Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-03-23 17:24:00

Sorsdöntő tétmeccset utoljára 26 éve nyert labdarúgó-válogatottunk

A magyar focibukások anatómiája

Utoljára az 1986-os, mexikói világbajnokságra jutott ki a magyar válogatott, azóta a vb-k és az Eb-k nélkülünk zajlanak. A hosszú böjt oka prózai: a mieink 26 éve nem nyertek tétmeccsen jegyzett csapat ellen.

Hiába reménykedünk, számolgatunk több mint két és fél évtizede, a célig soha nem jutott el nemzeti csapat. Alábbi összeállításunkból kiderül, hogy nem is juthatott, hiszen a kvalifikációhoz bravúr kell, márpedig a magyar csapat jó esetben is csak a „kötelezőkig” jutott. Most a hollandok ellen újra itt a lehetőség, egy esetleges győzelemmel nagyot léphetne Egervári Sándor csapata a 2012-es lengyel–ukrán közös rendezésű kontinensbajnokság felé, ám a mexikói vb óta eltelt időszakban az ennél jóval kisebb kihívások is rendre meghaladták labdarúgóink képességét
 

Két döntetlen Málta ellen, aztán annyi

A Mexikó utáni sokk hatása alatt kezdődtek meg az 1988-as Eb selejtezői, s az esély mindjárt az első meccsen el is szállt, amikor hazai pályán 1-0-ra kikaptunk Hollandiától, hiszen egy csapat jutott tovább a csoportból. Főként azért, mert a folytatásban, Görögországban sem tudtunk pontot szerezni (1-2), így a többi csak formalitás volt. Végül a hollandok és a görögök mögött a harmadik helyen zártunk a csoportban.

Nem tűnt megoldhatatlan feladatnak az 1990-es vb-re való kijutás, ám az északírek elleni hazai győzelem után pontot veszettünk Máltán (2-2), s ez alapvetően el is döntötte a sorsunkat. Ezután sem jött össze a bravúr, hiszen a spanyolok és az írek ellen is ikszeltünk Budapesten, sőt Máltát hazai környezetben sem tudtuk legyőzni, így maradt a két továbbjutó (spanyol, ír) mögötti harmadik hely. Az északíreket és a pontot csak ellenünk szerző Máltát legalább megelőztük.

Az 1992-es Eb-re valóban nem volt sanszunk eljutni, hiszen az orosz, az olasz, a norvég és a ciprusi válogatott volt a rivális, s egy utazhatott Svédországba. Ám az mindenképpen elszomorító, hogy nyerni csak Ciprus ellen sikerült.
 

Az elszalasztott nagy esély

Történelmi esély kínálkozott volna az 1994-es, amerikai vb-re való kijutásra, hiszen csoportunkból Jugoszláviát a délszláv háború miatt kizárták, így a görög, orosz duóból kellett volna az egyik csapatot megelőzni. Nem sikerült, mert becsúszott egy csúnya „zakó” (hazai pályán kaptunk ki Izlandtól), s mindemellett két közvetlen riválisunk ellen mindössze egy pontot szereztünk.

Svájc, Törökország, Svédország és Izland jelentette a társaságot az 1996-os Eb selejtezőjében. Az esély pedig megint hamar elszállt, hiszen először nem sikerült legyőzni a törököket hazai pályán, majd simán kikaptunk Svájcban. Így csak a negyedik hely jutott nekünk.

 

A világ legröhejesebb öngólját szerezték a finnek: magyar focista nem ért labdához az utolsó négy labdaérintésnél...

 Legalább a pótselejtezőig eljutottunk (igaz, azóta is emlegetjük) az 1998-as világbajnokság selejtezőjében. Norvégia nyerte a csoportunkat, ám Finnországot, Svájcot és Azerbajdzsánt megelőzve a második helyen zártunk. Mindezt úgy értük el, hogy a finnek elleni, idegenbeli zárómeccs hajrájában egy ritka komikus öngóllal egyenlítettünk, de legalább játszhattunk a vb-részvételért. A jugoszlávok elleni párharcban aztán nem volt sok köszönet, hazai környezetben 7-1-re, Belgrádban 5-0-ra kaptunk ki!

