Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-09-24 20:00:00

Ha orvosra szüksége van egy versenyzőnek, jogász miért ne kellene neki?

Magyar sportvezetők: jogukban áll hallgatni

Felmenthető-e a tudatlanul doppingoló? Igaz-e, hogy Londonban nemcsak a sportolók, hanem a paragrafusokkal vívó jogászok is versenyeznek egymással?

Nehéz azt állítani, hogy a sportjogászok nagy nevettetők volnának, mert olyan címen rendeznek nemzetközi konferenciát, amitől épphogy el nem sírja magát az ember, pedig… A modern sport olyan jogi problémákat is felvet, amelyek esetenként akár a sportolók teljesítményét is beárnyékolják. Ez indokolta, hogy tíz hónappal a londoni rajt előtt a sport és jog különböző kérdéseit taglaló nemzetközi konferenciát rendezzenek. A Magyar Sporttudományi Társaság, az MTA Orvosi Tudományok Osztálya és a Magyar Olimpiai Bizottság szervezésében szeptember 29. és 30. között a Magyar Tudományos Akadémia ad otthont az „Olimpia – Verseny – Sport – Jog – a sport versenyjogi és egyéb jogi aspektusai” elnevezésű konferenciának.


Jár pénz a klubnak a válogatottak után?

A kétnapos előadássorozaton jogászszemmel közelítenek például a magyar válogatott olimpiai felkészüléséhez. A szervezők úgy tartják, ha egy válogatott sportoló felkészülésénél teljesen természetes az orvos, akkor ugyanúgy szükség van a speciális ismeretekkel bíró jogász jelenlétére is. Tudniillik a sportolónak, edzőnek, sportvezetőnek nem feladata, hogy eligazodjon a szabályok rengetegében. De a munkáltató (klub) és a munkavállaló (sportoló) között esetlegesen kialakult konfliktus feloldása is ugyanolyan fontos feladat, mint a versenyző fizikai felkészítése. Konkrétan: az előadásokon például szó esik arról, hogy vajon egy klubnak jár-e pénz azért, mert elengedi sportolóját a válogatottba?

A nemzeti csapatban való szereplés természetesen sokkal többet jelent egy szimpla meccsnél, hiszen az országot, a hazát, a közösség értékrendjét képviseli a kiválasztott versenyző. A klub fizetett alkalmazottjaként azonban a válogatott edzőtáborok, selejtező-sorozatok, világversenyek idején nem tud megjelenni csapatánál, holott a fizetését onnan kapja. A civil szférában teljességgel ismeretlen az ilyen eljárás, ott minden tulajdonos jogi abszurdumként tekintene arra, ha alkalmazottja hetekre eltűnne, de fizetését neki kellene folyósítania.


Sportjogi felzárkózás

De az illegális teljesítményfokozást is igyekeznek körbejárni: a nemzetközi doppingügynökség korábbi elnöke arról fog beszélni, hogy a hiányos ismeretek nem mentik fel a sportolót. Sokan nem tudják, ha egy versenyző háromszor megszegi a rendelkezésre állási szabályt (az ellenőrök nem találják a megjelölt helyen), akkor az ugyanúgy doppingvétségnek minősül, mintha valakiről bebizonyítják, hogy kokszolt. Mivel az élsport egyre inkább a szabályozottság felé tart, ezért sportjogi szempontból is kötelező a felzárkózás a világ élvonalához.

Kié a sportoló? – teszi fel a kérdést az egyik előadó. Az egyesületé? A szurkolóé? A nemzeté? A szponzoré? A válaszokat – többek között – olyan neves előadók prezentálják, mint az UEFA jogi tanácsadója, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jogi igazgatója, a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) főtitkára, vagy a WADA elnökségi tagja.

 

S. V. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.