. Természetesen maradtunk, s a meccs után egy hangulatos belvárosi pizzériában arról beszélgettünk, hogy a fő termék, azaz a futball minőségén kívül a körítés az, ami miatt fényévekkel előrébb járnak Európa topklubjai, mint a hazaiak. Aki egyszer megél egy ilyen meccs előtti órát, rájön, mitől igazi az a futball, s mitől szegényes a miénk… Sorozatunk első részében a hazai termésből szemezgettünk, az alábbiakban a teljesség igénye nélkül csemegézünk az elit indulóiból.

Az olasz Internazionale indulóját a 2007-es bajnokcsapat játékosainak előadásában hallhatják, láthatják a felvételen, s érdemes, mert a „hajrában” Wesley Sneijder és Javier Zanetti Korda Gyuri bácsi babérjaira tör… Az érzelmes dal egyébként a klubnak szóló szerelmi vallomás!
 



A latinos temperamentumnak megfelelően szintén az érzésekre próbál hatni az AS Roma himnusza. Hihetetlen élmény, amikor a Stadio Olimpicóban 80 ezer ember énekli egyszerre, valószínűleg ez is közrejátszott abban, hogy Francesco Tottit hiába csábították máshová egész pályafutása során, végig hűséges maradt az örök városhoz.



A világ talán legismertebb szurkolói dalának eredetije a Molnár Ferenc Lilliom című művéből írt Carousel című musicalben hangzott fel. A dalt később Elvis Presley és Frank Sinatra is énekelte, majd amikor 1963-ban a liverpooli Gerry & the Pacemakers is feldolgozta – s a szám Angliában négy héten át vezette a slágerlistát –, akkor lett az FC Liverpool nem hivatalos himnusza. A magyar fordítást olvasva, s a dalt az Anfield Road népének előadásában meghallgatva talán megértik, miért!

„Ha átmész a viharon, emeld fel a fejed,
És ne félj a sötétségtől!
A vihar végén ott az aranyló ég,
És az édes ezüst pacsirtaszó.
Menj tovább, keresztül a zúgó szélen,
Keresztül az esőn, akkor is,
Ha álmaid zavarosak és hányatottak lesznek.
Menj tovább, menj tovább a szívedben reménnyel,
És sohasem leszel egyedül, sohasem leszel egyedül!
Menj tovább, menj tovább a szívedben reménnyel,
És sohasem leszel egyedül, sohasem leszel egyedül!”



Más műfaj, de remekül énekelhető a Manchester United indulója, a Glory Glory Man United (Dicsőség a Man Unitednek). Érdekes, de az Old Trafford kissé színházi hangulatában közel sem éneklik olyan lelkesedéssel a dalt, mint egy házzal arrébb, Liverpoolban, ezért választottunk egy demó verziót.



Lehet, hogy szerzünk néhány haragost, de az FC Barcelona himnusza közel sem annyira jó, mint maga a gránátvörös-kék csapat. A Camp Nou azonban ezzel a dallal is csodálatos, érdemes végignézni, milyen a barcelonai stadion egy El Classico előtt.

Az utóbbi három évben sok magyar szurkoló rándul át Kolozsvárra, hiszen az egykori Vasutas, most CFR Cluj kétszer szerepelt a BL-ben, egyszer pedig az Európa-ligában. Olyan csapatok fordultak meg Mátyás király városában, mint a Bayern München, a Chelsea, az AS Roma vagy a PSV Eindhoven, ráadásul a jegyárak is elfogadhatók. A CFR menedzsmentje halad a korral, így egész pofás kis indulót ütöttek össze a kolozsváriak.

 

Szavazzon! Melyik klubinduló tetszik a legjobban?

B. A. 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.