Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-04-18 06:00:00

Gudra szerint szigorúan ellenőrzött támogatásokról van szó

Egymilliárd megy az államtól az MLSZ-nek, s onnan magáncégeknek

Az állam ma utalja az MLSZ számlájára a labdarúgó-akadémiák támogatására szolgáló 2,2 milliárd forint első részletét. De miért támogat az állam magánintézményeket?

Amint azt korábbi cikkünkben taglaltuk, a magyar állam soha nem látott nagyságú támogatást nyújt utánpótlás-nevelésre: három tételben 2,2 milliárd forint érkezik a labdarúgó akadémiákhoz, illetve a klubok által üzemeltetett centrumokhoz, valamint az újraélesztett Bozsik-programban szereplő egyesületekhez.

– Az volt a cél, hogy a pályázati kiírás feltételeit teljesítőket jobb anyagi helyzetbe hozzuk. Az akadémiák tulajdonosai a korábbiakban igen komoly invesztíciót hajtottak végre, és úgy gondoltuk, hogy a magasabb szakmai munka érdekében szükségük van még támogatásra. De nem csak a nagyokat érinti a juttatás, támogatjuk a kisebb klubokat, műhelyeket is – indokolta program szükségességét dr. Gudra Tamás, az MLSZ gazdasági igazgatója. Állította, a rendszert úgy alakították ki, hogy szinte kizárt, hogy a pénzt ne a gyerekekre, hanem másra költsék.


Negyedévente szigorú ellenőrzés

A lehető legszélesebb körre bővítették az elszámolható tételek körét, a személyi költségektől, vagyis az edzők és a stáb fizetésétől a tárgyi feltételek megteremetéséig, hogy a labdák, bóják, hálók, mezek vásárlásáig minden beleférjen. A támogatás a halmazon belül szabadon felhasználható, de szigorúan ellenőrzik. – Az MLSZ a pályázati pénzek felhasználását negyedévente ellenőrizni fogja: bizonylati szintig, tételről tételre haladva nézzük meg, hogy valóban arra fordították-e a pénzt, amire kapták. Ha nem, akkor az a klub kizárja magát a további támogatásból – mutatta be a szisztémát a gazdasági igazgató.

Még a hétvégén is üzemeltettek egy segítségnyújtó telefonos ügyeletet, amely az érintettek legégetőbb kérdéseire adott választ. Ma az állam utalja az első részletet, nagyjából egymilliárd körüli tételt, amin Gudra szerint nem ül majd a szövetség: –  Azt tudjuk ígérni, hogy ezt pillanatok alatt továbbítjuk, nincs szándékunkban megvárni a törvény által ilyen esetekben előírt harminc napos határidőt.

Feltehetően jövőre is komoly támogatásra számíthat az utánpótlás
Fotó: Puskás Akadémia

A tervek szerint nem egyszeri tőkeinjekcióról, hanem rendszeres támogatásról van szó. Gudra Tamás úgy tudja, a kormányzat szándéka a folyamatos segítségnyújtás. – Pontosan nem tudni, hogy hasonló támogatás jövőre is lesz-e, és ha igen, akkora mekkora összegű, de feltehetőleg akkor is komolyabb összeggel számolhat az utánpótlásképzés – mondta.


Hogy kerülhet állami pénz magánkézbe?

Ami persze örvendetes, egyúttal némiképp aggályos is, mert a most milliárdokkal támogatott akadémiák magánkézben vannak.  Az állam miért támogat magáncégeket? Vagy ha öt, tíz év múlva eladnak egymilliárdért egy fiatal játékost, akkor abból a bevételből részesedik az állam is? Vagy a közpénzen kinevelt labdarúgó eladásából származó bevétel csak az akadémiát üzemeltető magánember profitját növeli? Gudra szerint erre is van válasz: – Az állam nyilván nem elégszik meg az erkölcsi haszonnal, a cél, hogy jó magyar foci legyen, hogy a válogatott eredményesen szerepeljen. Az MLSZ átigazolási szabályzatában pontosan benne van, hogy ilyen esetben mekkora összeg illeti az MLSZ-t, illetve az, hogy a játékos eladása után mekkora összeget kell visszaforgatni az utánpótlásképzésbe. Ezen túl nem gondolom, hogy az akadémiák működtetőinek még fizetniük kellene. 

 

S. V. A.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.