Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-07-05 06:00:00

Megcselekedte a lehetetlent: a Federer–Nadal szuperduót is megelőzte

Djokovics legitimálja a szétbombázott Szerbiát

Tizenkét éve még bombázták Szerbiát, vasárnap viszont az ország államfője a brit királyi család páholyából nézhette a wimbledoni finálét: Novak Djokovics nemcsak sporttörténelmet írt, hanem visszavezette Szerbiát Európába!

Novak Djokovics az első szerb férfi, aki nyerni tudott Wimbledonban, s mától ő vezeti a világranglistát. Diadala jóval több egyszerű sportsikernél, Szerbia elfogadásában is sokat segíthet. Nole-nak becézett sportoló ráadásul jóképű, intelligens, és persze remekül teniszezik. Különösen igaz ez a 2011-es esztendőre, hiszen az idén eddig 49 meccset játszott, s mindössze egyszer vesztett: Roger Federer ellen a Roland Garros elődöntőjében. A parádés menetelés eredménye a világelsőség, amit akkor is megszerzett volna, ha kikap Rafael Nadaltól a wimbledoni fináléban. De miért vesztett volna?


Nem elégedett meg a harmadik hellyel

Nole négyévesen, 1991-ben kezdett el teniszezni, s talentumára hamar felfigyeltek. Nyolcéves volt, amikor a jugoszláv teniszlegenda, Jelena Gencsics meglátta, s az mondta róla: „A legnagyobb tehetség, akit Szeles Mónika óta láttam.” Fejlődésében fontos állomás volt, hogy 12 évesen bekerült Niki Pilics müncheni akadémiájára, s már a huszadik születésnapja előtt az egész világ megismerte őt, hiszen 1996-ban a Roland Garroson a negyed-, Wimbledonban a nyolcaddöntőig jutott. A ranglistán is egyre feljebb lépkedett, ám sokáig úgy tűnt, hogy a harmadik helynél nem jut feljebb, hiszen ott volt a verhetetlennek tartott Federer–Nadal duó. A teniszvilág nagy nevettetője (társait rendszeresen parodizálja) azonban nem elégedett meg a pozícióval. Igaz, a 2010-es évet még ott zárta, ám aki látta őt a Davis-kupa döntőjében játszani, az remélte, hogy a következő szezon meghozza a sikert. Mindenesetre a Beogradska Arena több mint tízezer nézője és az ország teljes lakossága töretlenül hitt kedvencében.


Idén ötből ötször verte Nadalt

Djokovics pedig nem akart csalódást okozni nemzetének, és elképesztő száguldásba kezdett: ahol elindult, ott nyert, s hamarosan megelőzte Federert, majd Nadal nyomába eredt. Nem érdemtelenül vette át a ranglista csúcspozícióját: 2011-ben ötből ötször győzte le a spanyolt!


A teniszvilág ünnepel, hétfőn így nézett ki az atpworldtour.com nyitóoldala…

A wimbledoni siker eddigi pályája csúcsa, a teniszvilág a szerb klasszis lábi előtt hever, ám a diadal jóval többet jelent a sportelismerésnél. Novak Djokovics az egyik legnépszerűbb, legnézettebb sportágban uralkodik, sikereivel megnyitotta Szerbiának az Európa felé vezető út kapuit.


Szerb elnök a brit királyi páholyban

Amikor elkezdett teniszezni, „nagy-Jugoszlávia” éppen szétesőben volt, hazája méltatlan háborúba keveredett, politikusai, tábornokai emberek tízezreit gyilkoltatták halomra. A NATO-csapatok 1999-ben még Szerbiát bombázták, ehhez képest Borisz Tadics, az ország jelenlegi elnöke vasárnap a brit királyi család páholyából nézhette a wimbledoni finálét, méghozzá díszvendégeként! Az elnök – és egész Szerbia – Djokovicsnak köszönheti az elismerést. Az országot elfogadták (vagy inkább befogadták), s ez a teniszcsillag érdeme. Igaz, az már nem rajta múlik, hogy Szerbia tud-e majd élni a lehetőséggel…

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.