Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-10-18 18:30:00

Az embertelenül zsúfolt program miatt sérülnek meg a topjátékosok

Nadal, Federer, Djokovics is összeomlás előtt

A túlterheltség miatt tiltakoznak a földkerekség legjobb játékosai, méghozzá nem alaptalanul. A múlt heti, sanghaji mesterversenyen emiatt foghíjas volt a mezőny.

Pedig a kínai szervezők mindent bevetettek, a sanghaji viadal az ATP Masters legmagasabb, 1000-es besorolásába került, a résztvevők között 3 240 000 dollárt osztottak szét. A legnagyobb sztároknak azonban ez is kevés volt…


Sajnálkoztak, de nem mentek

A közvetlen elitet képviselő négyes, Novak Djokovics, Rafael Nada, Roger Federer és Andy Murray régóta tiltakoznak a túlzsúfolt versenynaptár miatt, egyelőre eredmény nélkül. A hatás azonban érezhető, az év végi tornák ugyanis már nem vonzzák a kifacsart versenyzőket. A világelső szerb Djokovicsnak az egyik bordaközi izma szakadt el, ezért néhány héttel ezelőtt az argentinok elleni Davis-kupa elődöntőben is feladta Del Potro elleni meccsét, s nem utazott el Sanghajba. Mint ahogy a korábbi ranglistavezető, a kínai viadal lemondásával a negyedik helyre visszacsúszó svájci Federer sem ment el Kínába. Persze mindketten sajnálkozva nyilatkoztak távolmaradásuk miatt, ez azonban nem lehet vigasz az ázsiai szervezők és nézők számára. „Rettentően sajnálom, hogy nem lehetek ott, ez a verseny a kedvenceim közé tartozik” – mondta Djokovics, de természetesen a svájci ikonnak is a kínai metropolisz a kedvence. „Rengeteg szép emlékem van ebből a városból, s különösen sajnálom a helyi rajongókat, remélem, jövőre visszatérek” – mentegetőzött Federer.


Federert a harmadik hely elvesztése sem érdekelte

Rafael Nadal ugyan elutazott a tornára, ám a nyolcaddöntőben váratlan vereséget szenvedett a német Florian Mayertől, tovább csökkentve ezzel a rendezvény presztízsét.


Nadal elutazott Sanghajba, de nem véletlenül lógatja a fejét…

Így a versenyt a világranglista negyedik helyéről kezdő brit Anbdy Murray ölébe hullott a győzelem, s ezzel előre is lépett egy helyet, leszorítva a dobogóról Federert. S ez lehet a döntő bizonyíték, hiszen ha a svájcit ez sem érdekelte, akkor valóban fáradt lehet. (Ha bejut Sanghajban a nyolc közé, lazán megőrizte volna pozícióját.)


Nekik már a pénz nem motivációs tényező

Ezeket a fiatalemberek pusztán pénzzel nem lehet motiválni. Hiába kap a sanghaji győztes 616 500 dollárt – ennyiből egy átlagos magyar család évtizedekig bőségben élhetne –, számukra nem motiváció a pénz. Djokovics eddig 30 872 000, Nadal 43 827 000, Federer pedig 64 107 000 dollárt keresett csak a pénzdíjakból. Ilyen bevétel mellett nem jelent semmit „rongyos” 600 ezer dollár, nekik más motiváció kellene. Csakhogy a túlhajszoltság miatt inkább a pihenés lehetőségét választják. Murray számára volt tét, meg akarta szerezni a világranglista harmadik helyét, ezért rajthoz állt, a többieknek ennél már nagyobb kihívás kell. Persze az évzáró ATP-világbajnokságon valamennyien ott lesznek Londonban, s higgyék el, nem a pénzdíj miatt. Ám ha nem változtatnak a sűrű versenynaptáron, hamarosan összeomolhat a teniszbiznisz!

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.