Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-05-12 07:00:00

A 33 meccses győzelmi széria után világelső is lehet

Djokovicsot kitüntette az ortodox egyház

Fantasztikus évet produkál Novak Djokovics: a szerb teniszező még veretlen 2011-ben, s már a világelsőség a célja. Néhány nappal ezelőtt pedig Belgrádban megkapta az ortodox egyház egyik legnagyobb kitüntetését.

Roger Federer vagy Rafael Nadal? A férfi teniszben hosszú évekig ez volt az egyetlen kérdés, ha a világelsőségről volt szó. Idén azonban gyökeresen megváltozott a helyzet, Novak Djokovics ugyanis egyszerűen verhetetlen, 33 meccses győzelmi szériájának köszönhetően karnyújtásnyira került a ranglista első helyétől.


Isten szeretetével értem el mindent

Nole – ahogy rajongói és barátai hívják – ortodox keresztény családban nőtt fel, életében fontos szerepet játszik a hit. A mérkőzések után mindig keresztet vet – természetesen ortodox keresztény módon –, s nagyon jó kapcsolatot ápol egyházával. Ennek is tudható be, hogy a belgrádi ATP-torna idején megkapta a Szent Száva-díjat, ami az egyik legmagasabb egyházi kitüntetés Szerbiában.

Nagylelkűségéért és a vallás népszerűsítéséért tüntették ki

Különösebben nem kellett indokolni, hogy miért is járt Djokovicsnak az elismerés, ám azt az átadáskor megjegyezték: a teniszező nagylelkűségével és a vallás népszerűsítéséért kifejtett tevékenységével érdemelte ki a kitüntetést. „Ez az egyik legfontosabb díj, amit eddig kaptam, hiszen csak kemény munkával, hittel és Isten szeretetével érhettem el mindazt, amit elértem” – mondta Djokovics a tiszteletére rendezett belgrádi ünnepségen.


Horvát vagy szerb? Ugyanazt jelenti!

A teniszezőnek rendkívül hangsúlyosak a családi kötelékek, többszörös dollármilliomosként, ünnepelt sztárként is fontos neki, hogy szerettei ott legyenek legfontosabb meccsein. Így a nagy tornákon a VIP-páholyban rendszeresen feltűnnek szülei, és két öccse is a szerb játékos legnagyobb szurkolója. Az összetartozás azonban túlmutat a családi kötelékeken, talán emiatt is szeretik őt az ortodox hívők a világ minden táján. Így történt az ausztrál nyílt teniszbajnokságon is, ahol a ciprusi görög Marcos Bagdatisz ellen lépett pályára, s miután legyőzte ellenfelét, a görög és a szerb szurkolók közösen ünnepelték Djokovicsot. A mérkőzés utáni interjúban pályafutása egyik legjobb hangulatú találkozójaként értékelte a meccset, majd kinézett a lelátóra, és ennyit mondott: „Köszönöm, ortodox testvéreim!”
A klasszis teniszező a szerb−horvát ellentét feloldásáért is sokat tesz. Amikor 2007-ben egy kanadai versenyen horvát játékosként mutatták be, csak annyit mondott: „Horvát vagy szerb, tulajdonképpen ugyanazt jelenti…”


Párizsban ülhet a tenisz trónjára

Persze Nole azért Szerbiában nemzeti hős, idei parádés menetelésével (33 mérkőzésből 33 győzelem) az ország első számú kedvence lett. Leszorította az újságok címoldalairól a politikusokat és a celebeket, a szerbek lélegzetvisszafojtva várják valamennyi mérkőzését, s már számolják a napokat a történelmi pillanatig, amikor is kedvencük átveszi a világranglista vezetését Rafael Nadaltól. Erre akár már a héten, a római viadalon sor kerülhet, ha a spanyol kiesik a nyolc között, Djokovics pedig nyer.

A Roland Garros után alighanem vezeti majd a világranglsitát

Ám a szakértők szerint valószínűbb, hogy a jövő vasárnap kezdődő Roland Garroson lesz aktuális az őrségváltás, azaz a szerb hős Párizsban kerül a csúcsra. Most már nem titkoltan ez a célja. Néhány nappal ezelőtt még csak mint lehetőségről beszélt a ranglista éléről, kedden viszont kijelentette: „Célom a világelsőség!” Ne kételkedjünk benne, ő meg is szerzi!

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.