Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-10-02 07:00:00

Jogászkodáson bukott el egy olimpiai ezüst, de még nincs veszve minden

Borkain múlik Pars olimpiai ezüstje

Mindenki tudja, hogy a Pekingben Pars Krisztián előtt végzett két fehérorosz doppingolt, így a magyar kalapácsvetőt illetné az ezüst, de a minták újabb ellenőrzését a MOB-elnökének, Borkai Zsoltnak kell elindítania.

A pénteken zárult budapesti nemzetközi sportjogi konferencia után Richard Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnökségi tagja az MTI-nek véleményezte Pars Krisztián példátlan ügyét. A pekingi olimpia után, 2008 decemberében a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) doppingvétség miatt megfosztotta ezüstérmétől a fehérorosz Vagyim Gyevjatovszkijt és a bronzéremtől honfitársát, Ivan Tyihont, így Pars elvileg feljött a második helyre. Tavaly júniusban azonban a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) helyt adott a fehérorosz versenyzők fellebbezésének, mivel a doppingminták elemzése során szabálytalanság, műhiba történt, így visszakapták érmeiket.

„Bízom benne, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróságnak a két fehérorosz kalapácsvetőt felmentő ítélete még nem jelenti az ügy végét. Valójában ugyanis mindenki tudja, hogy a két versenyző doppingolt” – fogalmazott. Kiderült, a mintavétel és annak folyamata jogszerűen, megfelelően történt, csak állítólag az analizálási eljárás, a bevizsgálás nem felelt meg a protokollnak. A NOB-nak azonban megvan a jogosultsága ahhoz, hogy a rendelkezésére álló mintát újra analizálja. Ez nem a korábbi bevizsgálás megismétlése, hanem egy újabb ellenőrzés lenne a Pekingben levett mintán. Ez ellen a fehéroroszok sem léphetnek fel, közölte a kanadai sportdiplomata. Az újabb ellenőrzést a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének kérésére a NOB rendelhetné el. Borkai Zsoltot a hétvégén nem értük utol, a jövő héten azonban nyilván hivatalosan kezdeményezni fogja a minták újabb ellenőrzését.

 

– mti/mi –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.