Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-06-26 07:09:00

A fővárosiak nem érzik magukénak az itt szereplő csapatokat

Haldoklik Budapest sportja: ezek a tények

A kétmilliós Budapest sportéletében nagy, fehér foltok vannak. Férfi kosárlabdában nincs élvonalbeli együttese a városnak, de másutt sem rózsás a helyzet…

A sport iránti totális érdektelenség jellemzi a fővárosi polgárokat, sorra szűnnek meg a patinás szakosztályok, mert nincs, aki életben tartsa őket. Persze még véletlenül sem sírjuk vissza a rendszerváltás előtti időszakot, amikor a csapatsportágakban szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki együttes szerezze meg az aranyérmet, ám a hanyatlás elképesztő. Az elmúlt évszázad hetvenes-nyolcvanas éveiben a labdarúgó NB I-ben még számon tartották a „vidék legjobbját”, s ezt a címet többnyire a negyedik hellyel is meg lehetett szerezni. Idén azt is bravúrként értékelték, hogy a Fradi odaért a dobogó legalsó fokára.


Kosárlabda: nincs pesti csapat az első osztályban

A kosarasoknál sem volt jobb a helyzet, aratott a kétmilliós vízfej, történelmi eseménynek számított a Körmend 1987-es aranyérme, a vasi kisváros csapata lett a sportág első vidéki bajnoka, mint ahogy a hölgyeknél is jobbára a pesti egyesületek versengtek a dobogós helyekért. Napjainkban a férfi első ligában nincs fővárosi klub, s a női NB I-ben is a vidékiek viszik a prímet. Az egykoron Európa-szerte rettegett BSE csak vegetál, az FTC-nél ujjáéledt a szakosztály, de komolyabb eredményekre nincs esély. Valóban unalmas volt a vidék hatalomátvétele előtti időszak, amikor a férfibajnokságban a Honvéd, MAFC, Tungsram, Ganz Mávag négyes egymás kötött döntötte el az érmes helyezések sorsát, ám ennél is sokkolóbb, hogy 2011-ben egy kétmilliós metropoliszban nincs igény NB I-es férficsapatra.


Kézilabda: legendás egyesületek a süllyesztőben

Látszólag jobb a helyzet a kézilabdázóknál, hiszen a Fradi női és férficsapata is bronzérmes lett a legutóbbi bajnokságban, ám ezen kívül nincs túl sok ok az örömre. A nőknél hiába keressük a néhány évtizede még európai kupákat nyerő Vasast és a Spartacust, de nyom nélkül szűnt meg az Építők és BHG is. Angyalföldön most készülnek a visszatérésre, a jelenleg a harmadik vonalban szereplő csapat 2013-ra szeretne visszajutni az élvonalba.

– A klub vezetőivel közösen felvázoltunk egy jövőképet, ami azt hiszem bizakodásra adhat okot. Volt ajánlatom NB I-es csapattól is, de a hosszú távú tervezés szakmailag óriási kihívás számomra. Amikor a Fáy utcában tisztázódtak a dolgok, már nem volt kérdés, hogy miként döntök, hiszen a Vasas az mégiscsak a VASAS. Első osztályú csapatot kell építenem, és én hiszek abban, hogy sikerülni fog – mondta a klub egykori klasszisa, jelenlegi edzője, Varga Márta.

A férfi kéziseknél is tetemes az „eltűntek listája”, már a múlté az egykori BEK-győztes Honvéd, a legendás Elektromos jogutódja most olvad be a Fradi szakosztályába, és az újpesti csapat is már csak emlék.


Labdarúgás: egyre kisebb a hátország

A futballistáknál legalább a négy nagy túlélte az elmúlt két évtizedet, ám a Fradinál, az Újpestnél, a Honvédnál és a Vasasnál sem rózsás a helyzet, az MTK pedig éppen most esett ki az élvonalból. Ennél sokkal súlyosabb probléma, hogy a legnépszerűbb sportág hátországa folyamatosan olvad, a pályák helyén plázák, irodaházak, benzinkutak épülnek. Az alsóbb osztályokban a tradicionális nevelőegyesületek helyét saját kedvükre focizgató baráti társaságok csapatai veszik át. Minden tiszteletünk az övék, hiszen saját pénzüket feláldozva sportolnak, ám ha megunják, egyszerűen abbahagyják. Eltűnt például az egyik legkomolyabb bázis, a Mérnök utcai Gamma-pálya, ahol vasárnaponként 8-10 meccset is lejátszottak…

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.