Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-06-11 20:00:00

Perics távozása megviselte a vezetőedzőt

Mocsai új Veszprémet, erősebb morális kötődést ígér

Lehetne mit ünnepelnie, de Mocsai Lajos nem lenne az, aki, ha sokáig kedvét lelné az ilyesmiben: a sikeredző szerint ősztől új összetételű, dinamikusabb és morálisan is elkötelezettebb Veszprémet lát a világ.

Férfi kézilabdában eléggé egyoldalú a bajnokság: a Veszprém három éve kapott ki utoljára a hazai ligában, zsinórban harmadszor nyert söpréssel (azaz 3-0-val) a fináléban. A klub 19 bajnoki címe jelzi: nem véletlen, hogy 2007-ben nyert utoljára más klub aranyat… A pezsgőnyomok felszáradása után Mocsai Lajos vezetőedző már a jövő csapatáról értekezett a klub hivatalos honlapján. Mint írta, a magyar mezőnyben egyedülálló módon már év közben szerződést hosszabbítottak a kiszemelt játékosokkal, ezért riválisaikkal szemben ezen a téren lépéselőnybe kerültek, mert csak a távozók pótlására kell koncentrálniuk.


Négyen mentek, köztük Perics, a király

A Veszprém négy játékostól búcsúzott arannyal: Dejan Pericstől, Nikola Eklemovicstól, Jevgenyij Lusnyikovtól és Nagy Kornéltól. – Kapusposzton nagyon szomorú változás állt be, Dejan Pericstől nagy tisztelettel, nagy szeretettel búcsúzom – fogalmazott Mocsai Lajos. Szavai szerint a kapus elévülhetetlen érdemeket szerzett a gárda belső motivációjának megteremtésében, s az edzéseken és a meccseken egyaránt ezer fokon égő csapatkapitány a szakmai munka mellett a játékosok hangulatát, belső értékrendjét is építette, támogatta. – Ez nagyon fontos dolog, hiszen nemcsak kintről, hanem csapaton belülről is meg kell teremteni ezt a légkört – méltatta. Esetében nemcsak a teljesítményére számíthatott, hanem a mentalitásából, a küzdeni tudásából fakadó példamutató helytállására is, amely külön kategóriát képvisel a nemzetközi kézilabdaéletben.


Nem felejtik a veszprémi kedvencet. Perics Szlovéniában folytatja
Fotó: mkbveszprem.eu

– Egy edzőnek mindig az a vágya, hogy olyan játékosokkal dolgozzon együtt, akik nem mindig könnyen kezelhető emberek, de a karakterüket, a teljesítményüket jelentősen meghatározza, hogy mindennap bebizonyítják: a legkiválóbbak közé kívánnak tartozni − értékelte a kapust. A szlovén Celjébe hét év után visszatérő Perics távozása megviselte Mocsait: – Nagyon nehezen éltem meg a bajnoki döntő utáni pillanatokat, hiszen olyan embert veszítettünk el, aki a kézilabdázás nagyjai közé tartozik. Nem sűrűn találni ilyen karakterű embert, ő egy példakép, egy idol.


Emberileg is kiemelkedtek

– A játékintelligenciában, kreativitásban, zsenialitásban egyaránt kiemelkedő Eklemovics távozását is nagyon sajnálom – írta a honlapon Mocsai, aki szerint a kézilabdás jövőjét az határozza meg, hogy egészségi állapota mennyire teszi lehetővé terhelhetőségét. – Tiszta szívből kívánom neki, hogy sikeres legyen, és amit szeretne, azt el tudja érni – engedte útjára egyik kedvenc játékosát a sikeredző.


Eklemovics kézilabdás jövőjét egészségi állapota határozza meg
Fotó: mkbveszprem.eu

Lusnyikovtól is hasonlóan baráti szavak kíséretében köszönt el: – Zsenya hét éve a csapatunk tagja, stabil oszlopa volt a védekezésnek. Egy szerény, szorgalmas srác, aki a védelem tengelyévé vált – értékelte, s esetében is kitért emberi tulajdonságaira. − Egy végtelenül szerethető és tiszteletre méltó játékosa volt a klubnak, aki nagyon sokat tett a védelem stabilizálásáért. Bízunk benne, hogy harmincas évei felett is megfelelő csapatot talál.
Nagy Kornélra térve egy pletykát is cáfolt: – Kornél jelezte, szeretné magát kipróbálni nemzetközi szinten balátlövő poszton, olyan csapatban, ahol meccsenként 40-50 perceket játszhat, amire itt nem volt lehetősége; tehát mindenféle hír ellenére a kapcsolatunk rendkívül rendezett – szögezte le. Mocsai a játékosra a magyar válogatottban is számít, s ha olyan teljesítményt nyújt a jövőben, ami a Veszprém alapemberévé teheti, örömmel várja vissza. A jelenlegi felállásban ugyanis Ilyés Ferenc, Perez Carlos és Mirsad Terzics után csak a negyedik volt a poszton.


De ki lesz az új falkavezér?

Perics távozásával a vezetőedzőnek nehéz lesz megtalálnia az új vezért, de szerinte erre a feladatra Ilyés Ferenc vagy Iváncsik Gergő „a maga szolid, de következetes véleményalkotásával” is alkalmas lehet. A jövőre vonatkozóan új elvárásokat fogalmazott meg: – Új dinamikát várok a csapattól, nagyobb játéksebességet a mezőnyben: a következetes építkezéssel együtt jön majd a mentális fejlődés is, a megfelelő értékképzés, a közösségépítés. Mocsai leszögezte: eltökélten hisz abban, hogy az általa a válogatott játékosoknak összeállított etikai kódex a veszprémi csapatépítésben is hasznos lehet, s ahogy fogalmazott, reményei szerint a csapatmorál is tovább fog erősödni.

 

S. V. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.