Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-01-18 14:59:00

Mocsai 12 pontban foglalta össze hitvallását

Etikai kódex kézilabdázóknak

Magyar szövetségi kapitány még soha nem rendezte pontokba az általa vezetett válogatott erkölcsi hitvallását. Mocsai Lajos megtette, és hosszas tépelődés után nyilvánosságra hozta. A vb-n szereplő gárda ilyen elvek mentén küzd most Svédországban.

– Nem szívesen osztom meg ezeket a gondolatokat kívülállókkal, mert azt semmiképp sem szeretném, ha a későbbiekben ismeretlenek élcelődnének a mi hitvallásunkon – ecsetelte a téma kényes voltát Mocsai Lajos. A szövetségi kapitány, újságírók előtt, félelmének adott hangot, ami szerinte azért indokolt, mert az etikai kódexet rossz értelmezés esetén intrikákra lehet felhasználni, és végül szándékai ellenére „negatív lenne a kicsengése.”

A pillanatnyilag a svédországi férfi kézilabda világbajnokságon szereplő válogatott szövetségi kapitánya, mint mondta az „irányelveket” pontról-pontra átbeszélte tanítványaival. Az egyes tételek szöveges megfogalmazását egyenesen a csapat tagjai javasolták. Végül azonban azért vállalta a nyilvánosságot, mert kódexükből nem csak az élsportolók, de a családok is tanulhatnak, erőt meríthetnek, esetleg mindennapjaik során a magukévá tehetik.

Nagy Sándor sportpszichológus szerint az eljárás nem szokatlan, ámbátor nem a sport terén, hanem a vezetői tréningeken találkozott hasonlóval: – Ismerős tételeket adaptált Mocsai kapitány, a nagy cégek vezetéselméleti alapelvei hasonló elvek mentén szerveződnek. Azokon a munkahelyi viselkedési normákat rögzítik, ez pedig a sportra, közelebbről a kézilabda-válogatott tagjaira vonatkozó elvárások összessége.

Elmondta, a nagy edzők nem véletlenül futnak be kivételes pályát, karrierjük tapasztalatai az évek során letisztulnak, összegződnek. – Mocsai Lajos esetében ezek az elvek fedik a valóságot, egybe esnek életútjával. Ez azért fontos, mert csak akkor van értelme egy ilyen kódexnek, ha azt az edző saját életpályájával hitelesíti.


Morális összetartozás

Nagy Sándor szerint az etikai kódex erősíti a csapat összetartóerejét, önbizalmát, egyúttal a vezető elvárásait is megfogalmazza. Nem árt előre tudatosítani a játékosokkal egy nagy verseny előtt, hogy velük szemben nem csak egyénileg támasztott követelmények vannak, hanem a közösség morális összetartozását is el kell fogadniuk. – Egy közösség csapattá fejlődése véget nem érő folyamat, s ahogy a válogatott időben egyre messzebb jut a világbajnokságon, úgy egyre több élmény, siker vagy épp kudarc köti össze tagjait – folytatta a sportpszichológus. – A kódex az általános értékek mellett konkrét dolgokat is megfogalmaz, például a konfliktus kezelés terén. Ez roppant hasznos lehet, mert a közösségben előforduló és feloldatlan feszültséget kezeli, tereli a helyes irányba. Az íratlan és írott szabályok elősegítik a normakialakítást, a normakövetést. A kódex megfogalmazása mindenképp hasznos, olyan értékeket közvetít, amelyekhez a pályán és a pályán kívül egyaránt igazodhat a játékos.

Túlzás volna egyenes vonalú összefüggést találni a kódex és az eddigi vb-szereplés között, az eddigi eredmények jórészt a szakmai munkának köszönhetők, mindenesetre tény: a magyar válogatott előző szombaton Norvégia ellen 0-6-os rajt után drámai összecsapáson fordította a maga javára a meccset. Korábban az ilyen meccseket gyakran elvesztette.

S.V.A.

A magyar férfi kézilabda-válogatott etikai kódexe

„Ne félj a vihartól, hanem tanulj meg táncolni az esőben” – mottó
1. A kialakuló konfliktusokat rögtön az elején szemtől szembe, méltósággal zárd le és tisztázd megnyugtatóan!
2. A személyes győzni akarás és siker mellett a társaid sikere, eredményessége örömmel töltsön el!
3. A munkád és az élet más területén is légy fegyelmezett és pontos!
4. Mások háta mögött ne intrikálj, szemtől szembe vállald véleményedet és döntéseidet!
5. Tudj örülni a sikereknek, és mértékkel megünnepelni azokat!
6. Sem a mérkőzésen, sem az edzésen, valamint azon kívül egyetlen csapattársadat se hagyd magára nehézségei és problémái közepette!
7. Minden olyan egyezséget, megállapodást teljesíts, amelyek kiállják a tisztesség, az erkölcs és a morál próbáját!
8. Kötelezd el magad a folyamatos fejlődés, tanulás, képzés mellett, törekedj a kiválóságra!
9. Légy felelősségteljes önmagaddal szemben, ne másokban keresd a hibát, ne próbáld magad kifogásokkal és magyarázkodással felmenteni!
10. Légy megértő és lojális csapattársaddal és vezetőiddel!
11. A tiszta beszéd és pozitív gondolkodás kedvezően befolyásolja a teljesítőképes tudáshoz nélkülözhetetlen állapotot!
12. Ne feledd, hogy a csapat tagjaként, minden pillanatban a magyar válogatottat és hazádat, Magyarországot képviseled!

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.