A 2000-es Európa-bajnokság kvalifikációs meccseire viszont az esélytelenek nyugalmával készülhettünk, s ennek megfelelően a két továbbjutó, Románia és Portugália, valamint a harmadik helyre befutó Szlovákia mögött végeztünk. Azerbajdzsánt kétszer, Liechtensteint egyszer vertük, de idegenben becsúszott egy kínos 0-0 a nagyhercegség ellen.
 

Innen már nincs lejjebb?

A 2002-es világbajnokság selejtezőjében a második hely is nagyon messze volt, a csoport két topcsapata, Olaszország és Románia ellen mindössze egy döntetlenre futotta… A 2004-es Eb is messze volt, pedig a sorsolás újfent esély kínált. A San Marino elleni dupla győzelem és a lettek budapesti legyőzése azonban kevés volt az üdvösséghez, szépségtapasz, hogy a San Marino elleni meccsen pazarul játszó Gera Zoltán mesterhármasát hetekig ismételte a Eurosport. A svédek és a lengyelek ellen egy-egy (idegenbeli) döntetlen jött össze, ám a hárompontos rendszerben győzelem kell az előrelépéshez! Ugyanez igaz volt a 2006-os vb-re jutásért játszott meccsekre. Dicséretes, hogy Izlandot és Máltát oda-vissza vertük, a horvát, a svéd és a bolgár csapat ellen játszott hat meccsen viszont csak két döntetlenre futotta. 

 Magyar labdarúgónak lenni nehéz kereszt

Az abszolút mélypontot a 2008-as Eb selejtezői jelentették: Görögország, Törökország, Norvégia, Bosznia-Hercegovina és Moldova mögött végeztünk a csoport hatodik helyén, még szerencse, hogy Máltát megelőztük. A 2010-es vb-selejtezőkön a jó meccsbeosztásnak köszönhetően sokáig élt a remény, hiszen a kötelezőket hoztuk Albánia és Málta ellen, így ránézésre kecsegtető helyzetből várhattuk a hajrát. Aztán eljött az igazság öt napja, Svédországtól és Portugáliától kaptunk ki szombat-szerda ritmusban a Puskás-stadionban, s ezzel el is szálltak reményeink. Szépségtapaszként a csoport zárómeccsén idegenben győztük le Dániát, csakhogy ezt botorság lenne tétmeccsnek titulálni, hiszen az északiak addigra már biztos csoportelsők voltak, mi pedig már korábban elbuktunk…

A 2012-es Eb-re sem lesz egyszerű eljutni, kellene legalább egy bravúr. Mondjuk pénteken Hollandia ellen!

 

B. A.

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Foci
  • Gera számára véget ért ez az idény
  • Aczél fogdába került
  • Aczél ügyvédje kabátlopást emleget
  • Elhunyt Albert Flórián
  • Moszkovita vádak a fociedzők képzésén
  • Egy rendőr teheti tönkre a magyar focit
  • Foci: 24 órára az Eb-től
  • Hogy juthat ki az Eb-re a fociválogatott?
  • Einstandolják a sportközvetítések javát?
  • Várszegi elsőként szállt ki a focibizniszből
  • További cikkek Magyar válogatott
  • Egervárié az évezred legjobb válogatottja
  • Kulcsember lett Angliában a magyar focisztár
  • Bukarestben is elénekelték a Székely himnuszt a hokisok! – VIDEÓ
  • Görbicz bedobná az időn túli hetest?
  • Mit akar az év magyar focistája?
  • Tényleg Egervári a legjobb edző?
  • Távozott a röplabdások kapitánya
  • Miért nem értékeli Egervári a válogatottat?
  • „Már csak ketten vagyunk a tizenegyből”
  • Kassai miatt büntette Egerváriékat az észt bíró

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.