Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-03-26 17:20:00

Hangzatos nyilatkozatok után csend és csalódottság

Rudolf szerint tehetetlenek voltunk a hollandokkal szemben

Nehéz megemészteni: a holland válogatott félgőzzel is verte Magyarországot az Eb-selejtező budapesti meccsén. Rudolf Gergely szerint szörnyű érzés volt.

– Nem játszottunk rosszul a meccs elején, de hamar kiderült, hogy tehetetlenek vagyunk a világbajnoki ezüstérmessel szemben. A hollandok gyorsabbak, labdabiztosabbak nálunk, s bár szerencsés esetben lehetett volna jóval szorosabb is a mérkőzés, ahhoz kétség sem férhet, hogy jobb ellenféltől kaptunk ki – értékelt önkritikusan Rudolf Gergely, nem sokkal azután, hogy a Puskás Stadionban véget ért a magyar válogatott első 2011-es tétmeccse, amelyen Hollandia 4-0-ra verte a mieinket.

A Bariban légióskodó Rudolf amúgy a magyar csapat egyik legjobbja volt, már ha valakit ki lehet egyáltalán emelni a sok szürke arc közül. Rudolf legalább agilisan focizott, látszott rajta, hogy bizonyítani akar. A Debrecenből Olaszországba szerződött játékos az a fajta, aki nem bírja az alárendelt szerepet. Így volt ez a 2009/10-es szezonban a DVSC Bajnokok Ligája csoportmeccsein is, ahol a Loki ugyan nem szerzett pontot, de a nyíregyházi születésű támadóra azért felfigyeltek a külföldi menedzserek, s mentalitása révén szerződhetett külföldre. Rudolfén kívül azonban nem sok említésre méltó produkció akadt a mieinknél, talán a középpályán játszó Elek Ákos nyújtott még elfogadhatót. Dzsudzsák Balázsról ezúttal nemigen derült ki, hogy a jobb európai támadók közé tartozik, péntek csak egy-egy villanása utalt valódi kvalitásaira. És ez nagyon kevés egy csapattól…

Kispados magyarok kispályás focija


A teljesen reális 0-4 sokadszor is rávilágított a magyar futball sarkalatos problémáira: például arra, hogy ez a keret több sebből vérzik. Gera Zoltánt a Fulhamban tönkre tették azzal, hogy konzekvensen mellőzik, míg Laczkó Zsolt csak jól fizetett szurkoló, de nem labdarúgó a Sampdoriában… A kispados játékosok pedig csak kispályás produkcióra képesek, Gera és Laczkó is sűrűn hibázott. Mint ahogy a jobbhátvéd helyén „láthatatlan embert” játszó Vanczák Vilmos is. A svájci Sionban még bőven elég az ő gyorsasága, na de Hollandia ellen…

Ezzel együtt is elkerülhető lett volna a kiütés, hiszen a hollandok egyáltalán nem erőltették meg magukat. A játékosokat a góllövésnél is sokkal jobban érdekelte, hogy ne sérüljenek meg. Az, hogy ilyen körülmények között is négyig jutottak, cirka jelzi a két ország futballja közti különbséget. Ebben a kilencven percben is előjött az összes olyan hiba, amelyet a meccs felevezetésének szánt írásunkban már részleteztünk. Ezek miatt képtelen 26 éve tétmeccsen jegyezett csapat ellen meccset nyerni a magyar válogatott. Noha a futballvilág jelenlegi térképén igen kicsi a magyar válogatott, azért az nincs sehol leírva, hogy a kicsik egyszer sem nyerhetnek a nagy és erős válogatottak ellen. Másoknak legalább szökőévenként azért sikerül…

Az E csoport állása
1. Hollandia (5 mérkőzés) 15 pont, 2. MAGYARORSZÁG (5 mérkőzés) 9, 3. Svédország (3 mérkőzés) 6, 4. Moldova (4 mérkőzés) 6, 5. Finnország (4 mérkőzés) 3, 6. San Marino (5 mérkőzés) 0.

 

 

 

 

 

Ám ha egy kiscsapat a nyolcadik percben összehoz egy olyan gólt, amelyhez az ellenfélnek tulajdonképpen semmi köze nincs, s a hálóban landoló lövést egy magára valamit adó serdülőkapus is védte volna, akkor nincs miről beszélni. Onnantól törvényszerű az összeomlás, a kiütéses vereség, s a Rudolf Gergely által említett tehetetlenségérzés. Innen továbblépni csak akkor lehet, ha a válogatott kiszabadul ebből a csapdából, s nem kedveskedik rendre önsorsrontó ajándékokkal a nála alaphelyzetben is erősebb riválisoknak. A lefújás előtt még berohant két csalódott magyar szurkoló a pályára, akik „Szép volt, fiúk!” kiabálással emelték a szürreális est fényét (mozgássérültek kísérői voltak). Kedden visszavágó Hollandiában, ha mindenki a legjobbját hozza, akkor talán egy négyessel megússzák Egerváriék.

 Az MLSZ közleménye az incidensről

A Magyar Labdarúgó Szövetség kiemelt figyelmet szentel azoknak a szurkolóknak, akik mozgásukban korlátozottak, és nem tudnak a lelátón helyet foglalni a válogatott mérkőzésein, ezért ők a találkozókon kísérőikkel a pálya mellett foglalhatnak helyet. A Magyarország–Hollandia Eb-selejtező mérkőzésen két kísérő visszaélt a bizalommal, a találkozó második félidejében beszaladtak a játéktérre, és a biztonsági szolgálat embereinek kellett lefogniuk, majd a pályáról kivezetniük őket. Amennyiben az UEFA az incidens miatt az MLSZ-re pénzbüntetést szab ki, ennek összegét a szövetség polgári peres eljárás keretében áthárítja a mérkőzés rendjét megzavaró személyekre. Ugyanakkor az MLSZ szeretne köszönetet mondani annak a közel 25 ezer szurkolónak, akik az eredmény ellenére végig sportszerűen buzdították a csapatot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M. B.



 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.