Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-02-16 06:00:00

A Tankcsapda, a Kispál, és a Bon-bon is írt indulót az imádott focicsapatnak

Szavazzon a klubindulókra a Száz kisleánytól Lukácsig és Lovasiig!

A klubszínekre festett arc, az egyen sál, a címerrel díszített mez mellett egy-egy klub szurkolóinak életében a csapat indulója jelképezi az együvé tartozást. Összegyűjtöttük Magyarország legjobb, legismertebb egyesületekhez köthető nótáit.

„Száz kisleány, egy gólra vár” – hangzik fel minden mérkőzés előtt az Üllői úti stadionban, majd kilencven éve. A klasszikussá vált Fradi-induló dallamát és szövegét még a zöld-fehér csapat ellendrukkerei is ismerik. A két világháború közötti időszakban bakelitre került cigányzenekari feldolgozásban, néhány évtizeddel ezelőtt pedig felvettek egy tempósabb, modernebb változatot, amit a mai napig játszanak az FTC hazai meccsei előtt.

Kicsit szocreál, mégis a mai napi imádják Diósgyőrben a DVTK indulóját, olyan ifjak éneklik hétről-hétre Bárdos István szövegét, akik a nóta születésekor még nem is éltek. Igaz, a borsodi megyeszékhelyen többször is akadt olyan periódus, amikor a szurkolók hiába gondoltak szombaton délután a meccsre, ugyanis nem volt csapat… Most szerencsére van, igaz, csak a másodosztályban, de a drukkereket ez sem tántorítja el!



Hasonló bájos, és közkedvelt nóta a Haladás indulója, amelyet Szombathelyen nagyon szeretnek. A stílus a mulatós zene irányába mutat, kedvenc strófánk a következő:
„Mikor a Haladás tizenegy kivonul,
a világ kivirul és a lány szíve kigyúl,
Mikor a Haladás tizenegy sorba áll,
még a bíró úr is szalutál.”


A Bon-bon együttes szerzete az MTK megújult indulóját, s a szám tökéletesen illik a zenekartól jól ismert dallamos vonulatba.


A lila-fehérek himnusza korántsem olyan nagy sláger, mint az ősi rivális indulója. Emelkedett a hangvétel, de a dal nehezen énekelhető a tömegek számára.


A csapatokhoz valóban közel álló zenészek tudnak igazán maradandót alkotni klubinduló terén, így voltak ezzel a debreceni Tankcsapda tagjai is. A zenészek rendszeresen szerveznek közös programokat a focistákkal, s egy ilyen alkalommal vetődött fel: Lukács László miért is nem ír a csapatnak egy dalt? Az énekes-basszusgitáros azt mondta az aranyérmekről akkor még csak álmodó focistáknak, hogy erre csak akkor hajlandó, ha megnyerik a bajnokságot. Nos, a 2005-ben megszületett a Loki-induló…

Hasonlóan szoros szálak fűzik a pécsi Kispál és Borz zenekart a PVSK kosárcsapatához. Sőt, a klub történetének legsikeresebb edzője, Rátgéber László maga is zenész, többször fellépett Kispálékkal. Nem csoda, hogy valódi érzelmeket sugárzó nóta született, amely mára klasszikussá vált. A felvételen maga Rátgéber mester is énekel a színpadon.

A napokban mutatták be az ETO új indulóját Győrben, amelyet a városhoz kötődő TNT-frontember, Dobrádi Ákos jegyez. Tavasszal kiderül, hogy a szurkolók, miként fogadják.


SZAVAZZON!
Önnek melyik induló tetszik a legjobban?

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Foci
  • Gera számára véget ért ez az idény
  • Aczél fogdába került
  • Aczél ügyvédje kabátlopást emleget
  • Elhunyt Albert Flórián
  • Moszkovita vádak a fociedzők képzésén
  • Egy rendőr teheti tönkre a magyar focit
  • Foci: 24 órára az Eb-től
  • Hogy juthat ki az Eb-re a fociválogatott?
  • Einstandolják a sportközvetítések javát?
  • Várszegi elsőként szállt ki a focibizniszből

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.